Fluffig rulltårta med ljuvligt sötsyrlig hallongrädde.
Klassiska bakverk, vill ni se mer av det? Jag älskar att ta fram recept på nya påhitt och hybrider men ibland vill man ju bara baka något enkelt och klassiskt. Eller hur känner ni? En klassiker som jag verkligen älskar men som är djupt underskattad är rulltårtan! En sån klassisk med fluffig rulltårtsbotten och enkel men sötsyrlig hallongrädde. Det är ju inte bara väldigt gott utan också väldigt smidigt att bara skära upp och servera eller ta med sig ut på picknick.
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Rulltårtsbotten:
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl maizena eller potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker (kan uteslutas)
150 g färska eller frysta hallon
florsocker att pudra med
Tips!
Gör rulltårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
Dela receptet
Så här gör du:
Steg för steg:
Video:
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
Häll upp smeten på plåten och bre ut i ett jämnt lager. Grädda botten i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
Vänd upp rulltårtan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken. Låt svalna helt och hållet.
Vispa grädden till mjuka toppar (alltså inte för hårt, lämna lite marginal för att kunna vända ner hallon och bre ut den utan att den skär dig). Tillsätt hallonen och vaniljsocker i grädden och vänd försiktigt ner dem med en slickepott.
Rulla ut rulltårtsbotten och bre ut hallongrädden i ett jämnt lager över den. Rulla ihop rulltårtan tight. Pudra lite florsocker på den och servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Rulltårtsbotten:
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl maizena eller potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker (kan uteslutas)
150 g färska eller frysta hallon
florsocker att pudra med
TIPS!
Gör rulltårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
Dela receptet
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
Häll upp smeten på plåten och bre ut i ett jämnt lager. Grädda botten i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
Vänd upp rulltårtan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken. Låt svalna helt och hållet.
Vispa grädden till mjuka toppar (alltså inte för hårt, lämna lite marginal för att kunna vända ner hallon och bre ut den utan att den skär dig). Tillsätt hallonen och vaniljsocker i grädden och vänd försiktigt ner dem med en slickepott.
Rulla ut rulltårtsbotten och bre ut hallongrädden i ett jämnt lager över den. Rulla ihop rulltårtan tight. Pudra lite florsocker på den och servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
Häll upp smeten på plåten och bre ut i ett jämnt lager. Grädda botten i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
Vänd upp rulltårtan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken. Låt svalna helt och hållet.
Vispa grädden till mjuka toppar (alltså inte för hårt, lämna lite marginal för att kunna vända ner hallon och bre ut den utan att den skär dig). Tillsätt hallonen och vaniljsocker i grädden och vänd försiktigt ner dem med en slickepott.
Rulla ut rulltårtsbotten och bre ut hallongrädden i ett jämnt lager över den. Rulla ihop rulltårtan tight. Pudra lite florsocker på den och servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Hejhej! Åh vad glad jag blir att du gillar den, tack! 🥰
Agnes
3 years ago
Jag gjorde rulltårtan och botten blev jättebra och fyllningen med. Men när jag skulle rulla tårtan så blev det inte alls bra fyllningen rann ut och det gick inte alls att rulla den tight. ( jag lät såklart botten svalna först). Vad kan jag ha kort för fel?
Hej, jag tänkte bjuda på den på jobbet på min födelsedag på fredag men hinner bara med att göra sockerkakan idag onsdag.. Kan den kylas tills fredag och sen rullas ihop med hallongrädden då?
Hejhej, ursäkta sent svar och hoppas att det gick bra för dig! Man kan baka sockerkakan i förväg och rulla ihop den med ett bakplåtspapper innanför, plasta rullen ordentligt och förvara den i kylskåpet och fyll den dagen innan den ska serveras ❤️
Med mascarpone och hallonsylt går det att stryka på medan det fortfarande är varmt. Bara några minuter efter att man tar ur ugn. Fast ibland hjortronsylt + mascarpone och lite riven mandelmassa i stället.
Jag bakade rulltårta med färska hallon på påskafton och följer precis som du visade , har lyckats, det tar slut med engångs.Så glad jag blir, tack så mycket Camilla 🙏❤️tänker fortsätta göra många gånger framöver 😀
Hejhej, längst ner i receptet under rubriken “TIPS!” finner du tillvägagångssätt hur man gör den glutenfri. Hoppas det ska smaka! 🥰
Eva
2 years ago
Glöm inte att tina bären innan ni vänder ned dem i grädden, annars blir det bara sås. Gjorde det misstaget precis då jag hade lite bråttom och inte tänkte mig för. Fick bli bara sylt denna gången 😄
Bra poäng, tack för att du ger en heads up om detta!
