Kanelbullekaka i långpanna

Den här kakan kanske inte ser mycket ut för världen men den är helt magisk! En härligt fluffig mjuk kaka, fylld med en ljuvlig kanelfyllning. Resultatet stavas kanelbullekaka. Den här mjuka kakan smakar precis som nygräddad kanelbulle men är mycket enklare, snabbare och smidigare att göra än vanliga vetebullar. Dessutom är det väldigt enkelt att göra den glutenfri.

Inspirationen till det här ljuvliga receptet tackar jag Söta Saker för. In och kika på hennes blogg för massa läckerheter om ni inte redan gjort det.

Receptet bakar jag i en långpanna med måtten 30×40 cm vilket ger 24 bitar.

Ingredienser (kaka):

2 dl vatten

6 ägg

6 dl strösocker

6 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

Ingredienser (glasyr):

250 g smör

2 dl mjölk

1 dl strösocker

2 msk malen kanel

florsocker till garnering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och klä en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Koka upp vattnet i en kastrull. Ställ åt sidan.
  3. Vispa upp ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
  4. Sikta ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt samman till en jämn smet.
  5. Häll sedan ner vattner i smeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Häll upp smeten i långpannan och grädda kakan i mitten av ugnen i 30 minuter.
  7. Låt kakan svalna helt innan du fyller den. Under tiden kan du göra glasyren.
  8. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt mjölken och strösockret, rör om och låt koka upp.
  9. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt kanelen. Rör om till en jämn smet och låt svalna tills krämen tjocknat lite.
  10. Stjälp upp kakan på ett nytt bakplåtspapper och skär den i två lager med hjälp av en brödkniv. Bre ut kanelkrämen på ena lagret och lägg på det andra lagret.
  11. Pudra kakan med florsocker, skär upp i bitar och servera direkt eller förvara inplastat i rumstemperatur.

TIPS!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut mjölet mot samma mängd Lailas glutenfria mjölmix eller 7 dl finax mjölmix.
  • Addera en härlig kolaton till kanelkrämen genom att ha i 0,5 dl brunt farinsocker strö.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

1 Kommentar
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma
Emma
5 månader sedan

Hur länge håller den sig mjuk och saftig i rumstemperatur? Eller kan man frysa in den också? 🙂

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x