Jordgubbsdröm

Sugen på en drömgod och enkel dessert i glas med jordgubb? Då är min jordgubbsdröm du söker. Härliga lager som varvar varandra bestående av kolasmul, vit chokladfluff och såklart massor med jordgubbar. Den ultimata efterrätten med jordgubbar att servera när inspirationen tryter och du vill servera något gott som går hem hos de allra flesta.

Genom åren har jag tagit fram recept på många olika dessertdrömmar i glas. Bland annat koladröm och citrondröm, så det var bara på tiden att det blev en jordgubbsvariant. Det vill säga jordgubbsdröm. Men inte nog med att denna har jordgubbssmak så består den också av ett helt annat smul och fyllning.

Kolasmulet är TO DIE for och är helt enkelt kolasnittar som smulats. Det vita chokladfluffet består av endast vispgrädde och vit choklad. Ja, ni hör ju själva. Enkla smaker, enkel bakning med både smakar och ser fantastiskt ut!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
jordgubbsdröm

Jordgubbsdröm

Portioner: 6

Ingredienser

Vit chokladfluff:
300 g vit choklad
4,5 dl vispgrädde

Kolasmul:
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Dekoration:
500 g jordgubbar
citronmeliss att dekorera med

Tips!

  • Gör glutenfri jordgubbsdröm genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl glutenfri mjölmix och 2 tsk pofiber.

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

Vit chokladfluff:
300 g vit choklad
4,5 dl vispgrädde

Kolasmul:
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Dekoration:
500 g jordgubbar
citronmeliss att dekorera med

TIPS!

  • Gör glutenfri jordgubbsdröm genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl glutenfri mjölmix och 2 tsk pofiber.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra vit chokladfluff. Grovhacka den vita chokladen och lägg i en kastrull tillsammans med vispgrädde. Smält försiktigt ihop på låg värme under omrörning tills det blir en jämn smet. Häll upp i en bunke av glas eller metall och låt stå i kylskåpet i minst 4h.
  2. Under tiden kan du göra kolasmulet. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  3. Vispa ihop smör, strösocker och sirap riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta ihop för hand bara precis tills det går ihop till en deg.
  4. Dela degen i två delar, rulla ut till längder och lägg dem på plåten med generöst mellan dem. (Detta kan tyckas vara ett onödigt steg eftersom att vi ändå bara ska smula ihop kakorna sen men eftersom gräddning och konsistens påverkas över hur tjock eller tunn en deg är så är detta det lättaste sättet att få till den knapriga och ändå segmjuka konsistensen).
  5. Platta till längderna lite grann med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  6. Låt längderna svalna innan du smular upp dem med händerna.
  7. Skär bort bladen på jordgubbarna och skär dem i mindre bitar (jag skar varje jorgubbe 12 små bitar).
  8. Sedan är det bara att vispa upp det vita chokladfluffet med elvisp och montera ihop efterrätten. Lägg ett lager smul i botten på varje glas, sedan vit chokladfluff och sedan jordgubbsbitar. Gör detta två gånger. Avsluta med att dekorera med citronmeliss.
  9. Serveras direkt eller förvaras i kylskåp men detta är annars en dessert som helst ska serveras inom några timmar efter det att den monterats ihop för att jordgubbarna ska se fina och fräscha ut.
Steg för steg

Video
  1. Börja med att göra vit chokladfluff. Grovhacka den vita chokladen och lägg i en kastrull tillsammans med vispgrädde. Smält försiktigt ihop på låg värme under omrörning tills det blir en jämn smet. Häll upp i en bunke av glas eller metall och låt stå i kylskåpet i minst 4h.
  2. Under tiden kan du göra kolasmulet. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  3. Vispa ihop smör, strösocker och sirap riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta ihop för hand bara precis tills det går ihop till en deg.
  4. Dela degen i två delar, rulla ut till längder och lägg dem på plåten med generöst mellan dem. (Detta kan tyckas vara ett onödigt steg eftersom att vi ändå bara ska smula ihop kakorna sen men eftersom gräddning och konsistens påverkas över hur tjock eller tunn en deg är så är detta det lättaste sättet att få till den knapriga och ändå segmjuka konsistensen).
  5. Platta till längderna lite grann med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  6. Låt längderna svalna innan du smular upp dem med händerna.
  7. Skär bort bladen på jordgubbarna och skär dem i mindre bitar (jag skar varje jorgubbe 12 små bitar).
  8. Sedan är det bara att vispa upp det vita chokladfluffet med elvisp och montera ihop efterrätten. Lägg ett lager smul i botten på varje glas, sedan vit chokladfluff och sedan jordgubbsbitar. Gör detta två gånger. Avsluta med att dekorera med citronmeliss.
  9. Serveras direkt eller förvaras i kylskåp men detta är annars en dessert som helst ska serveras inom några timmar efter det att den monterats ihop för att jordgubbarna ska se fina och fräscha ut.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
12 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Astrije
Astrije
4 years ago

Hej,undrar bara kan man använda vilka bär som helst? Funkar det med frysta bär också?
Ps: du är sååå duktig! 💕

Astrije
Astrije
Svara till  camillahamid
4 years ago

Super👍, tack för snabb svar! Håller på med den just nu…..

Sisi
Sisi
4 years ago

Tack för det fina receptet, bästa Camilla 😍😍

Alexandra
Alexandra
4 years ago

Kan man låta choklad och gräddblandningen stå över natten, alltså innan den vispas till fluff. Tänkte förbereda så mkt som möjligt dagen innan😆

Anneli Olsson
Anneli Olsson
3 years ago

Halloj, ser så gott ut! Kan man göra kolasmulet i förväg ( ngt dagar innan) och i så fall ska det smulas i förväg el när man monterar?

Weronica
Weronica
2 years ago

Skall smöret smältas?

Sofia
Sofia
2 years ago

Kan man använda mörk choklad

Tips!

  • Gör glutenfri jordgubbsdröm genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl glutenfri mjölmix och 2 tsk pofiber.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?