Drömrulltårta


En saftig och god drömrulltårta med chokladbotten och luftig vaniljsmörkräm.

Har du ätit drömrulltårta? Om inte så är det hög tid. Drömrulltårta är en riktig klassiker när det kommer till rulltårta och består av en saftig, glutenfri chokladbotten som görs på potatismjöl istället för vetemjöl. Fyllningen består av livets enklaste smörkräm som vispas lääääänge för att bli riktigt fluffig och god. I det enkla bor det vackra och det är den här rulltårtan beviset på. För till och med jag, som oftast har svårt för smörkräm ÄLSKAR den här rulltårtan när den görs på rätt sätt.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

drömrulltårta

Drömrulltårta

Portioner: 20

Ingredienser

Botten:
3 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl potatismjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver

Vaniljsmörkräm:
300 g mjukt, rumstempererat smör
1 msk vaniljsocker
2 dl florsocker

Tips!

  1. Börja inte baka förrän ugnen är varm. Att baka rulltårta går undan men att värma upp ugnen tar lite längre tid. Står botten och vilar för länge så sjunker den ihop och du får en platt botten.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. Det ska bli dubbel storlek och riktigt vitt. Då vet du att du har vispat tillräckligt.
  3. Sikta de torra ingredienserna genom en finmaskig sil. Annars finns det stor risk för att du får klumpar och fickor av mjöl i smeten.
  4. Håll koll! En rulltårtsbotten är inne i ugnen i 5-7 minuter och enstaka minuter kan göra stor skillnad.
  5. Rulla in din botten i en kökshandduk medan den fortfarande är varm och låt den svalna så. Då förhindrar du att rulltårtan spricker när du fyller och rullar ihop den.
  6. Vänta med fyllningen tills botten svalnat ordentligt och skär inte i rulltårtan förrän den stått med fyllning och allt i kylskåpet i några minuter när fyllningen stelnat.

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

Botten:
3 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl potatismjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver

Vaniljsmörkräm:
300 g mjukt, rumstempererat smör
1 msk vaniljsocker
2 dl florsocker

TIPS!

  1. Börja inte baka förrän ugnen är varm. Att baka rulltårta går undan men att värma upp ugnen tar lite längre tid. Står botten och vilar för länge så sjunker den ihop och du får en platt botten.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. Det ska bli dubbel storlek och riktigt vitt. Då vet du att du har vispat tillräckligt.
  3. Sikta de torra ingredienserna genom en finmaskig sil. Annars finns det stor risk för att du får klumpar och fickor av mjöl i smeten.
  4. Håll koll! En rulltårtsbotten är inne i ugnen i 5-7 minuter och enstaka minuter kan göra stor skillnad.
  5. Rulla in din botten i en kökshandduk medan den fortfarande är varm och låt den svalna så. Då förhindrar du att rulltårtan spricker när du fyller och rullar ihop den.
  6. Vänta med fyllningen tills botten svalnat ordentligt och skär inte i rulltårtan förrän den stått med fyllning och allt i kylskåpet i några minuter när fyllningen stelnat.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i den vanliga plåten till ugnen (ca 47×39 cm) och ger ca 20 bitar drömrulltårta.

  1. Botten: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt i en bunke med hjälp av en elvisp.
  3. Sikta ner potatismjöl, kakao och bakpulver. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott. Det är superviktigt att vara försiktig här för annars dödar du alla luftbubblor som kommer göra botten saftig och fluffig.
  4. Häll över smeten på plåten och bre ut den i ett jämnt lager på bakplåtspappret.
  5. Grädda botten i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter eller tills den är genomgräddad men fortfarande väldigt mjuk.
  6. Lägg ett bakplåtspapper på en ren kökshandduk. Strö lite socker i ett jämnt lager på bakplåtspappret. Vänd över den varma botten på bakplåtspappret med strösocker så att du har det gamla bakplåtspappret uppåt.
  7. Ta bort bakplåtspappret som kakan gräddades på och lägg på ett nytt (detta för att det gamla pappret inte ska svalna fast på kakan).
  8. Rulla ihop botten i kökshandduken med bakplåtspappret under och ovanpå, så tight som möjligt men fortfarande försiktigt. Låt botten svalna helt och hållet innan du fyller rulltårtan.
  9. Smörkräm: Vispa smör och vaniljsocker riktigt krämigt med hjälp av en elvisp på hög hastighet i minst 5 minuter. Smöret ska få en ljusare färg och ju mer du vispar desto mindre smör kommer krämen att smaka.
  10. Tillsätt florsockret lite i taget under fortsatt vispning. Målet är att få en tjock och fluffig smörkräm.
  11. Rulla ut botten ur kökshandduken och bre ut fyllningen i ett jämnt lager. Rulla ihop drömrulltårtan så tight men försiktigt du bara kan.
  12. Låt din drömrulltårta stå i kylskåpet i några minuter innan du skär upp den. Servera & njut!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i den vanliga plåten till ugnen (ca 47×39 cm) och ger ca 20 bitar drömrulltårta.

