Fluffiga solbullar med vaniljkräm

44 röster
solbullar
Härligt saftiga och fluffiga solbullar med vaniljkräm.

Nu är jag hemma i mitt eget kök igen efter en helt underbar helg i Uppsala på Alla älskar hembakat-mässan där jag bjöd på fika och träffade massor av er underbara läsare. Det är så kul att få träffa er på riktigt! Vill ni se bilder från helgen så hittar ni det på Kökets instagramkonto @koket.se!

krämbullar

Första receptet den här veckan blir en riktigt härlig klassiker: solbulle, sockerbulle, krämbulle, parisebulle eller helt enkelt en fluffig vetbulle med vanilkräm som toppas med strösocker! En riktigt god bulle med enkla smaker som går hem hos de allra flesta!

seglarbullar

Receptet ger 30 stycken fluffiga solbullar med hemkokt vaniljkräm.

Bullar:

50 g rumstempererad jäst

500 g rumstempererad mjölk (5 dl)

1 msk malen kardemumma

200 g smör

200 g strösocker (2 dl)

1 ägg

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Vaniljkräm

5 dl mjölk

1 vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpasta

1,5 dl strösocker

6 st äggulor

1 dl maizena

50 g mjukt smör

Dekoration:

100 g smält smör att pensla de färdiggräddade bullarna med

2 dl strösocker till garnering

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  2. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker, ägg och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Målet är en kladdig, men hanterbar deg. Då får du den saftigaste bullen sen.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin eller dubbelt så länge om du kör för hand.
  4. Dela degen i 30 lika stora bitar och rulla varje bit med kupad hand mot bakbordet så att du får en jämn och fin bulle.
  5. Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum mellan och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på bullarna och degen ”studsar tillbaka”.
  6. Under tiden kan du göra vaniljkrämen. Dela en vaniljstång på mitten, skrapa ur fröna och lägg både frön och skal tillsammans med mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan. Vill du istället använda vaniljpasta så tillsätter du det efter att mjölken kokat upp.
  7. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  8. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Ta bort eventuell vaniljstångsskal.
  9. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en lufttät burk.
  10. Ställ burken i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  11. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med stor rund tyll och fyll dina färdigjästa bullar generöst med den.
  12. Pensla bullarna med äggula uppvispat med lite salt och grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  13. Låt dina bullar svalna helt och hållet innan du penslar dem med smält smör och doppa med strösocker.

TIPS!

  • Pensla och garnera endast de bullar som du ska servera.
  • Bullarna funkar utmärkt att frysa in men det bästa är att frysa in dem utan socker då sockret smälter när man tinar bullarna.

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x