Fluffig rulltårta med hallongrädde

45 röster
rulltårta med hallongrädde
Fluffig rulltårta med ljuvligt sötsyrlig hallongrädde.

Klassiska bakverk, vill ni se mer av det? Jag älskar att ta fram recept på nya påhitt och hybrider men ibland vill man ju bara baka något enkelt och klassiskt. Eller hur känner ni? En klassiker som jag verkligen älskar men som är djupt underskattad är rulltårtan! En sån klassisk med fluffig rulltårtsbotten och enkel men sötsyrlig hallongrädde. Det är ju inte bara väldigt gott utan också väldigt smidigt att bara skära upp och servera eller ta med sig ut på picknick.

rulltårta med hallongrädde

Receptet bakas i den vanliga, tunna, standardplåten till ugnen och ger en rulltårta med hallongrädde på ca 15 bitar.

Rulltårtsbotten:

3 ägg

1,5 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl maizena eller potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

Fyllning:

3 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker (kan uteslutas)

150 g färska eller frysta hallon

florsocker att pudra med

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar en fluffig rulltårta med hallongrädde.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten på plåten och bre ut i ett jämnt lager. Grädda botten i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
  4. Vänd upp rulltårtan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken. Låt svalna helt och hållet.
  5. Vispa grädden till mjuka toppar (alltså inte för hårt, lämna lite marginal för att kunna vända ner hallon och bre ut den utan att den skär dig). Tillsätt hallonen och vaniljsocker i grädden och vänd försiktigt ner dem med en slickepott.
  6. Rulla ut rulltårtsbotten och bre ut hallongrädden i ett jämnt lager över den. Rulla ihop rulltårtan tight. Pudra lite florsocker på den och servera direkt eller förvara i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör rulltårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
18 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Veronica
Veronica
10 månader sedan

Kan man frysa denna?

Claudia
Claudia
10 månader sedan

Enkel och underbar gott

Agnes
Agnes
8 månader sedan

Jag gjorde rulltårtan och botten blev jättebra och fyllningen med. Men när jag skulle rulla tårtan så blev det inte alls bra fyllningen rann ut och det gick inte alls att rulla den tight. ( jag lät såklart botten svalna först). Vad kan jag ha kort för fel?

Vera
Vera
8 månader sedan

Gjorde den idag sååå god😍

Stine
Stine
7 månader sedan

Hej, jag tänkte bjuda på den på jobbet på min födelsedag på fredag men hinner bara med att göra sockerkakan idag onsdag.. Kan den kylas tills fredag och sen rullas ihop med hallongrädden då?

camila
camila
3 månader sedan

jag gjorde den en gång den blev hjätte god

Zanani
Zanani
3 månader sedan

Med mascarpone och hallonsylt går det att stryka på medan det fortfarande är varmt. Bara några minuter efter att man tar ur ugn. Fast ibland hjortronsylt + mascarpone och lite riven mandelmassa i stället.

Monique Nguyen
Monique Nguyen
1 månad sedan

Jag bakade rulltårta med färska hallon på påskafton och följer precis som du visade , har lyckats, det tar slut med engångs.Så glad jag blir, tack så mycket Camilla 🙏❤️tänker fortsätta göra många gånger framöver 😀

Beata Tyll
Beata Tyll
12 dagar sedan

Receptet låter så gott vi skall baka denna mumsiga rulltårta

18
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x