Friterad äppelpaj

Friterad äppelpaj: en frasig dröm med kolaäpplen som bara smälter i munnen.

Jag är inte mycket för att fika på snabbmatsrestauranger men efter att ha testat precis alla bakverk på alla snabbmatsrestauranger så landade jag i att McDonalds äppelpaj är min favorit. Det blev många sånna i somras haha och jag lovade mig själv att testa göra egna hemma så fort hösten drog igång. Och här har ni dem! Frasiga, friterade äppelpajer med drömgoda kolaäpplen. Dessa är VANSINNIGT goda! Bakas på egen risk 😉

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

friterad äppelpaj

Friterad äppelpaj

Portioner: 8

Ingredienser

Pajdeg:
2,75 dl vetemjöl
2 tsk strösocker
1 nypa flingsalt
2 tsk vaniljsocker
100 g kallt smör
2 msk kallt vatten

Kolaäpplen:
4 små äpplen
2 dl brunt farinsocker
1 msk malen kanel
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
ca 7 dl neutral olja för fritering (mat-, raps- eller solrosolja)
florsocker att pudra med

Tips!

  • Gör vegansk friterad äppelpaj genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

Pajdeg:
2,75 dl vetemjöl
2 tsk strösocker
1 nypa flingsalt
2 tsk vaniljsocker
100 g kallt smör
2 msk kallt vatten

Kolaäpplen:
4 små äpplen
2 dl brunt farinsocker
1 msk malen kanel
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
ca 7 dl neutral olja för fritering (mat-, raps- eller solrosolja)
florsocker att pudra med

TIPS!

  • Gör vegansk friterad äppelpaj genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger 8 små friterade äppelpajer om du gör dem i storleken 4×5 cm.

  1. Börja med pajdegen. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, flingsalt och vaniljsocker i en bunke. Tärna det kalla smöret och ha ner det i bunken. Nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt det kalla vattnet, lite i taget samtidigt som du arbetar ihop allt bara precis till det går ihop till en deg. Plasta in pajdegen och låt den vila i kylskåpet i minst 1h under tiden som du gör kolaäpplen.
  2. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Ha ner äppeltärningarna i en kastrull tillsammans med farinsocker, kanel, vaniljsocker och kardemumma. Stek på hög värme under konstant omrörning tills sockerkristallerna smält. Sänk sedan till låg värme och låt blandningen sjuda i ca 5 minuter innan du stänger av värmen och låter kolaäpplena svalna helt och hållet.
  3. Dags att montera dina friterade äppelpajer! Kavla ut degen till en rektangel, ca 2-3 mm tjock. Skär ut rektangulära bitar i storleken 4×5 cm, två stycken per paj. Lägg en rågad matsked kolaäpplen på hälften av degplattorna. Lägg över en till degplatta och tryck till ordentligt, gärna flera gånger om så att du försluter pajerna ordentligt. Avsluta med att göra ett mönster längs med pajernas kant med hjälp av en gaffel.
  4. Lägg pajerna på en bricka med bakplåtspapper och ställ i kylskåpet under tiden som du värmer upp oljan.
  5. Värm upp oljan till 180°C och fritera dina äppelpajer, 2 i taget, ca 2 minuter på varje sida eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Håll koll på temperaturen hela tiden och använd med fördel en termometer.
  6. Lägg de färdigfriterade äppelpajerna på en tallrik med hushållspapper så att överflödig olja får rinna av, pudra med florsocker och servera direkt. Vill du lyxa till det lite extra kan du servera dem med lite vaniljglass.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger 8 små friterade äppelpajer om du gör dem i storleken 4×5 cm.

  1. Börja med pajdegen. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, flingsalt och vaniljsocker i en bunke. Tärna det kalla smöret och ha ner det i bunken. Nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt det kalla vattnet, lite i taget samtidigt som du arbetar ihop allt bara precis till det går ihop till en deg. Plasta in pajdegen och låt den vila i kylskåpet i minst 1h under tiden som du gör kolaäpplen.
  2. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Ha ner äppeltärningarna i en kastrull tillsammans med farinsocker, kanel, vaniljsocker och kardemumma. Stek på hög värme under konstant omrörning tills sockerkristallerna smält. Sänk sedan till låg värme och låt blandningen sjuda i ca 5 minuter innan du stänger av värmen och låter kolaäpplena svalna helt och hållet.
  3. Dags att montera dina friterade äppelpajer! Kavla ut degen till en rektangel, ca 2-3 mm tjock. Skär ut rektangulära bitar i storleken 4×5 cm, två stycken per paj. Lägg en rågad matsked kolaäpplen på hälften av degplattorna. Lägg över en till degplatta och tryck till ordentligt, gärna flera gånger om så att du försluter pajerna ordentligt. Avsluta med att göra ett mönster längs med pajernas kant med hjälp av en gaffel.
  4. Lägg pajerna på en bricka med bakplåtspapper och ställ i kylskåpet under tiden som du värmer upp oljan.
  5. Värm upp oljan till 180°C och fritera dina äppelpajer, 2 i taget, ca 2 minuter på varje sida eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Håll koll på temperaturen hela tiden och använd med fördel en termometer.
  6. Lägg de färdigfriterade äppelpajerna på en tallrik med hushållspapper så att överflödig olja får rinna av, pudra med florsocker och servera direkt. Vill du lyxa till det lite extra kan du servera dem med lite vaniljglass.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
23 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Julia
Julia
2 years ago

Tror du man kan frysa in dom ofriterad

Renata
Renata
2 years ago

Hej!
Hur mycket farinsocker ska det vara?
Blev en miss när du skrev

Amanda
Amanda
2 years ago

Hur mycket av brunt farinsocker? 😊

Rakeeba
Rakeeba
2 years ago

Matt på farin socker ej angiven

Johanna
Johanna
2 years ago

Tror du att man kan förbereda pajerna och låta dom ligga kallt 4-5 timmar innan man friterar dem?

Ema
Ema
2 years ago

Kan man byta ut farinsocker mot vanligt socker?

Rewan
Rewan
2 years ago

Kan man byta ut pajdegen med färdig smördeg istället??

Hanna
Hanna
2 years ago

Hej! Tror du att man kan byta ut pajdegen mot filodeg?

Ida
Ida
2 years ago

Hur förvarar man de som bäst efter fritering? 😇

Aischa
Aischa
2 years ago

Hur mår man sina äpplen bli helt mjuka? Tycker inte om tuggmotståndet?

Cicci
Cicci
2 years ago

Om man använder färdig smördeg, då har man de bara i ugnen utan fritering eller?

Emil
Emil
1 year ago

min deg smälte bort i oljan?

Tips!

  • Gör vegansk friterad äppelpaj genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?