Key lime pie med jordgubbsmousse

En drömgod key lime pie toppad med jordgubbsmousse och färska bär.

Det här är en key lime pie i sommarkostym i form av en fluffig jordgubbsmousse och massor med färska jordgubbar. Sprött pajskal möter, krämig och syrlig citronfyllning, jordgubbsmousse och färska bär och allt bara smälter i munnen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
key lime pie med jordgubbsmousse

Key lime pie med jordgubbsmousse

Portioner: 6-8

Ingredienser

Jordgubbsmousse
225 g frysta jordgubbar
2 msk vatten
1 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver
2 dl vispgrädde

Pajskal
14 stycken digestivekex
100 g smör

Fyllning
5 stora äggulor
1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
2 msk limezest (fint rivet skal från ca 3 stycken lime)
1 dl limejuice (ca 3 stycken lime men det är olika beroende på hur saftiga dina limefrukter är)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Jordgubbsmousse
225 g frysta jordgubbar
2 msk vatten
1 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver
2 dl vispgrädde

Pajskal
14 stycken digestivekex
100 g smör

Fyllning
5 stora äggulor
1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
2 msk limezest (fint rivet skal från ca 3 stycken lime)
1 dl limejuice (ca 3 stycken lime men det är olika beroende på hur saftiga dina limefrukter är)

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar key lime pie med jordgubbsmousse.

  1. Jordgubbsmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  2. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  3. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Låt jordgubbsmoussen stå i kylskåpet för att tjockna innan du toppar din key lime pie med den.
  4. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  5. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare eller för hand.
  6. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  7. Tryck ut kexmassan i pajformen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
  8. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  9. Fyllning: Vispa försiktigt samman äggulor, sötad kondenserad mjölk, limezest och limesaft för hand med en ballongvisp.
  10. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
  11. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan servering.
  12. Toppa pajen med jordgubbsmousse, färska jordgubbar och citronmeliss precis innan servering.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar key lime pie med jordgubbsmousse.

  1. Jordgubbsmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  2. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  3. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Låt jordgubbsmoussen stå i kylskåpet för att tjockna innan du toppar din key lime pie med den.
  4. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  5. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare eller för hand.
  6. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  7. Tryck ut kexmassan i pajformen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
  8. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  9. Fyllning: Vispa försiktigt samman äggulor, sötad kondenserad mjölk, limezest och limesaft för hand med en ballongvisp.
  10. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
  11. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan servering.
  12. Toppa pajen med jordgubbsmousse, färska jordgubbar och citronmeliss precis innan servering.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
30 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Margareta
Margareta
2 years ago

Wow! Ser helt underbar ut;) o den måste jag bara baka!!
Tack för att du delar dina receptet med oss!

Ethel
Ethel
2 years ago

Hej! Ser fantastiskt gott och festligt ut😋
kan man spara moussen i en spritspåse i kylskåpet över natten? tack😊

Jennifer
Jennifer
2 years ago

Hur länge kan den förvaras i kylskåp?☺️❤️

Michelle
Michelle
2 years ago

Hej Camilla, går det att frysa in denna?

Tina
Tina
2 years ago

Så god den ser ut!! Motsvarar 0,5 tsk agar agar pulver ca 5 gelatinblad?

Erica
Erica
2 years ago

Hej! Kan man göra tårtan i förväg? Typ 1 dag innan 🙂
Kram kram!

Filippa
Filippa
2 years ago

Hej bästa Camilla!
Går det att göra pajen i en pajform utan avtagbar kant eller möjligtvis en kladdkakeform med avtagbar kant? Har nämligen ingen just pajform med avtagbar kant, men känner att jag bara måste testa det här receptet!😍

Pia
Pia
2 years ago

Åh, så fin och det ser ju så gott ut! Tänkte prova detta men undrar lite om det måste vara en ballongvisp? Har bara en vanlig 🙂

Hanna
Hanna
2 years ago

Kan man använda färska jordgubbar?

Marko
Marko
2 years ago

Hej! Jag tror jag gjorde lite fel, jordgubbaspurén var fortfarande lite varm när jag vispade ner den i grädden, och det blev mos. Går det att rädda eller är det bara att göra om? 😅

Emelie
Emelie
2 years ago

Hej! Vill göra denna på min sons dop, ser helt fantastiskt ut 😍 men jag undrar om även moussen går att göra i förväg och förvara i typ en sprits i kylen fram till dekoration innan servering? Tack för ett magiskt konto, du är grym 🙏💕

Jenni-Ann
Jenni-Ann
2 years ago

Kan man använda gelésocker multi istället för agar agar? Tack för alla dina goda recept! 🙂

Maria
Maria
Svara till  Jenni-Ann
1 year ago

Undrar jag med… har gelé socker hemma men inte agaragar

Maria Nilsson
Maria Nilsson
2 years ago

Tack för ett helt fantastiskt recept! Gjorde pajen idag och det blev succé!
Mvh Maria

Nada
Nada
1 year ago

Om man vill inte ha ägg i citronfyllning vad kan man använda istället ?

Vic
Vic
1 year ago

Går denna att göra laktosfri? Tänkte om det finns något substitut till den kondenserade mjölken?

Alexandra
Alexandra
1 year ago

Hej!
Skulle verkligen vilja göra denna till midsommar men är inte så jätteförtjust i digestivebotten. Har du förslag på något annat alternativ till botten som skulle passa? 🙂

Elin
Elin
1 year ago

Kan man göra med hallon istället för jordgubbar?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?