Receptet ger 8 små friterade äppelpajer om du gör dem i storleken 4×5 cm.
- Börja med pajdegen. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, flingsalt och vaniljsocker i en bunke. Tärna det kalla smöret och ha ner det i bunken. Nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt det kalla vattnet, lite i taget samtidigt som du arbetar ihop allt bara precis till det går ihop till en deg. Plasta in pajdegen och låt den vila i kylskåpet i minst 1h under tiden som du gör kolaäpplen.
- Skala, kärna ur och tärna äpplena. Ha ner äppeltärningarna i en kastrull tillsammans med farinsocker, kanel, vaniljsocker och kardemumma. Stek på hög värme under konstant omrörning tills sockerkristallerna smält. Sänk sedan till låg värme och låt blandningen sjuda i ca 5 minuter innan du stänger av värmen och låter kolaäpplena svalna helt och hållet.
- Dags att montera dina friterade äppelpajer! Kavla ut degen till en rektangel, ca 2-3 mm tjock. Skär ut rektangulära bitar i storleken 4×5 cm, två stycken per paj. Lägg en rågad matsked kolaäpplen på hälften av degplattorna. Lägg över en till degplatta och tryck till ordentligt, gärna flera gånger om så att du försluter pajerna ordentligt. Avsluta med att göra ett mönster längs med pajernas kant med hjälp av en gaffel.
- Lägg pajerna på en bricka med bakplåtspapper och ställ i kylskåpet under tiden som du värmer upp oljan.
- Värm upp oljan till 180°C och fritera dina äppelpajer, 2 i taget, ca 2 minuter på varje sida eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Håll koll på temperaturen hela tiden och använd med fördel en termometer.
- Lägg de färdigfriterade äppelpajerna på en tallrik med hushållspapper så att överflödig olja får rinna av, pudra med florsocker och servera direkt. Vill du lyxa till det lite extra kan du servera dem med lite vaniljglass.
Det finns ingen video för detta inlägg.
Tror du man kan frysa in dom ofriterad
Det funkar utmärkt 🙂
Hej!
Hur mycket farinsocker ska det vara?
Blev en miss när du skrev
Nu är det fixat haha! 2 dl 🙂
Hur mycket av brunt farinsocker? 😊
2 dl 🙂
Matt på farin socker ej angiven
Tack! Nu är det fixat 🙂
Tror du att man kan förbereda pajerna och låta dom ligga kallt 4-5 timmar innan man friterar dem?
Absolut 😊
Kan man byta ut farinsocker mot vanligt socker?
Hej! Ja det kan man, men farinsockret ger en ljuvlig karamellig smak på äpplena 🥰
Kan man byta ut pajdegen med färdig smördeg istället??
Absolut 😍
Hej! Tror du att man kan byta ut pajdegen mot filodeg?
Hejhej! Det funkar utmärkt ❤️
Hur förvarar man de som bäst efter fritering? 😇
I en lufttät burk i kylskåpet 🥰
Hur mår man sina äpplen bli helt mjuka? Tycker inte om tuggmotståndet?
Fortsätt steka under omrörning tills du känner att de blir helt mjuka, kan hjälpa att ha i en skvätt vatten 🥰
Om man använder färdig smördeg, då har man de bara i ugnen utan fritering eller?
min deg smälte bort i oljan?
Oj, det lät ju inte så kul. Svårt att säga varför det blev så. Hoppas det går bra nästa gång för dig! 😊