Frysa kakor och bakverk

Det är många gånger i livet som man behöver fundera över att frysa det som man har bakat. Om man förbereder inför en fest eller ett kalas, om man fått en massa fika över eller om man helt enkelt bara vill ha ett litet lager att ta fram vid oväntat besök eller sötsug.

Regeln är att de allra flesta bakverken går att frysa men beroende på bakverk så behöver man tänka lite olika när det kommer till hur man fryser och hur länge det kan ligga i frysen utan att bli dåligt. Först och främst behöver bakverken ha svalnat helt och hållet innan du packar och fryser dem. En viktig tumregel är att ju fetare bakverket är desto kortade tid kan det förvaras i frysen. Fett härsknar med tiden och frysningen fördröjer den här processen i upp till tre månader.

 

Frysa tårtor

Det går utmärkt att frysa hela tårtor som de är men det är viktigt att tänka på hur du förvarar dem vid nedfrysning och upptining. Förvara tårtan i en luftig tårtkartong i frysen och låt den ta god tid på sig att tina i kylskåpet i kartongen. Gärna med ett glas bakpulver bredvid. Allt detta hjälper till så att du slipper en svettig tårta när upptiningen är klar.

 

Frysa bakverk med choklad

På tal om bakverk som svettas så gäller det även chokladdoppade sådanna. Här finns det egentligen ingen utväg annat än att helt enkelt leva med att de är svettiga efter upptining eller spara chokladdoppandet allteftersom du tinar upp och ska servera.

 

Frysa småkakor

Småkakor är nog det allra enklaste och mest problemfria bakverk att frysa in. Du packeterar de bäst genom att placera de i någon form av låda/burk med bakplåtspapper eller liknande mellan varje lager. De allra flesta småkakor är smörbaserade och därför gäller här 3-månadersregeln för hur länge de kan förvaras.

 

Frysa mjuka kakor

Även mjuka kakor utan glasyr eller frosting är väldigt enkla att frysa in. Hel eller delad i bitar spelar ingen roll. Bara att låta svalna efter gräddning. Plasta in eller packa i en låda/burk och förvara i frysen! Är kakan toppad med smörbaserad frosting eller glasyr  är det samma tänk vad gäller frysningstiden som för småkakor.

 

Frysa in ogräddat

Det finns två saker som jag brukar frysa in ogräddade för att sedan ta ut vid behov och grädda enstaka portioner av. Chocolate chip cookies och bullar. Chocolate chip cookies fryser du enklast in efter det att du format degen till bollar. Fördela bollarna på en plåt med bakplåtspapper och låt de stå framme någon timme innan gräddning. Detsamma gäller bullarna. Frys in bullarna innan du jäser dem. Sedan är det bara att plocka fram någon timme innan, ställ på en plåt och låt tina och jäsa innan du penslar och gräddar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Frysa kakor och bakverk

Ingredienser

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
13 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Yvonne Palm
Yvonne Palm
2 years ago

Kan man inte frysa in ogräddade pajer för att sedan baka av vid rätt tillfälle?

Marina
Marina
1 year ago

Går tårtbotten att äta efter 6 månader i frysen ?

Sofia
Sofia
1 year ago

Hej! Jag ska göra en lettercake och tänkte förbereda och frysa in bottnarna. Vad tycker du blir bäst att skära ur bokstäverna innan eller efter frysen? Funkar det att plasta in bottnarna och ha i frysen?
Mvh Sofia

Sofia
Sofia
Svara till  camillahamid
1 year ago

Tack för svar 🥰

Linnea
Linnea
1 year ago

Hej! Jag tänkte baka vaniljkakor med royal icing till vårat bröllop som är i september. Kan man frysa in kakorna med icingen på?

Frida
Frida
1 year ago

Visst kan jag frysa in bottnarna till ”min saftiga chokladtårta”? De tappar väl inte kvalité och smak?

Jeanette
Jeanette
8 months ago

Jag undrar hur länge man kan frysa brownie botten och hur man gör för att det ska bli så bra som möjligt när man lägger på hallonmouse sen för att servera.
Kan man ta upp kalan 2 dagar innan man ska servera den lägga på hallonmouse mm dagen innan?

Jessica
Jessica
6 months ago

Hej Camilla! Vilken fin info! Jag förbereder ett större kalas, allt som går förbereda är toppen. Ville göra en limetårta som jag älskar. Det är en degbotten som sen gräddas med en äggkräm med lime ovanpå. Efter att läst detta känner jag mig modig att testa frysa. Den ska pudras med florsocker och jag gissar att det ska jag vänta med till servering om jag fryser.

Inför kalaset ville jag även omvandla recept tex farmors plommonkaka till att grädda i muffinsformar istället men de blev brända i botten vilket jag är glad att jag upptäckte när jag testade en. Det vore gulligt bjuda på många olika sorter och små saker.
Allt gott!
Jessica

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?