
Ett litet fredagstips från mig såhär på den veckodagen som de flesta Svenskar äter tacos på. Nämligen ärtguacamole. Ja, du läste rätt. Man kan göra riktigt god guacamole helt utan avocado genom att använda gröna ärtor istället. Snällare mot plånboken och klimatet men smakar minst lika gott.
Det viktigaste när man gör guacamole på ärtor är att koka upp dem al dente och att mixa riktigt slätt. Konsistensen blir tjockare än om man har avocado men med lite vatten eller limejuice så får man precis samma konsistens. Nedan kommer mitt recept på guacamole gjort på ärtor.
Ingredienser:
3 dl gröna ärtor (frysta)
1 vitlöksklyfta
saft från 2 limefrukter
1 msk vatten
1 liten tomat
0,5 rödlök
1,5 msk olivolja
1 nypa chilli flakes
1 krm cayennepeppar
0,5 tsk spiskummin
salt efter egen smak
Gör såhär:
- Lägg ärtorna i en kastrull. Koka upp tills de blir al dente. Häll av vattnet.
- Mixa ärtorna till en slät puré med stavmixer.
- Tillsätt fint riven vitlöksklyfta, tomat skuren i mindre bitar, fint hackad rödlök, limejuice, vatten, olivolja och alla kryddor.
- Blanda ihop och servera med nacho-chips!
Hej!
MÅste man koka ärtorna, eller räcker det med att de får tina?
Hejhej! Ursäkta sent svar. Baljväxter innehåller lektiner, som kan orsaka bland annat illamående och magsmärtor. Detta försvinner när man kokar upp ärtorna snabbt innan man äter dem! 😊❤️