Hemgjord sandwichglass

9 röster
hemgjord sandwichglass
Hemgjord sandwichglass är enkelt att göra själv och en perfekt svalkande efterätt.
Det här inlägget innehåller reklam för min bakbok ”Godare glass – utan glassmaskin”.

En av mina favoritglassar i glasskylen är sandwichglass. Det är något ljuvligt med de mjukspröda chokladkakorna som omsluter den krämiga vaniljglassen. Och vet du vad? Den här glassen är superenkel att göra själv i sitt eget kök och då får man ju frysen fylld av hemgjord sandwichglass. Det här receptet är ett av över 60 recept från min andra bakbok ”Godare glass – utan glassmaskin”. En bok fylld med glassar som görs utan glassmaskin, tillbehör och goda bakverk som passar att servera med sin hemgjorda glass. Den finns att köpa HÄR!

hemgjord sandwichglass

Receptet ger ca 12 st sandwichglassar om du stansar ut kakor med en diameter på ca 5-6 cm.

Glass:

5 dl vispgrädde

1 burk sötad kondenserad mjölk à 397g

2 tsk vaniljsocker

Chokladkex:

2,5 dl vetemjöl

1 dl kakao

0,5 msk vaniljsocker

150 g mjukt, rumsvarmt smör

1 dl strösocker

0,5 tsk salt

1 äggula

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar hemgjord sandwichglass.

Gör såhär:

  1. Glass: Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt kondenserad mjölk och vaniljsocker och vispa lite till med elvispen. Häll glassmeten i en långpanna med måtten 30×40 cm. Täck hela glassytan med plastfolie och låt smeten stå i frysen för att stelna i minst 6 timmar.
  2. Chokladkakor: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper. Sikta ner mjöl, kakao och vaniljsocker i en skål. Vispa smör, strösocker och salt fluffigt i en annan bunke. Häll ner äggulan och de torra ingredienserna och arbeta ihop till en jämn deg. Dela degen i två lika stora bitar. Plasta in dem och låt dem vila i kylen i minst 30 minuter.
  3. Kavla ut en degbit till en rektangel, 2-3 mm tjock. Ta ut rundlar ur degen, ca 6 cm i diameter, och lägg dem på plåten. Gör likadant med resten av degen och nagga sedan kexen med gaffel. Grädda kexen i mitten av ugnen i ca 15 minuter, och låt dem sedan svalna helt på plåten.
  4. Stansa ut rundlar ur glassen av samma storlek som kakorna och lägg mellan två kex. Slå in glassarna i papper och låt dem ligga i frysen (gärna inplastade eller inslagna i papper) tills det är dags att servera.

TIPS!

  • För glutenfria sandwichglassar: byt ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.
  • Veganska sandwichglassar gör du genom att byta ut vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde, den kondenserade mjölken mot sötad kondenserad kokosmjölk, smöret mot mjölkfritt margarin och äggulan mot 1 msk växtbaserad vispgrädde.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x