Hjärtformad pavlova med hallonmousse

20 röster
alla hjärtans dag pavlova
Hjärtformad pavlova med segfrasig maräng fylld med fluffig hallonmousse.
Foto: Ulrika Pousette

Om du vill visa någon lite extra kärlek med ett bakverk så tycker jag att du ska baka en hjärtformad pavlova. En segfrasig marängtårta formad som ett hjärta, fylld med härligt fluffig hallonmousse och syrliga hallon och björnbär. En tårta som är fin och piffig utan att vara särskilt svår att göra

hjärtformad pavlova

För att forma pavlovan till ett hjärta behövs inga specialredskap. Ingen spritspåse eller någonting. Det enda man behöver göra är att rita ett hjärta med blyerts på ett bakplåtspapper, lägga bakplåtspappret på en plåt och sedan länga marängsmeten i mitten på det ritade hjärtat och sedan försiktigt trycka bre ut smeten mot kanterna på hjärtat så att smeten fyller ut hela mallen. That’s it!

Receptet ger 8-10 bitar hjärtformad pavlova.

Hallonmousse:

225 g hallon (funkar bra med både frysta och färska)

2 msk vatten

1 dl strösocker

0,75 tsk agar agar pulver

3 dl vispgrädde

Marängbotten:

3 stora äggvitor (storlek L på äggen)

1 dl strösocker

2 dl florsocker

Garnering:

färska hallon

färska björnbär

röd oxalis

florsocker

Gör såhär:

  1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
  3. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
  4. Rita upp ett hjärta som är ca 25 cm högt på ett bakplåtspapper. Lägg bakplåtspappret på en plåt och stjälp upp marängsmeten i mitten på hjärtat. Bre ut smeten mot kanten av hjärtat så att marängsmeten fyller ut hela hjärtat.
  5. Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
  6. Hallonmousse: Mixa bären släta med hjälp av en mixer/stavmixer. Sila bärmixet genom en finmaskig sil och ner i en kastrull så att du bara får slät pure och blir av med eventuella skalbitar. Tillsätt vatten, strösocker och agar agar pulver i kastrullen. Låt koka under omrörning på hög värme i ca 3-4 minuter.
  7. Häll över purén i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård. Du vill kunna vispa ner den i grädden utan att det blir klumpar av tjock puré.
  8. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Fyll din pavlova med hallonmoussen. Garnerna med färska bär, röd oxalis och florsocker.

TIPS!

  • Den här pavlovan är glutenfri.
  • Marängen funkar utmärkt att förbereda flera dagar innan servering. Förvara torrt, i rumstemperatur under kökshandduk fram tills att du vill fylla och servera den.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lisbeth Svensson
Lisbeth Svensson
3 månader sedan

Ganska roligt att man ska ha blåbär i en hallonmousse. 😉😂

Marie Nilsson
Marie Nilsson
3 månader sedan

Om man vill byta ut agar agar mot vanligt gelantin, hur mycket ska man då ta?

Jennie Ealker
Jennie Ealker
2 månader sedan

Hej!
Ser fint ut! Får bli sonens födelsedagstårta… Undrar då om man kan byta till vegansk grädde?

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x