Jordgubb- och rabarberpaj med vit choklad

Där jag bor har de redan börjat sälja rabarber och jag fick såklart sommarfeeling! När jag var tonåring så extrajobbade jag på ett konditori som cafébiträde där de på somrarna sålde en rabarberpaj med jordgubbar. När jag såg rabarbern i affären så blev jag sjukt sugen på just denna paj och var bara tvungen att baka den! Som pricken över i:t så hade jag även i vit choklad men det är såklart inget måste.

Det som däremot är ett måste till denna paj enligt mig är vaniljsås eller vaniljglass. Ok, helt ärligt så är jag bara sparsam med vaniljglass och/eller vanilsås såhär på bild haha. Paj ska ju mer vara en accessoar till själva såsen eller glassen, eller vad säger ni? 😉

Just kombinationen rabarber och jordgubbar är inte bara definitionen av somrig utan passar såå bra ihop! Syrlig rabarber mot söta jordgubbar i ett frasigt pajskal är rena drömmen! Till det här receptet använde jag frysta rabarber och jordgubbar men det går såklart lika bra att använda färska om man har det. rabarberpaj1

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Jordgubb- och rabarberpaj med vit choklad

Portioner: 6-8

Ingredienser

Pajskal:
180 g rumstempererat smör
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl florsocker
2 äggulor
1,5 msk vatten

Fyllning:
150 g fryst rabarber
100 g frysta jordgubbar
0,5 dl florsocker
0,5 dl potatismjöl
Rivet skal och saft från 1 citron
50 g grovhackad vit choklad
vaniljglass eller vaniljsås till servering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Pajskal:
180 g rumstempererat smör
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl florsocker
2 äggulor
1,5 msk vatten

Fyllning:
150 g fryst rabarber
100 g frysta jordgubbar
0,5 dl florsocker
0,5 dl potatismjöl
Rivet skal och saft från 1 citron
50 g grovhackad vit choklad
vaniljglass eller vaniljsås till servering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  3. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform ända upp till kanterna.
  4. Ställ pajskalet i kylskåpet i minst 30 minuter för att kallna ordentligt och hålla formen i ugnen. Låt även den resterande 1/3 av degen stå i kylskåpet.
  5. Täck kanterna med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
  6. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  7. Ta bort aluminiumfoliet.
  8. Blanda försiktigt ihop rabarber, jordgubbar, florsocker, potatismjöl, citronskal och citronsaft.
  9. Ta ut pajen från ugnen och fyll den med fyllningen. Garnera med hälften av den vita chokladen och smula därefter resten av degen över pajen.
  10. Grädda i ytterligare ca 20-30 min, tills pajen fått fin färg. Garnera pajen med resten av den vita chokladen medan den fortfarande är varm.
  11. Servera pajen medan den fortfarande är varm med vaniljsås eller vaniljglass.
Steg för steg

Receptet bakas i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 20 cm.

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  3. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform ända upp till kanterna.
  4. Ställ pajskalet i kylskåpet i minst 30 minuter för att kallna ordentligt och hålla formen i ugnen. Låt även den resterande 1/3 av degen stå i kylskåpet.
  5. Täck kanterna med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
  6. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  7. Ta bort aluminiumfoliet.
  8. Blanda försiktigt ihop rabarber, jordgubbar, florsocker, potatismjöl, citronskal och citronsaft.
  9. Ta ut pajen från ugnen och fyll den med fyllningen. Garnera med hälften av den vita chokladen och smula därefter resten av degen över pajen.
  10. Grädda i ytterligare ca 20-30 min, tills pajen fått fin färg. Garnera pajen med resten av den vita chokladen medan den fortfarande är varm.
  11. Servera pajen medan den fortfarande är varm med vaniljsås eller vaniljglass.

Receptet bakas i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 20 cm.

Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sophia
Sophia
3 years ago

Finns det någon annan glass som man kan göra själv till denna paj som du skulle rekomendera :)? KanskeVanilgglass med daijm i :)?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?