  1. Botten: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt i en bunke med hjälp av en elvisp.
  3. Sikta ner potatismjöl, kakao och bakpulver. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott. Det är superviktigt att vara försiktig här för annars dödar du alla luftbubblor som kommer göra botten saftig och fluffig.
  4. Häll över smeten på plåten och bre ut den i ett jämnt lager på bakplåtspappret.
  5. Grädda botten i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter eller tills den är genomgräddad men fortfarande väldigt mjuk.
  6. Lägg ett bakplåtspapper på en ren kökshandduk. Strö lite socker i ett jämnt lager på bakplåtspappret. Vänd över den varma botten på bakplåtspappret med strösocker så att du har det gamla bakplåtspappret uppåt.
  7. Ta bort bakplåtspappret som kakan gräddades på och lägg på ett nytt (detta för att det gamla pappret inte ska svalna fast på kakan).
  8. Rulla ihop botten i kökshandduken med bakplåtspappret under och ovanpå, så tight som möjligt men fortfarande försiktigt. Låt botten svalna helt och hållet innan du fyller rulltårtan.
  9. Smörkräm: Vispa smör och vaniljsocker riktigt krämigt med hjälp av en elvisp på hög hastighet i minst 5 minuter. Smöret ska få en ljusare färg och ju mer du vispar desto mindre smör kommer krämen att smaka.
  10. Tillsätt florsockret lite i taget under fortsatt vispning. Målet är att få en tjock och fluffig smörkräm.
  11. Rulla ut botten ur kökshandduken och bre ut fyllningen i ett jämnt lager. Rulla ihop drömrulltårtan så tight men försiktigt du bara kan.
  12. Låt din drömrulltårta stå i kylskåpet i några minuter innan du skär upp den. Servera & njut!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.8 4 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
21 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emelie
Emelie
1 year ago

Hur länge håller den sig färsk & hur förvarar jag den bäst om jag måste baka den några dagar i förväg? Absolut älskar dina recept & videos!!

Bea N
Bea N
1 year ago

Blev lite fel tror jag 🙃 vetemjöl är det ju inte i den utan potatismjöl.
. 3. Sikta de torra ingredienserna genom en finmaskig sil. Annars finns det stor risk för att du får klumpar och fickor av vetemjöl i smeten.

Jennie
Jennie
1 year ago

Hej! Kan man lägga till hallonsylt i fyllningen? Eller frysta hallon?
Med vänlig hälsning, jennie

Elin
Elin
1 year ago

Går det lika bra att använda mjölkfritt smör i?

Emma
Emma
Svara till  Elin
1 year ago

Det funkar fint! /mamma till allergiska barn.

Isabella Wendel
Isabella Wendel
1 year ago

Kan man byta ut potatismjölet till majsstärkelse? 😊

Jenny
Jenny
1 year ago

Kan man byta ut potatismjölet mot vetemjöl?

Lilly
Lilly
1 year ago

Hur mycket smörkräm blir detta, om jag ska stryka den utanpå en vanlig tårta?

Linnea
Linnea
1 year ago

Hej! Om man inte ÄLSKAR smör går de bra att ta lite mindre smör och kanske lite philadelphia istället?☺️

Karin Wibrand
Karin Wibrand
1 year ago

Hej. Älskar dina recept men detta funkade inte för mig. Hela kakan smulade sönder når jag skulle lägga den över på det sockrade arket. Jag undrar nästan om det står något fel i receptet. Är 1dl kakao rätt. Mvh Karin

Jessica Bensby
Jessica Bensby
Svara till  camillahamid
1 year ago

Hej, jag rullade in den i en handduk när den var varm. Har aldrig testat innan och det funkade inte för mig heller. Blev tre delar🥺 men för övrigt så älskar jag dina recept och videos 😍

Kristina
Kristina
1 year ago

Hur länge ska jag vänta innan pappret tas bort och ett nytt läggs på?

Här fastnade det nya pappret i kakan som gick sönder när jag rullade upp den igen. Det kändes som att kakan var för varm och därmed för mycket fukt kvar som klistrade ihop kaka och papper.

Zandra
Zandra
1 year ago

Hej min rulltårta blev jätte tjock och sprack när jag rullade ihop den med smörkräm. Gjorde jag något fel? Den har legat i handduk och blivit helt kall.
Mvh Zandra

Aisha
Aisha
1 year ago

Kan man ha vetemjöl istället för potatismjöl?

Isa scherbel
Isa scherbel
1 year ago

Hur lång tid tar det ungefär att baka den ? ❤️

Tips!

  1. Börja inte baka förrän ugnen är varm. Att baka rulltårta går undan men att värma upp ugnen tar lite längre tid. Står botten och vilar för länge så sjunker den ihop och du får en platt botten.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. Det ska bli dubbel storlek och riktigt vitt. Då vet du att du har vispat tillräckligt.
  3. Sikta de torra ingredienserna genom en finmaskig sil. Annars finns det stor risk för att du får klumpar och fickor av mjöl i smeten.
  4. Håll koll! En rulltårtsbotten är inne i ugnen i 5-7 minuter och enstaka minuter kan göra stor skillnad.
  5. Rulla in din botten i en kökshandduk medan den fortfarande är varm och låt den svalna så. Då förhindrar du att rulltårtan spricker när du fyller och rullar ihop den.
  6. Vänta med fyllningen tills botten svalnat ordentligt och skär inte i rulltårtan förrän den stått med fyllning och allt i kylskåpet i några minuter när fyllningen stelnat.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?