
Om det är någonting som jag inte får nog av så är det friterade donuts med mycket socker. Hembakat är absolut godast, särskilt när man äter dem lite varma och de har en frasig utsida och fluffig insida. Beroendeframkallande goda!
Receptet ger ca 30 stycken donuts.
Deg:
25 g jäst
2.5 dl rumstempererad mjölk
1 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
75 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
7-8 dl vetemjöl
Fritering & garnering:
1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i
strösocker att vända donutsarna i

Gör såhär:
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
- Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
- Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare och sedan ytterligare en mindre cirkel i mitten med hjälp av t. ex öppningen på en tyll. Att trycka igenom pekfingret och snurra degen runt fingret går också bra men ger något ojämnare donuts till utseendet.
- Täck donutsen med bakduk (gärna placerade på plåtar med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
- Värm oljan till 175° och fritera dina donuts ca 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de fortfarande är varma. Servera direkt och njut!
TIPS!
- Gör glutenfria donuts genom att ha i 1 msk fiberhusk efter att du haft i mjölken. Låt stå en stund innan du har i resten av ingredienserna enligt receptets instruktioner. Istället för vetemjöl har du i ca 350-400 g glutenfri mjölmix.
- Gör veganska donuts genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot växtbaserad mjölk och skippa ägget.
- Ska du inte äta alla på en gång så kan du frysa in dem utan socker på.
Vad ska man göra om man inte har maskinen
Åh låter och ser fantastiskt gott ut. Kan man frysa in degen? Gör man det isf före eller efter jäsningen?
Undrar desamma!
Går det att göra dessa glutenfria?
Kan man återanvända degen och göra mer dounuts? Alltså knåda ihop den och göra igen?
Hur långt tid tar de att göra?
Mums vad goda de ser ut!
Åh tack snälla!😍
Ljuvligt goda. Tack för bra recept. Med vänlig hälsning, Lars Ellerman
Tack själv!🤩
Lättsamt recept med himmelskt goda Donuts 💕😋
Tack och Glad Påsk 🐔🐥🐣🐓🌷
Bra jobbat 👍💕❤
verkar vara ett enkelt recept så dessa ska jag baka de ser underbart goda ut
Jag tänkte göra donutsen men ska ta barnen till leos kan de jäsa i 5 timmar ?
Halvera mängden jäst så kan du låta de jäsa i kylskåpet medan du är iväg 🙂
Detta ska jag testa idag då lin son på snart 3 år är gaaaalen i donuts (han säger på engelska å inte svenska munkar 😄)
Tack snälla du som delar med dig av så många goda å underbara recept 😊❤️
Hejhej! Åh tack själv fina du, och vilken goding som lärt sig säga donuts! Hoppas att dem smakade <3
Kan man köra utan ägg?
Hejhej! Läs under rubriken ”Tips!” i receptet <3
Kan man också använda torrjäst???🤔🤔🤔
Kan man frysa in dem färdigjästa och sedan tina och fritera?
Hejhej! Du kan frysa dem innan jäsning 🙂
Ser fantastisk goda ut!! Hade gärna önskat också se hur man gör donuts med glasering,
Det är barnens favorit !!!!!!
Tack snälla du! Tar med mig önskemålet inför framtida recept 🤗
Hur värmer man upp dom efter frysen.
För visst kan man frysa dom utan socker bara
Hejhej! Det går jättebra att frysa in donuts innan man haft socker på dem. Låt dem tina upp i en fryspåse, du kan micra dem i några sekunder precis innan du ska doppa dem i socker och äta dem 😊
Dem va fantastiskt goda! Dessa ska med till kollegorna och så blir det fredsgslyx! 😍
Åh, vad kul att du gilla dem! Låter fantastiskt att bjuda kollegorna på 😍
Prova att ha i grovmalen kardemumma.. så mycket godare 👌
Tack för tips 😍
Hej, skulle man kunna göra degen kvällen innan och låta jäsas under natten för att sen bakad ut och friteras på morgonen?
Hejhej, du kan halvera mängden jäst om den ska stå över kvällen ☺️
Bakade dessa idag och tänkte att man kan kanske ha i anis ??? !!! Provar nästa gång 🙂 tack för ett bra recept 🙂
Hejhej, vilket intressant inslag! Berätta gärna hur det blev när du prövar. Tack själv snälla du! 🥰
Gick susen! Supernöjd 😁 Första gången och blev riktigt bra. Enkelt.
Vad kul att höra 😍