Kalljästa frallor gör det enkelt att få gott hembakat bröd utan större ansträngning. Speciellt den här varianten som inte ens behöver knådas. Rör ihop degen på kvällen och grädda morgonen där på. Dessa kalljästa havrefrallor är fluffiga på insidan med en skorpa på utsidan. De ultimata frukostfrallorna helt enketl! Eller egentligen de ultimata frallorna över huvudtaget. Jag älskar nämligen smörgåsar så mycket att jag lätt skulle kunna äta det till frukost, lunch och middag!
Ingen koll på vad kalljäsning är? Inga problem. Här kommer en snabb förklaring och lite tips på hur du lyckas med dina kalljästa frallor.
- Kalljäsning kan göras på alla degar med jäst och kan göras på två sätt. Antingen jäser du degen direkt i bunken och bakar ut den till frallor, bullar eller limpor på morgonen därpå. Eller så bakar du ut degen på kvällen och grädda bröden direkt på morgonen. Den andra metoden är lite mer tidseffektiv och kräver mindre ansträning, men fördelen med en andra jäsning bröden åker in i ugnen, är att de blir något luftigare.
- Så vad är grejen med kalljäsning? Att kalljäsa är det ultimata sättet för latmaskar som mig att baka bröd på men ändå få till en lyxig frukost. När degen får jäsa på sig i god tid under kyliga omständigheter får smakerna i mjölet tid att utveckla sig och glutentrådarna stärks. Därav att du inte behöver knåda frallor som de i det här receptet.
- Skillnaden från en deg som jäser i rumstemperatur är att man också behöver betydligt mindre jäst. Till 5 dl degvätska använder jag 25 g jäst, vilket är hälften så mycket jäst än vad jag brukar ha.
Sugen på att prova på fler kalljästa frallor? Då tycker jag att du ska kolla in receptet på mina smörfrallor med vallmofrön. Så goda att klockorna stannar!
Vill du veta mer om kalljästa frallor och andra mumsiga frukostgrejer? Då tycker jag att du ska lyssna på avsnitt 47 av bakpodden Tillåt Kakor där vi reder ut allt och bråkar lite om müsli och smörgåspålägg.
Heej Camilla! Låter så himla gott det här. Kan man använda torrjäst likaväl i detta recept? Tack för grym inspiration! 😀
Hejhej! Tack bästa du! Det funkar utmärkt, använd 6 g 🙂
Hej! Har gjort degen nu! Använde 25gram! Ca 1 halv påse. Tror du det funkar ? Med vänlig hälsning, Frida
Hoppas att det blev bra, borde funka 🙂
Hej Camilla! Jag skulle jätte gärna vilja pröva dessa frallor, undrar bara hur man förvarar dem?
Hejhej! I en påse i rumstemperatur/brödlåda 🙂
Hej Camilla. Tänkte att jag skulle prova dessa, men undrar om de går att frysa in när man bakat dem?
Hejhej! Förlåt för sent svar. Det går jättebra att frysa in <3
Hej, har du testat göra dem glutenfria?
Hejhej! Inte än tyvärr <3
Jag gjorde dem glutenfria. Bytte ut vetemjölet mot hälften finax röda och hälften bovetemjöl. Blev toppen. Tack Camilla för recept.
Mina barn älskar dem! Så enkla och såååå goda!
Dessa är verkligen supergoda! Gjorde dessa till farsdag. Nu står det en till deg i kylskåpet till imorgon bitti som jag och min äldsta dotter på 1,5 år ska äta imorgon till frukost, Lillasyster är tyvärr för liten för att smaka.
Åh vad glad jag blir 🙂
Om man inte orkar vänta 6 timmar, kan man jäsa degen som vanligt och hur länge isåfall? 🙂
Dessa var supergoda! Tack!
Hej jag bakade dessa frallor imorse så goda de blev men frågan är om jag sätter en deg på morgonen och att de jäster i rumstemperatur måste jag ha 50 gr jäst? Hur länge behöver de jäsa i sådana fall bakar dem nu igen satte degen imorse så goda är de tack för receptet hälsningar Yvonne
Hej Camilla!
Om jag vill baka dessa nu på morgonen och kunna äta dem på förmiddagen, hur gör jag då? Kan man ”skippa” den långa kalljäsningen i kylskåp och låta de jäsa på ”vanligt” sätt i rumstemp eller funkar inte detta receptet till det? Älskar detta bröd bröd men vill som sagt kunna baka och äta det på samma dag om det går också 😊 sen undrar jag om man kan pensla de med ägg för att de ska få en finare yta?
Alltså när jag började följa dig och sedan såg ditt tips om dessa frallor på instagram våren 2020 så har ju livet fått en helt ny mening. Tack Camilla för världen bästa recept (även om jag nu och då gör varianter och i julas även bytte ut och gjorde en vörtbröds variant, det funkade super) och nu står jag aldrig mera utan frukostbröd! ❤
Åh, förlåt för sent svar! Gud vad glad jag blir att du gillar dem, och vad kul att du experimenterat!😍
Gör dessa frallor nästan varje helg! Supergoda
😍😍
Hej! De här ser jättegoda ut. Kan jag byta ut honungen mot något annat? Har sirap hemma, skulle det funka?
