En portion kladdkaka

En portion kladdkaka som räcker till en person! Kladdig, chokladig och härlig. Inget över till nästa dag.

Ni är många som, speciellt i dessa tider, har efterfrågat recept som räcker till en person. En spontan tanke då är ju att man kan göra mug cakes men det blir verkligen inte gott tycker jag. Sättet som kakor värms upp på i micron ger bakverk en halvtaskig konsistens. Funkar, absolut men inte optimalt!

Så jag tänkte att jag helt enkelt tar fram recept som gräddas i ugn som vanligt men räcker till precis en portion/person, gräddas i en portionsform och smakar precis som originalversionen men i mindre skala, färre ingredienser och inga rester över. Gillar ni den här tanken så kan jag göra det för fler recept, både mjuka kakor och småkakor. Skriv gärna i kommentarsfältet om det är något särskilt bakverk ni skulle vilja ha en portion-recept på.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

en portion kladdkaka

En portion kladdkaka

Ingredienser

25 g smör
2 msk strösocker
1,5 msk brunt farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
2,5 msk vetemjöl
1 msk kakao
1 nypa salt
vispgrädde och hallon att servera till kladdkakan

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 3,5 msk glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut ägget mot 0,3 dl mjölk.
  • Kladdkakan blir vegansk om du byter ut äggen enligt ovan med växtbaserad mjölk och smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Ingredienser

25 g smör
2 msk strösocker
1,5 msk brunt farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
2,5 msk vetemjöl
1 msk kakao
1 nypa salt
vispgrädde och hallon att servera till kladdkakan

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 3,5 msk glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut ägget mot 0,3 dl mjölk.
  • Kladdkakan blir vegansk om du byter ut äggen enligt ovan med växtbaserad mjölk och smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger en portion klassisk kladdkaka och kan bakas i valfri portionsform. Formen jag använde är en creme brulee-form och har en diameter på 6 cm och en höjd på 2,5 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  3. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 10 min eller tills kanterna av kakan är fast och mitten är vobblig.
  4. Låt svalna helt och hållet innan servering, i kylskåpet minst 1h. Servera tillsammans med vispad grädde och färska hallon.
Steg för steg

Video

Receptet ger en portion klassisk kladdkaka och kan bakas i valfri portionsform. Formen jag använde är en creme brulee-form och har en diameter på 6 cm och en höjd på 2,5 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  3. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 10 min eller tills kanterna av kakan är fast och mitten är vobblig.
  4. Låt svalna helt och hållet innan servering, i kylskåpet minst 1h. Servera tillsammans med vispad grädde och färska hallon.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.9 8 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
49 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hanna
Hanna
3 years ago

Taaaack. Har försökt räkna om recept själv men tycker sällan att det blir bra. Ska testa detta i morgon.

Faduma
Faduma
3 years ago

Hej wow ser så himla gött ut! Vill prova!
Men två frågor:
-har ingen vaniljsocker, funkar vanilj pulver istället?
– har ingen brunt farnsocker, finns det en annan ersättning till den?
Tusen tack!

Freja Johansen
Freja Johansen
Svara till  Faduma
1 year ago

Hej Faduma vanilj pulver funkar bra eftersom jag gjort det, och du kan använda strösocker eller rörsoker som ersättning till farinsocker! Hejdå trevlig dag och hej leverpastej🥳🥳🥳🥳🥰🥰😛🥰😍😍😍😍😍🥹

Lina
Lina
3 years ago

Om jag har en form med högre kanter, vad ska jag tänka på då?

Last edited 3 years ago by Lina
Marie
Marie
3 years ago

Ooh den måste jag prova.. Jag skulle gärna vilja ha recept på typ en lite större chocolate chip cookie. Kanske nåt man tom skulle kunna göra i en stekpanna eller nåt.

Hanin
Hanin
3 years ago

Vilken underbar idé!! Skulle vara supergott med muffins/cupcakes (EN kanske blir svårt, men kanske recept som räcker till 2 eller 4?) eller PAJ! Citron eller klassisk äpple/blåbär eller ananas? Grym du är!

Magdalena
Magdalena
3 years ago

Tack så jättemycket för den här! Made my day! ❤️

Magnus
Magnus
3 years ago

Havrekakor för 1 portion?? Möjligt?!

