Donuts

60 röster
donuts
Härligt frasfluffiga donuts som bara smälter i munnen.

Om det är någonting som jag inte får nog av så är det friterade donuts med mycket socker. Hembakat är absolut godast, särskilt när man äter dem lite varma och de har en frasig utsida och fluffig insida. Beroendeframkallande goda!

Receptet ger ca 30 stycken donuts.

Deg:

25 g jäst

2.5 dl rumstempererad mjölk

1 dl strösocker

1 rumstempererat ägg

75 g rumsvarmt smör

1 msk vaniljsocker

1 nypa salt

7-8 dl vetemjöl

Fritering & garnering:

1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i

strösocker att vända donutsarna i

Steg för steg – video på hur man bakar donuts.
donuts

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
  3. Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare och sedan ytterligare en mindre cirkel i mitten med hjälp av t. ex öppningen på en tyll. Att trycka igenom pekfingret och snurra degen runt fingret går också bra men ger något ojämnare donuts till utseendet.
  5. Täck donutsen med bakduk (gärna placerade på plåtar med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
  6. Värm oljan till 175° och fritera dina donuts ca 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de fortfarande är varma. Servera direkt och njut!

TIPS!

  • Gör glutenfria donuts genom att ha i 1 msk fiberhusk efter att du haft i mjölken. Låt stå en stund innan du har i resten av ingredienserna enligt receptets instruktioner. Istället för vetemjöl har du i ca 350-400 g glutenfri mjölmix.
  • Gör veganska donuts genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot växtbaserad mjölk och skippa ägget.
  • Ska du inte äta alla på en gång så kan du frysa in dem utan socker på.
Prenumerera
Notis om
guest
3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Carina Eliasson
Carina Eliasson
25 dagar sedan

Lättsamt recept med himmelskt goda Donuts 💕😋
Tack och Glad Påsk 🐔🐥🐣🐓🌷

Zewdi
Zewdi
25 dagar sedan

Bra jobbat 👍💕❤

majvor edvardsson
majvor edvardsson
25 dagar sedan

verkar vara ett enkelt recept så dessa ska jag baka de ser underbart goda ut

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x