Friterad äppelpaj

12 röster
friterad äppelpaj
Friterad äppelpaj: en frasig dröm med kolaäpplen som bara smälter i munnen.

Jag är inte mycket för att fika på snabbmatsrestauranger men efter att ha testat precis alla bakverk på alla snabbmatsrestauranger så landade jag i att McDonalds äppelpaj är min favorit. Det blev många sånna i somras haha och jag lovade mig själv att testa göra egna hemma så fort hösten drog igång. Och här har ni dem! Frasiga, friterade äppelpajer med drömgoda kolaäpplen. Dessa är VANSINNIGT goda! Bakas på egen risk 😉

mcdonalds äppelpaj

Receptet ger 8 små friterade äppelpajer om du gör dem i storleken 4×5 cm.

Pajdeg:

2,75 dl vetemjöl

2 tsk strösocker

1 nypa flingsalt

2 tsk vaniljsocker

100 g kallt smör

2 msk kallt vatten

Kolaäpplen:

4 små äpplen

2 dl brunt farinsocker

1 msk malen kanel

1 msk vaniljsocker

2 tsk malen kardemumma

ca 7 dl neutral olja för fritering (mat-, raps- eller solrosolja)

florsocker att pudra med

Gör såhär:

  1. Börja med pajdegen. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, flingsalt och vaniljsocker i en bunke. Tärna det kalla smöret och ha ner det i bunken. Nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt det kalla vattnet, lite i taget samtidigt som du arbetar ihop allt bara precis till det går ihop till en deg. Plasta in pajdegen och låt den vila i kylskåpet i minst 1h under tiden som du gör kolaäpplen.
  2. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Ha ner äppeltärningarna i en kastrull tillsammans med farinsocker, kanel, vaniljsocker och kardemumma. Stek på hög värme under konstant omrörning tills sockerkristallerna smält. Sänk sedan till låg värme och låt blandningen sjuda i ca 5 minuter innan du stänger av värmen och låter kolaäpplena svalna helt och hållet.
  3. Dags att montera dina friterade äppelpajer! Kavla ut degen till en rektangel, ca 2-3 mm tjock. Skär ut rektangulära bitar i storleken 4×5 cm, två stycken per paj. Lägg en rågad matsked kolaäpplen på hälften av degplattorna. Lägg över en till degplatta och tryck till ordentligt, gärna flera gånger om så att du försluter pajerna ordentligt. Avsluta med att göra ett mönster längs med pajernas kant med hjälp av en gaffel.
  4. Lägg pajerna på en bricka med bakplåtspapper och ställ i kylskåpet under tiden som du värmer upp oljan.
  5. Värm upp oljan till 180°C och fritera dina äppelpajer, 2 i taget, ca 2 minuter på varje sida eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Håll koll på temperaturen hela tiden och använd med fördel en termometer.
  6. Lägg de färdigfriterade äppelpajerna på en tallrik med hushållspapper så att överflödig olja får rinna av, pudra med florsocker och servera direkt. Vill du lyxa till det lite extra kan du servera dem med lite vaniljglass.

TIPS!

  • Gör vegansk friterad äppelpaj genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
14 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Julia
Julia
3 månader sedan

Tror du man kan frysa in dom ofriterad

Renata
Renata
3 månader sedan

Hej!
Hur mycket farinsocker ska det vara?
Blev en miss när du skrev

Amanda
Amanda
3 månader sedan

Hur mycket av brunt farinsocker? 😊

Rakeeba
Rakeeba
3 månader sedan

Matt på farin socker ej angiven

Johanna
Johanna
3 månader sedan

Tror du att man kan förbereda pajerna och låta dom ligga kallt 4-5 timmar innan man friterar dem?

Ema
Ema
2 månader sedan

Kan man byta ut farinsocker mot vanligt socker?

Rewan
Rewan
1 månad sedan

Kan man byta ut pajdegen med färdig smördeg istället??

14
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x