Alltså delicatobollar, kan vi prata om dem lite? Jag älskar hembakat men just delicatobollarna kan jag lätt äta flera stycken av. Och jag har insett vad det är jag älskar så mycket med dem. Krämigheten! De är ju så vansinnigt krämiga och sen täckta i ett tunt lager choklad. Den perfekta chokladbollen helt enkelt! Och delicatobollsexpert som jag är (självutnämnd efter flertalet uppätna delicatobollar) så har jag tagit fram ett recept som kanske t om är snäppet godare än originalet. Hembakat är ju ändå alltid godast!
För att uppnå den exemplariska hemmagjorda delicatobollen så är det viktigt att inte vara rädd för en kladdig chokladbollssmet. När alla ingredienser har arbetats ihop så kommer chokladbollssmeten att vara sjukt kladdig men det är bara i sin ordning. Ju kladdigare chokladbollssmet desto krämigare chokladboll. Efter en stund i kylskåpet så har den fått perfekt konsistens för att rullas.
Förutom att mixa ihop ingredienserna så att du inte får några stora bitar havregryn eller en ojämn smet så är det florsockret och mjölkchokladen som är det lilla extra i just den här chokladbollssmeten. Vi ville ju som sagt maximera krämigheten och då är florsocker bättre än strösocker. Mjölkchokladen har vi där för att ju mer klet desto bättre helt enkelt.
Min smet blev god men mörkbrun, inte alls fluffig och ljus som på dina bilder eller delicatobollar. Vad kan jag ha gjort för fel?
Ju mer du mixar, desto mer luft i smeten så testa att mixa den under en längre tid 🙂
Har gjort detta recept två gånger 🙂 vegansk båda gångerna, bytte ut smör mot margarin och chokladen mot vegansk choklad, gott! Tack så mycket för superbra recept <3
Hej hej! Förlåt för sent svar. Åh, vad glad jag blir. Tack själv! 😍
Vad gott det låter! Ska testa att göra till sonens kalas. Kan man göra dom innan och frysa ner?:)
Hoppas att det ska smaka 🙂 Frysa in funkar men då gärna utan chokladen runtom.
Hej!
Är det vanlig marabou mjölkchoklad eller är det bakchoklad ? 🥰
Hejhej, man kan ta det man föredrar 🥰
Hej hej… min smet såg superbra ut tills den smälta chokladen gick i… då blev smeten plötsligt blank och svettades smält smör… blev det för varm? Gick i matberedaren en kvart kanske…
Hej! Ja, det låter som att chokladen blev för varm när du tillsatte den, då kan smöret i chokladen börja “svettas” och separera lite, vilket gör smeten blank och lite oljig.
Tips är att smälta chokladen försiktigt, gärna i vattenbad och inte för varmt, och låta den svalna lite innan du blandar ner den i smeten. Att mixa så länge i matberedaren kan också göra smeten lite lösare än önskat, så prova gärna att bara mixa tills allt är precis blandat. Då blir konsistensen bättre!
Hoppas det hjälper! 😊
Håller med att smeten blir inte fluffig. Min assistent kanske inte är stark nog men jag mixade jätte länge, sen prövade jag att vispa i min kitchen aid och till slut i min nutribullet! Blev ändå inte fluffigt tyvärr. Men såklart smakade de fortfarande som chokladbollar men inte riktigt värt all disk och tid när det inte blev fluffigt.
Tack för att du testar och delar med dig! Ibland kan smeten bli lite kompakt ändå, det beror mycket på ingrediensernas temperatur och hur man blandar. Men gott är det ju ändå! Kanske testa att låta smeten vila lite i kylen innan nästa vispning? Hoppas det hjälper! 😊