Keso cheesecake – grundrecept

 

kesocheesecake1.jpgDet är lätt att tro att min familj njuter av gofika varje dag men sanningen är den att mina mest kräsna fikagäster är just familjen. Min man skippar gärna sötsaker helt men älskar bakverk med dulche de leche, en av mina småbrorsor är sparsam med sötsakerna för att han bygger muskler på gymmet men äälskar cheesecakes. Så det blir mycket av just det, bakverk med dulche de leche och cheesecakes. Innan jag åkte till Marocko (yes, jag hänger fortfarande med palmerna här nere) så ville min lillebror ha en cheesecake (ni vet, så att han klarar sig medan jag är borta haha).

Färskosten var slut men jag hade keso som jag inte hunnit använda upp än. Visst borde det gå att mixa kesobitarna slätt och få något som typ-ish funkar istället för färskost? Det kan ni ge er på! Inte nog med att den blev riktigt god, min muskelbyggande lillebror blev riktigt nöjd över en cheesecake med lite mer protein än den klassisk cheesecake. Här får ni grundreceptet, som är riktigt gott som det är. Perfekt att pudra lite florsocker över och servera med färska bär eller sylt. Jag gjorde den naturell med lite vanilj nu när jag ville ta fram ett bra grundrecept men bara fantasin sätter gränser för smaker som passar till.

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter på med diameter på 22 cm och ger 8-10 bitar.

Ingredienser:

14 digestivekex

100 g smält smör

500 g keso

1,5 dl grekisk yoghurt

2 stora ägg

1 dl strösocker

2 msk vetemjöl

1 nypa äkta vaniljpulver

florsocker, färska bär eller sylt till servering

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och täck botten av din form med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till ett fint smul och blanda ihop med det smälta smöret tills du får en formbar kexmassa. Tryck ut i botten på formen.
  3. Mixa keson helt slät (matberedare, stavmixer eller vanlig mixer funkar). Häll upp upp i en bunke och vispa ihop med grekisk yoghurt, ägg, strösocker, vetemjöl och äkta vaniljpulver till en jämn smet.
  4. Häll upp cheesecake-smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 1 timme. Låt svalna helt i kylskåpet innan servering.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Carola Klavsta
Carola Klavsta
5 månader sedan

Hade det funkat att göra dessa som portions cheesecakes?

Perfekt isfl att ha i frysen o bara ta fram vid behov…

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x