Mikaela
2 years ago
Hej! Går detta receptet bra att använda till tårtbotten? (ska göra en siffertårta) ❤️
Ronny
1 year ago
Riktig bra! Första gången jag rullade in i kökshandduk- men det är ju bara bäst. Kakan var saftig i duken mendan den svalande….riktigt Sommar Gott dessutom!
Den blev bränd på kanterna. Lite svårt veta hur länge ska vara i ugnen.Smeten var svår smeta ut så den blev inte riktigt jämn och fin. Den gick ifall rulla den ändå.
Sandra Y
9 months ago
Jag vill göra denna med saffran i botten. Räcker en påse med saffran eller behöver jag mer?
Tips!
Gör rulltårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Kan man frysa denna?
Absolut 🥰
Enkel och underbar gott
Hejhej! Åh vad glad jag blir att du gillar den, tack! 🥰
Jag gjorde rulltårtan och botten blev jättebra och fyllningen med. Men när jag skulle rulla tårtan så blev det inte alls bra fyllningen rann ut och det gick inte alls att rulla den tight. ( jag lät såklart botten svalna först). Vad kan jag ha kort för fel?
Hejhej! Hur hårt vispade du grädden? Om du jämför med videon, var din fyllning lika tjock eller lösare? Kram ❤️
Gjorde den idag sååå god😍
Vad glad jag blir att du gillade den, tack! 😍
Hej, jag tänkte bjuda på den på jobbet på min födelsedag på fredag men hinner bara med att göra sockerkakan idag onsdag.. Kan den kylas tills fredag och sen rullas ihop med hallongrädden då?
Hejhej, ursäkta sent svar och hoppas att det gick bra för dig! Man kan baka sockerkakan i förväg och rulla ihop den med ett bakplåtspapper innanför, plasta rullen ordentligt och förvara den i kylskåpet och fyll den dagen innan den ska serveras ❤️
jag gjorde den en gång den blev hjätte god
Vad härligt att läsa 😍❤️ Kram!
Med mascarpone och hallonsylt går det att stryka på medan det fortfarande är varmt. Bara några minuter efter att man tar ur ugn. Fast ibland hjortronsylt + mascarpone och lite riven mandelmassa i stället.
Låter supergott 😍
Jag bakade rulltårta med färska hallon på påskafton och följer precis som du visade , har lyckats, det tar slut med engångs.Så glad jag blir, tack så mycket Camilla 🙏❤️tänker fortsätta göra många gånger framöver 😀
Blir så glad att det blev så lyckat och att ni gillade den! Tack själv fina du 🥰
Receptet låter så gott vi skall baka denna mumsiga rulltårta
Hoppas det ska smaka 😍
Hej! Om jag gör den dagen innan den ska serveras, hur ska jag förvara den? I kylen eller i frysen?:))
Plasta in den när du rullat den och förvara den i kylen, men pudra den med florsocker precis innan du ska servera den! 🥰
Kan man göra denna glutenfri? Skulle vilja bjuda en vän
Hejhej, längst ner i receptet under rubriken “TIPS!” finner du tillvägagångssätt hur man gör den glutenfri. Hoppas det ska smaka! 🥰
Glöm inte att tina bären innan ni vänder ned dem i grädden, annars blir det bara sås. Gjorde det misstaget precis då jag hade lite bråttom och inte tänkte mig för. Fick bli bara sylt denna gången 😄
Bra poäng, tack för att du ger en heads up om detta!
Hej! Går detta receptet bra att använda till tårtbotten? (ska göra en siffertårta) ❤️
Riktig bra! Första gången jag rullade in i kökshandduk- men det är ju bara bäst. Kakan var saftig i duken mendan den svalande….riktigt Sommar Gott dessutom!
Vad kul att höra att du gillade den! Tack ☺️
Den blev bränd på kanterna. Lite svårt veta hur länge ska vara i ugnen.Smeten var svår smeta ut så den blev inte riktigt jämn och fin. Den gick ifall rulla den ändå.
Jag vill göra denna med saffran i botten. Räcker en påse med saffran eller behöver jag mer?