Grytbröd

Fotograf: Ulrika Pousette

Ett kalljäst grytbröd med krispig yta och fluffigt inkråm.

Häromveckan postade jag en reel på min instagram med brunch-hacks där jag bland annat tipsade om att göra kalljäst grytbröd. Ett bröd som inte behöver knådas och som jäser i kylskåpet över natten. Jag har tidigare gjort ett inlägg där jag förklarar nattjäsning och kalljäsning lite djupare som du hittar HÄR! Men i det stora hela så är det ett väldigt bra och enkelt sätt att få till ett bröd med mycket smak och den nybakta känslan på morgonen utan att behöva lägga så mycket fysiskt arbete på det. Allt som krävs är några få ingredienser, plats i kylen och lite planering.

Ett grytbröd är ett bröd som bakas i en gjutjärnsgryta. Brödet blir väldigt fint, blir får ett saftigt inkråm och får en knaprig yta. Förutom att bröd bakade i en gryta blir väldigt fina, så är bakningen i en gjutjärnsgryta också bra för själva gräddningen. När locket är på blir det fuktigt i grytan vilket gör att brödets yta blir mjuk och kan resa sig extra bra. Locket tas sedan bort en stund in på gräddningen för att brödet också ska få den fina ytan.

Det här grytbrödet är lika gott till frukosten eller brunchen som till en soppa.

Detta är ett grundrecept på grytbröd med endast vetemjöl men du kan variera mjölsorter med det du redan har hemma. Du kan också ha i annat för olika textur och smak såsom till exempel havregryn, nötter, frön och torkad frukt.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

nattjäst grytbröd

Grytbröd

Portioner: 10

Ingredienser

12,5 g jäst
4 dl kallt vatten
8 dl vetemjöl
1,5 tsk salt

Tips!

  • Det går bra att byta ut den färska jästen mot 1 tsk torrjäst.

Dela receptet

Portioner: 10st

Ingredienser

12,5 g jäst
4 dl kallt vatten
8 dl vetemjöl
1,5 tsk salt

TIPS!

  • Det går bra att byta ut den färska jästen mot 1 tsk torrjäst.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en gjutjärnsgryta som rymmer minst 4 liter och ger ca 10 skivor grytbröd beroende på hur tjockt du skivar dem.

  1. Dagen innan: Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet.
  2. Ha ner resten av ingredienserna och rör ihop till en kladdig deg med hjälp av en träslev.
  3. Plasta in bunken och låt jäsa i kylskåpet över natten.
  4. Nästa dag: Ställ in gjutjärnsgrytan i botten på ugnen för att värmas upp på 225 grader (över- och undervärme) i 30 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakplåtspapper. Lyft ner brödet med bakplåtspapper i den varma grytan, strö lite mjöl på degen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter med lock och sedan 10-15 minuter utan lock. Servera direkt!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en gjutjärnsgryta som rymmer minst 4 liter och ger ca 10 skivor grytbröd beroende på hur tjockt du skivar dem.

  1. Dagen innan: Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet.
  2. Ha ner resten av ingredienserna och rör ihop till en kladdig deg med hjälp av en träslev.
  3. Plasta in bunken och låt jäsa i kylskåpet över natten.
  4. Nästa dag: Ställ in gjutjärnsgrytan i botten på ugnen för att värmas upp på 225 grader (över- och undervärme) i 30 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakplåtspapper. Lyft ner brödet med bakplåtspapper i den varma grytan, strö lite mjöl på degen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter med lock och sedan 10-15 minuter utan lock. Servera direkt!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.4 10 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
10 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nnnn
Nnnn
2 years ago

Kan man inte göra den utan gjutjärnsgryta? I något annat kanske?

Annika
Annika
Svara till  camillahamid
6 months ago

Lergryta kanske?🤔🙂

Sandra
Sandra
1 year ago

Har du några tankar på mått om jag vill göra liknande men med lite rågmjöl i? Ex. byta ut 1dl. Vetemjöl mot ??dl. rågmjöl?

Helena
Helena
1 year ago

Kan man byta ut vetemjölet mot annat mjöl t ex grahamsmjöl eller ta 50/50?

Cecilia
Cecilia
1 year ago

Tack för alla bra recept 🙏🏻 Jag testade laga detta bröd från din senaste bok dvs med grahamsmjöl och rågmjöl men fick inte degen att jäsa alls (var i kylskåp 12h över natten), fick därför ett rätt platt och kompakt bröd. Fortfarande gott men kanske inte som det var tänkt. Har du tips på vad jag kan göra för att säkerställa att degen jäser?
Hade i saltet sist efter allt mjöl då jag läst att salt kan förstöra jäsningen och jag lagade halva mängden då min gryta bara rymmer 3l

Marketta Juutilainen
Marketta Juutilainen
8 months ago

glutenfritt??? är det INTE med vetemjöl….kan man använda glutenfri ljus mjöl + havremjöl i samma mängd??

Cecilia
Cecilia
7 months ago

Funkar det med glutenfritt mjöl?

Tips!

  • Det går bra att byta ut den färska jästen mot 1 tsk torrjäst.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?