Fluffiga solbullar med vaniljkräm

86 röster
solbullar
Härligt saftiga och fluffiga solbullar med vaniljkräm.

Nu är jag hemma i mitt eget kök igen efter en helt underbar helg i Uppsala på Alla älskar hembakat-mässan där jag bjöd på fika och träffade massor av er underbara läsare. Det är så kul att få träffa er på riktigt och få ett ansikte på er. Ni gör mig så glad ❤️

solskensbullar

Första receptet den här veckan blir en riktigt härlig klassiker: solbulle, sockerbulle, krämbulle, pariserbulle eller helt enkelt en fluffig vetbulle med vanilkräm som toppas med strösocker! En riktigt god bulle med enkla smaker som går hem hos de allra flesta!

krämbullar

Receptet ger 30 stycken fluffiga solbullar med hemkokt vaniljkräm.

Bullar:

50 g rumstempererad jäst

500 g rumstempererad mjölk (5 dl)

1 msk malen kardemumma

1 msk vaniljsocker

200 g smör

200 g vit sirap (2 dl)

1 kg vetemjöl (ca 16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Vaniljkräm

2,5 dl mjölk

1 vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpasta

0,75 dl strösocker

3 st äggulor

0,5 dl maizena

25 g mjukt smör

Dekoration:

100 g smält smör att pensla de färdiggräddade bullarna med

2 dl strösocker till garnering

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar fluffiga och saftiga solbullar med vaniljkräm.

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  2. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, vit sirap, vaniljsocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Målet är en kladdig, men hanterbar deg. Då får du den saftigaste bullen sen.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin eller dubbelt så länge om du kör för hand.
  4. Dela degen i 30 lika stora bitar (ca 35g per degbit) och rulla varje bit med kupad hand mot bakbordet så att du får en jämn och fin bulle.
  5. Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum mellan och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på bullarna och degen ”studsar tillbaka”.
  6. Under tiden kan du göra vaniljkrämen. Dela en vaniljstång på mitten, skrapa ur fröna och lägg både frön och skal tillsammans med mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan. Vill du istället använda vaniljpasta så tillsätter du det efter att mjölken kokat upp.
  7. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  8. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Ta bort eventuell vaniljstångsskal.
  9. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en lufttät burk.
  10. Ställ burken i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  11. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med stor rund tyll och fyll dina färdigjästa bullar generöst med den.
  12. Pensla bullarna med äggula uppvispat med lite salt och grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  13. Låt dina bullar svalna helt och hållet innan du penslar dem med smält smör och doppa med strösocker.

TIPS!

  • Pensla och garnera endast de bullar som du ska servera.
  • Bullarna funkar utmärkt att frysa in men det bästa är att frysa in dem utan socker då sockret smälter när man tinar bullarna.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
17 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Amanda
Amanda
1 år sedan

Ser otroligt goda ut!! Men har en fundering, hur fyller du bullarna med vaniljkrämen? Tar du bort del av degen för att få plats med fyllningen? 🙂

Sara
Sara
11 månader sedan

Hej! Kan man byta ut vaniljpastan mot vaniljpulver? Och i så fall hur mycket vaniljpulver ska man då använda?

Sofia
Sofia
11 månader sedan

Kan jag göra dem veganska? Tar jag bara bort ägget eller ersätter jag med något? Tack för fantastisk inspiration alltid!! Ser så gott ut

Tuva
Tuva
11 månader sedan

Det står ägg två gånger i vetebullarnas recept, ska det vara en eller två? 🙂

Hejdär
Hejdär
11 månader sedan

Hej,
Kan dessa frysas in?

Lovisa
Lovisa
10 månader sedan

Wow så lätt!! Råkade fylla dom första bullarna med lite för mycket vaniljkräm 🙈 men räckte precis till alla!

Jenny
Jenny
10 månader sedan

Kan man frysa in vaniljkrämen?

Kalle
Kalle
10 månader sedan

När jag gjorde bullarna fick jag knappt någon vaniljkräm ner i bullarna. Det lade sig bara som en miniklick i toppen, vad gjorde jag för fel? Tryckte hårt på spritspåsen men verkade inte fungera så bra. Ska man göra en liten grop innan det jäser?
Tack för receptet, för både bullen och krämen blev goda 🙂

Farah
Farah
2 månader sedan

Hej! Kan man byta ut vit sirap mot strösocker? Och i så fall hur mycket strösocker ska man ha i då?💕 

Jemima Damberg
Jemima Damberg
2 månader sedan

går det att byta ut vit sirap mot vanligt strösocker och hur mycket i så fall??
måååååååste bara testa, har ätit dessa flera gånger men aldrig gjort dom själv, men nu är det dags!!

Jangelina
Jangelina
2 månader sedan

I mina bullar åkte vaniljkrämen typ ut och bildade en topp ovanpå bullen.. vad blev fel?

17
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x