Fluffig rulltårta med hallongrädde

9 röster
rulltårta med hallongrädde
Fluffig rulltårta med ljuvligt sötsyrlig hallongrädde.

Klassiska bakverk, vill ni se mer av det? Jag älskar att ta fram recept på nya påhitt och hybrider men ibland vill man ju bara baka något enkelt och klassiskt. Eller hur känner ni? En klassiker som jag verkligen älskar men som är djupt underskattad är rulltårtan! En sån klassisk med fluffig rulltårtsbotten och enkel men sötsyrlig hallongrädde. Det är ju inte bara väldigt gott utan också väldigt smidigt att bara skära upp och servera eller ta med sig ut på picknick.

rulltårta med hallongrädde

Receptet bakas i den vanliga, tunna, standardplåten till ugnen och ger en rulltårta med hallongrädde på ca 15 bitar.

Rulltårtsbotten:

3 ägg

1,5 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl maizena eller potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

Fyllning:

3 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker (kan uteslutas)

150 g färska eller frysta hallon

florsocker att pudra med

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar en fluffig rulltårta med hallongrädde.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten på plåten och bre ut i ett jämnt lager. Grädda botten i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
  4. Vänd upp rulltårtan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken. Låt svalna helt och hållet.
  5. Vispa grädden till mjuka toppar (alltså inte för hårt, lämna lite marginal för att kunna vända ner hallon och bre ut den utan att den skär dig). Tillsätt hallonen och vaniljsocker i grädden och vänd försiktigt ner dem med en slickepott.
  6. Rulla ut rulltårtsbotten och bre ut hallongrädden i ett jämnt lager över den. Rulla ihop rulltårtan tight. Pudra lite florsocker på den och servera direkt eller förvara i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör rulltårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Claudia
Claudia
7 dagar sedan

Enkel och underbar gott

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x