Hejhej! Sirap funkar 🙂
Tack så mycket för snabbt svar! Då ska jag baka dem i veckan 🙂
Måste man ha honung?
Hej! Tror du man kan halvera receptet eller påverkar detta jäsningen etc? 🙂
Hejhej! Du kan halvera receptet utan problem 🙂
Så underbart goda! Degen var jättekletig, så jag trodde att jag hade gjort något fel, men det blev hur bra som helst ändå!
Tack för ett bra recept! Trevligt med bröd som har rätt mängd salt, för lite av den varan resulterar i smaklösa bullar. 🙂 Dessutom är havre sååå himla gott.
Ursäkta sent svar! Vilka fina frallor du fått till. Vad kul att du gillade dem, tack själv! 😊
Hej kan man slippa jästen.
Hej Camilla
Kan man byta ut 1 eller 2 dl av mjölet med grahammjöl?
Max 12 h jäsa i kylen står det.
Om det blir 16 h… vad händer då?
Jättegoda, och enkla att göra.
Vad kul att höra, tack! ❤️
Mitt nya favoritrecept! Går snabbt och så härligt med nybakt på morgonen. Riktigt fluffiga med krispig yta. Har också börjat byta ut lite av mjöl/havregryn mot rågmjöl och fiberhavregryn, funkar toppen!
Vad glad jag blir att du gillar dem 🙂 Och kul när man laborerar med ingredienserna!
Kan man lägga ut det till bullar med en gång så de jäser i kylen på plåten istället för i bunken?
Om man vill använda rågmjöl och vetemjöl hur ska man fördela då?
Hej hej! Det går bra, hälften hälften kanske? 😊
Hej! Tack så mycket för svar!!😄
Älskar detta receptet, så enkelt och gott! Men varför behöver frallorna bli rumstempererade innan man ska sätta in dem i ugnen?
Gjorde denna deg igår kväll och körde in dem i ugnen imorse. Fantastiskt goda med ett krispigt skal med hjälp av vattnet på plåten! Det här kan jag lova att det inte var sista gången jag prövade dessa godingar 😉
Hejhej! Vad glad jag blir att du tyckte om dem 😀
Hej! Hej tack för enkelt recept 😍
Mina barn älskade frallorna
Hejhej! Vad glad jag blir att ni gillade dem, tack själv! 😍
Sååå goda! Jag har testat olika kalljästa bullar ett tag och dessa är dom bästa hittills! Lite sega men mjuka och saftiga inuti 😋!
Vad glad jag blir att du tycker om dem 🥰
Hej Camilla.
Tack för det goda receptet men mina tog lite extra tid i ugnen kan det vara att den behöver vara riktigt varm för att de ska gräddas i 15 min?
Hejhej! Alla ugnar är olika effektiva, att dina behövde mer tid i ugnen är alltså inga konstigheter ❤️
Jättegoda och enkla att röra ihop 👍
Vad kul att höra, tack! 😍😍
Jag gjorde de och de blev så goda 😊😋😋till och med jag sparades i frysen ändå blev de goda
Vad glad jag blir att du gillade det! 🥰
Hej- såg din brunchvideo där har du ett grytbröd som är knådfritt, recept??
Kram o tack för många bra/goda recept👍🏼🌟
Hejhej! Det kommer inom kort 🥰
Hela familjen verkligen älskar dessa, snabba, smidiga frallor!
Vad glad jag blir att läsa det 😀
kan man använda grövre mjöl?
Det kan man, det behövs mer vätska då 🥰
Älskar att baka så här. Jag tar i det jag har hemma. Men vanligast är 7 dl mjöl, 2dl havregryn, 1dl solrosfrön, 1/2 dl linfrön . Jag brukar dock ha 1/4 pkt jäst. Bara slevar upp med en matsked på plåten på morgonen. Blir ca 12-14 bullar.
Fantastisk goda bullar! Funderar på om det går att göra brödet i långpanna istället för bullar?
Tror du val av mjöl påverkar tiden ugnen? Jag bytte ut 2 dl mot grovt rågmjöl. Tog säkert 12 min extra i ugnen innan jag tyckte de var gyllene, och då har jag ändå en sprillans ny ugn. Men gott blev det! Nästan som nyttiga scones i konsistensen.
Hej! Testade dessa idag men upplever att de blir lite degiga inuti, vad tror du det kan bero på?
Hej, tack för ett underbart recept! Har bakat det flera gånger både till mig själv, familj och till kollegor!
Endast en gång det inte blev bra, men då råkade vi nog sätta in degen kall-ish i ugnen. Annars otroligt goda och så lättgjorda!
Blev tyvärr lite tyngre bröd med havregryn, bäst med enbart vetemjöl.
Hej! Vill testa ditt recept, men skulle sätta degen nu i eftermiddag. Funkar det inte om den kalljäser i 16-18 timmar?