Veronica
Veronica
3 years ago

Underbar ide! Älskar allt du gör. Jag hade gärna velat ha olika pajer, cream brulee, cheesecake. Chocolate chip cookie, muffin med frosting 😋

Fatima
Fatima
3 years ago

Bästa idén!! Hade gärna velat ha recept på dessert i glas för en eller kanske två personer. 😍

Theresia
Theresia
3 years ago

Åh vilken super idé! Hade gärna velat ha något recept på paj för 1.

Emelie
Emelie
3 years ago

Du är bäst 💛 1-2 portionersrecept är ett genidrag. Småkakor, muffins och sådant känns ju enkelt att frysa, men paj, de flesta desserter och övriga “stora” bakverk tar jag gärna omräknat till färre portioner 😍

Bibbi
Bibbi
3 years ago

Cheesecake!

Helena Nimeby
Helena Nimeby
3 years ago

Skulle älska recept på Key lime pie för en person!

Elsa
Elsa
3 years ago

Är formen endast 6cm i diameter?

Linnea
Linnea
Svara till  camillahamid
2 years ago

Hej! Visst måste det vara radien som är 6cm? Att diametern är 12cm? Försökte mäta här hemma med de formar jag har jämfört med den på din bild. Ber verkligen om ursäkt om jag har fel, men jag får inte ihop det.

narjes
3 years ago

hej camilla jag vill så gärna baka den här goda kladdkakan men ett problem finns det vad ska jag gör om jag inte har denna creme brulle formen. kan man lägga smeten på någon annan sak???

Embla Lundkvist
Embla Lundkvist
Svara till  narjes
3 years ago

Kan man inte göra den i micron?

narjes
3 years ago

kan du också göra flera recept till en person tack dina recept är underbara.

Camilla Adlerson
Camilla Adlerson
3 years ago

Men alltså herre, Camilla vad god den blev. Gjorde den som söndagslunch, var inte sugen på nån ”riktig” mat. Åt den ljummen efter 10 min. Med hallon, blåbär mango och rostade hasselnötter och det var så gott att jag såg stjärnor! Nu är jag så belåten och står mig till middagen. Taaaaack! Med vänlig hälsning, @fruadlers

Embla Lundkvist
Embla Lundkvist
3 years ago

Jag måste test. Har testat massa andr recept som inte funka. Jag tror på dig

Luz
Luz
2 years ago

Så himla bra!!! Vi är många som är själva eller max två per hushåll. Det vore fantastisk att få recept av olika bakelser, pajer, m.m. Toppen idee!

Mizzo
Mizzo
2 years ago

Farinsocker kan det uteslutas och ersättas med ngt annat?

Clara
Clara
2 years ago

jaa fler recept till 1 portion/person!!! <3

Helena
Helena
2 years ago

Blev jättegod och superkul med recept för en portion! Bättre än mugcake, men fick köra längre tid än anvisat. Gissningsvis pga formens storlek.

Jag undrar om din form verkligen är 6cm x 2,5cm? Den här formen jag tog är 8,5cm i diameter och 5cm hög. Och det blev rejält fullt. Trodde det skulle bli ungefär halva så jag skulle kunna toppa med glass, men det fick inte plats 🤪. Brukar göra mugcake i den här och då brukar det gå att lägga en glaskula uppepå.

32C3F1EE-7D3B-4E44-B7C8-127F4168C020.jpeg
Helena
Helena
2 years ago

Håller med om att måtten som du nämner inte kan stämma. Jag tog en creme brulée form som ser ut precis som den du har och den är 12,5 cm i diameter, du måste mena att radien är 6 cm på din form… och tog lite mer än 10 min i ugnen. Snarare 12 min minst.

Raad
Raad
2 years ago

Måste man ha farinsocker?

Siri
Siri
2 years ago

Jag tog i en chokladbit också. Supergott! 😁

Sunna
Sunna
2 years ago

Ska verkligen diametern vara 6 cm? Låter väldigt litet

Lida
Lida
1 year ago

.

Last edited 1 year ago by Lida
Lotta
Lotta
1 year ago

Hej, STORT tack för detta! som ensamstående så är det alltid lika svårt att hitta recept som funkar till bara mig utan att ha saker i frysen i flera veckor efteråt. Vore toppen med fler liknande recept, gärna mördegskakor (typ Walkers), arraksbollar och kanelbullar! 🙂 Förstår att det inte går att göra allt men du bad om förslag så här kom tre stycken. Ha en härlig dag, tycker du är underbar! 🙂

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 3,5 msk glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut ägget mot 0,3 dl mjölk.
  • Kladdkakan blir vegansk om du byter ut äggen enligt ovan med växtbaserad mjölk och smöret mot mjölkfritt margarin.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?