Hemgjorda Gorbys piroger

34 röster
gorbys piroger
Hembakta Gorbys piroger med mycket fyllning och smak!

Igår lagade jag dessa Gorbys inspirerade piroger och la upp en snabb bild på min instagram stories och ni var SÅ många som ville ha recept. De är fantastiskt goda köttfärspiroger med en enkel deg, mycket fyllning och såklart en massa härlig ost och smak. Dessutom så blir de omtyckta av hela familjen, både stora och små!

köttfärspiroger

Receptet ger ca 15 stycken Gorbys piroger (köttfärspiroger).

Deg:

25 g färsk jäst

2 dl fingervarm mjölk

2 dl fingervarmt vatten

1 tsk salt

3 msk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

7-8 dl vetemjöl + extra till utkavling

Köttfärsfyllning:

1 msk olivolja

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

500 g köttfärs av valfri sort (jag använde nötfärs)

1 msk paprikakrydda

2 tsk malen ingefära

1 msk tomatpuré

salt & peppar efter egen smak & tycke

1/2 burk krossade tomater à 400 g

1 msk finhackad basilika (torkad går också bra)

2 tsk timjan (torkad)

1 tsk strösocker

ca 200 g riven ost av valfri sort (jag använde gouda)

Gör såhär:

  1. Deg: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Rör om tills jästen löst upp sig. Ha sedan i salt, olja och hälften av vetemjölet. Rör om till en kladdig smet. Tillsätt resten av mjölet, rör om till en kladdig deg. Strö lite vetemjöl över degen, plasta in bunken och låt degen jäsa i ca 40 minuter innan du bakar ut pirogerna. Under tiden kan du göra köttfärsfyllningen.
  2. Köttfärsfyllning: Finhacka lök och vitlök. Stek mjuka på medelvärme i olivolja i en stekpanna. Tillsätt köttfärs, kryddor och tomatpuré. Stek tills köttfärsen får yta. Ha sedan ner krossade tomater, strösocker, basilika och timjan. Rör om och låt puttra under lock på låg värme i minst 15 minuter, men ju längre desto godare. Viktigt är bara att köttfärsfyllningen inte är för vattnig. Är den det kan du låta den fortsätta puttra, utan lock, för att vätskan ska avdunsta.
  3. Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper. Dela degen i 15 lika stora delar. Kavla ut varje del till en oval platta på generöst mjölat bakbord, ca 2-3 mm tjock degplatta. Den behöver inte vara jämn i formen. Lägg ca 0,5 dl fyllning i mitten på varje degplatta. Fyllningen ska ligga tätt men inte på hög, utan utplattat. Viktigt att du har minst 1 cm marginal runt fyllningen av deg. Strö på ost. Vik degkanten mot fyllningen och nyp sedan runt hela pirogen, ordentligt så att det bildas ett mönster (se bild ovan).
  4. Lägg pirogerna på plåtarna med bakplåtspapper. Grädda en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter eller tills de börjat få lite färg. Servera direkt och njut!

Författare: Camilla Hamid

Prenumerera
Notis om
guest
10 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Amanda
Amanda
2 månader sedan

Är vegetarian. Kan man byta ut köttfärsen till vegofärs?💕

Jessica
Jessica
2 månader sedan

Måste jag testa, är ju kanon att ha i frysen. 😊👍

Josephine
Josephine
2 månader sedan

Jag hade färdig köttfärs i frysen och gjorde dubbel sats med deg (för att kunna frysa in till utflykter). När köttfärsen tog slut gjorde jag en ostblandning på färskost med lite olika rivna ostar som fyllning, toppen! Gjorde också några med banan och choklad och med rivet äpple och kanel. Det blev urgott! Nästa gång ska jag prova att baka av dem på pizzastenen, tror jag blir jättebra!

Helena
Helena
2 månader sedan

Assalamu aleykum syster! 🙂 Jag gjorde de här pirogerna idag, men jag hade även i sju kryddor och ajvar (mild) i köttfärssåsen! Det blev så gott! Prova att ha i sju kryddor och ajvar nästa gång, tips! Kram. ❤️

Anna
Anna
2 månader sedan

Noterade att det inte står något om den rivna osten, misstänker att den läggs på innan man börjar med degkanten? 🙂 Ser fram emot att testa det här receptet!

10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x