Jordgubbsmoussetårta

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

moussetårta jordgubbar

Jordgubbsmoussetårta

Portioner: 8-10

Ingredienser

Ingredienser

Mandelbotten:
4 äggvitor
300 g mandelmjöl
200 g florsocker
2 tsk vaniljsocker

Jordgubbsmousse:
900 g frysta jordgubbar
4 msk vatten
4 dl strösocker
2 tsk agar agar pulver
8 dl vispgrädde

250 g färska jordgubbar att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en moussetårta på 8-10 generösa bitar.

  1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra en springform, 23 cm i diameter, med bakplåtspapper. Låt kanterna på bakplåtspappret vara ganska höga för du kommer att låta pappret ligga kvar i formen tills alla lager av tårtan är gjorda.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med en elvisp i en absolut ren bunke av metall eller glas. Tillsätt mandelmjöl, florsocker och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
  3. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills kakan är genomgräddad och har fått lite färg. Låt sedan bottnen svalna helt.
  4. Jordgubbsmousse: Koka upp bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  5. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  6. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till.
  7. Häll upp moussen i formen över mandelbotten, bre ut i ett jämnt lager och ställ formen i frysen så att jordgubbsmoussen stelnar i minst 1h.
  8. Ta fram tårtan när du vill servera den, ta ut ur formen och ställ på ett fat. Låt tina i kylskåpet i ca 30-60 minuter innan du garnerar med färska jordgubbar och serverar.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en moussetårta på 8-10 generösa bitar.

  1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra en springform, 23 cm i diameter, med bakplåtspapper. Låt kanterna på bakplåtspappret vara ganska höga för du kommer att låta pappret ligga kvar i formen tills alla lager av tårtan är gjorda.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med en elvisp i en absolut ren bunke av metall eller glas. Tillsätt mandelmjöl, florsocker och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
  3. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills kakan är genomgräddad och har fått lite färg. Låt sedan bottnen svalna helt.
  4. Jordgubbsmousse: Koka upp bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  5. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  6. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till.
  7. Häll upp moussen i formen över mandelbotten, bre ut i ett jämnt lager och ställ formen i frysen så att jordgubbsmoussen stelnar i minst 1h.
  8. Ta fram tårtan när du vill servera den, ta ut ur formen och ställ på ett fat. Låt tina i kylskåpet i ca 30-60 minuter innan du garnerar med färska jordgubbar och serverar.

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest


6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jenny
Jenny
10 months ago

Hur länge kan man ha den i frysen?

Julia
Julia
10 months ago

Kan man göra denna flera dagar i förväg?

Asta van Bruggen
9 months ago

Om man inte har agar agar går det då bra att byta ut det mot gelatinpulver? Eller fungerar de olika? <3

Sofie
Sofie
2 months ago

Om man vill göra moussen på något annat bär eller frukt (t.ex. mango), går det att bra att byta rakt av eller behöver man justera vikten då?

Hur länge kan man förvara den i frysen?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar