Double chocolate chip cookies

doublechocolatecookies2

Det enda som är bättre än perfekt gräddade chocolate chip cookies med mycket chokladbitar och en segmjuk insida är double chocolate chip cookies. Dessa godingar har inte bara massor av chokladbitar i sig utan hela degen är smaksatt i choklad. De riktigt smälter i munnen och är farligt goda tillsammans med ett glas med kall mjölk! Med det här receptet får du en sats på 30 cookies.

Förvarar du dem i lufttät burk i rumstemperatur håller de sig perfekta i ,inst en vecka. Så smidigt att ha redo i skafferiet när man får oväntat besök!

Jag vill också passa på att tacka alla som tagit sig tiden att rösta på mig i finalen av Matbloggspriset folkets val. Jag är på riktigt rörd till tårar av allt engagemang och pepp kring omröstningen. Ni är bara bäst! Man kan rösta HÄR genom att helt enkelt gilla bilden fram till och med söndag 22/10 <3.

Ingredienser (30 chocolate chip cookies):
175 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
1 rumstempererat ägg
4,75 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
200 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar
Gör såhär:
1. Som jag nämnt många gånger tidigare så är rumstempererade ingredienser A och O för att lyckas med bakning. Att försöka skapa den perfekta smeten med en kylskåpskall mjölk och smält smör slutar ofta i en katastrof, så se till att ha tagit ut ingredienserna i god tid innan (se: flera timmar).
2. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
3. Blanda vetemjöl, kakao, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
4. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
5. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
6. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen för hård för att forma! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
7. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
8. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 35 g brukar vara en bra vikt. Eftersom att kakorna flyter ut i ugnen gäller det att rulla degbitarna till just bollar och att vara generös med utrymmet mellan dem på plåten. 15 bollar på varje plåt är precis lagom.
9. Det finns en del saker att tänka på vid gräddning också. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen men förutom det är det viktigt att ta ut kakorna i tid. Du vill inte ha dem i ugnen för länge för då kommer du helt och hållet att förlora de spröda kanterna med en seg mitten. I min ugn så behöver jag ha dem inne i precis 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
10. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler och låter svalna helt! Sen är det bara att hugga in.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x