Frysa kakor och bakverk

Det är många gånger i livet som man behöver fundera över att frysa det som man har bakat. Om man förbereder inför en fest eller ett kalas, om man fått en massa fika över eller om man helt enkelt bara vill ha ett litet lager att ta fram vid oväntat besök eller sötsug.

Regeln är att de allra flesta bakverken går att frysa men beroende på bakverk så behöver man tänka lite olika när det kommer till hur man fryser och hur länge det kan ligga i frysen utan att bli dåligt. Först och främst behöver bakverken ha svalnat helt och hållet innan du packar och fryser dem. En viktig tumregel är att ju fetare bakverket är desto kortade tid kan det förvaras i frysen. Fett härsknar med tiden och frysningen fördröjer den här processen i upp till tre månader.

 

Frysa tårtor

Det går utmärkt att frysa hela tårtor som de är men det är viktigt att tänka på hur du förvarar dem vid nedfrysning och upptining. Förvara tårtan i en luftig tårtkartong i frysen och låt den ta god tid på sig att tina i kylskåpet i kartongen. Gärna med ett glas bakpulver bredvid. Allt detta hjälper till så att du slipper en svettig tårta när upptiningen är klar.

 

Frysa bakverk med choklad

På tal om bakverk som svettas så gäller det även chokladdoppade sådanna. Här finns det egentligen ingen utväg annat än att helt enkelt leva med att de är svettiga efter upptining eller spara chokladdoppandet allteftersom du tinar upp och ska servera.

 

Frysa småkakor

Småkakor är nog det allra enklaste och mest problemfria bakverk att frysa in. Du packeterar de bäst genom att placera de i någon form av låda/burk med bakplåtspapper eller liknande mellan varje lager. De allra flesta småkakor är smörbaserade och därför gäller här 3-månadersregeln för hur länge de kan förvaras.

 

Frysa mjuka kakor

Även mjuka kakor utan glasyr eller frosting är väldigt enkla att frysa in. Hel eller delad i bitar spelar ingen roll. Bara att låta svalna efter gräddning. Plasta in eller packa i en låda/burk och förvara i frysen! Är kakan toppad med smörbaserad frosting eller glasyr  är det samma tänk vad gäller frysningstiden som för småkakor.

 

Frysa in ogräddat

Det finns två saker som jag brukar frysa in ogräddade för att sedan ta ut vid behov och grädda enstaka portioner av. Chocolate chip cookies och bullar. Chocolate chip cookies fryser du enklast in efter det att du format degen till bollar. Fördela bollarna på en plåt med bakplåtspapper och låt de stå framme någon timme innan gräddning. Detsamma gäller bullarna. Frys in bullarna innan du jäser dem. Sedan är det bara att plocka fram någon timme innan, ställ på en plåt och låt tina och jäsa innan du penslar och gräddar.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

13 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Yvonne Palm
Yvonne Palm
1 år sedan

Kan man inte frysa in ogräddade pajer för att sedan baka av vid rätt tillfälle?

Marina
Marina
10 månader sedan

Går tårtbotten att äta efter 6 månader i frysen ?

Sofia
Sofia
7 månader sedan

Hej! Jag ska göra en lettercake och tänkte förbereda och frysa in bottnarna. Vad tycker du blir bäst att skära ur bokstäverna innan eller efter frysen? Funkar det att plasta in bottnarna och ha i frysen?
Mvh Sofia

Sofia
Sofia
Svara på  Camilla Hamid
7 månader sedan

Tack för svar 🥰

Linnea
Linnea
7 månader sedan

Hej! Jag tänkte baka vaniljkakor med royal icing till vårat bröllop som är i september. Kan man frysa in kakorna med icingen på?

Frida
Frida
5 månader sedan

Visst kan jag frysa in bottnarna till ”min saftiga chokladtårta”? De tappar väl inte kvalité och smak?

Filippa
Filippa
3 månader sedan

Hej, tack snälla för denna sidan! Älskar!
Fråga, kan jag frysa in en monterad tårta med fyllning av vit chokladmousse? Tänkte dekorera den om en vecka…

13
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x