Grytbröd

42 röster
grytbröd
Ett kalljäst grytbröd med krispig yta och fluffigt inkråm
Foto: Ulrika Pousette

Häromveckan postade jag en reel på min instagram med brunch-hacks där jag bland annat tipsade om att göra kalljäst grytbröd. Ett bröd som inte behöver knådas och som jäser i kylskåpet över natten. Jag har tidigare gjort ett inlägg där jag förklarar nattjäsning och kalljäsning lite djupare som du hittar HÄR! Men i det stora hela så är det ett väldigt bra och enkelt sätt att få till ett bröd med mycket smak och den nybakta känslan på morgonen utan att behöva lägga så mycket fysiskt arbete på det. Allt som krävs är några få ingredienser, plats i kylen och lite planering.

nattjäst grytbröd

Ett grytbröd är ett bröd som bakas i en gjutjärnsgryta. Brödet blir väldigt fint, blir får ett saftigt inkråm och får en knaprig yta. Förutom att bröd bakade i en gryta blir väldigt fina, så är bakningen i en gjutjärnsgryta också bra för själva gräddningen. När locket är på blir det fuktigt i grytan vilket gör att brödets yta blir mjuk och kan resa sig extra bra. Locket tas sedan bort en stund in på gräddningen för att brödet också ska få den fina ytan.

bröd bakat i gryta
Det här grytbrödet är lika gott till frukosten eller brunchen som till en soppa.

Detta är ett grundrecept på grytbröd med endast vetemjöl men du kan variera mjölsorter med det du redan har hemma. Du kan också ha i annat för olika textur och smak såsom till exempel havregryn, nötter, frön och torkad frukt.

Receptet bakas i en gjutjärnsgryta som rymmer minst 4 liter och ger ca 10 skivor grytbröd beroende på hur tjockt du skivar dem.

Ingredienser:

12,5 g jäst

4 dl kallt vatten

8 dl vetemjöl

1,5 tsk salt

Gör såhär:

  1. Dagen innan: Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet.
  2. Ha ner resten av ingredienserna och rör ihop till en kladdig deg med hjälp av en träslev.
  3. Plasta in bunken och låt jäsa i kylskåpet över natten.
  4. Nästa dag: Ställ in gjutjärnsgrytan i botten på ugnen för att värmas upp på 225 grader (över- och undervärme) i 30 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakplåtspapper. Lyft ner brödet med bakplåtspapper i den varma grytan, strö lite mjöl på degen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter med lock och sedan 10-15 minuter utan lock. Servera direkt!

TIPS!

  • Det går bra att byta ut den färska jästen mot 1 tsk torrjäst.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nnnn
Nnnn
11 månader sedan

Kan man inte göra den utan gjutjärnsgryta? I något annat kanske?

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x