Donuts

135 röster
donuts
Härligt frasfluffiga donuts som bara smälter i munnen.

Om det är någonting som jag inte får nog av så är det friterade donuts med mycket socker. Hembakat är absolut godast, särskilt när man äter dem lite varma och de har en frasig utsida och fluffig insida. Beroendeframkallande goda!

Receptet ger ca 30 stycken donuts.

Deg:

25 g jäst

2.5 dl rumstempererad mjölk

1 dl strösocker

1 rumstempererat ägg

75 g rumsvarmt smör

1 msk vaniljsocker

1 nypa salt

7-8 dl vetemjöl

Fritering & garnering:

1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i

strösocker att vända donutsarna i

Steg för steg – video på hur man bakar donuts.
donuts

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
  3. Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare och sedan ytterligare en mindre cirkel i mitten med hjälp av t. ex öppningen på en tyll. Att trycka igenom pekfingret och snurra degen runt fingret går också bra men ger något ojämnare donuts till utseendet.
  5. Täck donutsen med bakduk (gärna placerade på plåtar med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
  6. Värm oljan till 175° och fritera dina donuts ca 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de fortfarande är varma. Servera direkt och njut!

TIPS!

  • Gör glutenfria donuts genom att ha i 1 msk fiberhusk efter att du haft i mjölken. Låt stå en stund innan du har i resten av ingredienserna enligt receptets instruktioner. Istället för vetemjöl har du i ca 350-400 g glutenfri mjölmix.
  • Gör veganska donuts genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot växtbaserad mjölk och skippa ägget.
  • Ska du inte äta alla på en gång så kan du frysa in dem utan socker på.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

36 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marwa
Marwa
1 år sedan

Vad ska man göra om man inte har maskinen

Sara
Sara
1 år sedan

Åh låter och ser fantastiskt gott ut. Kan man frysa in degen? Gör man det isf före eller efter jäsningen?

Mathilda
Mathilda
Svara på  Sara
17 dagar sedan

Undrar desamma!

Karolina
Karolina
1 år sedan

Går det att göra dessa glutenfria?

Ella
Ella
1 år sedan

Kan man återanvända degen och göra mer dounuts? Alltså knåda ihop den och göra igen?

Mohamed
Mohamed
1 år sedan

Hur långt tid tar de att göra?

Sofia
Sofia
1 år sedan

Mums vad goda de ser ut!

Lars Ellerman
Lars Ellerman
1 år sedan

Ljuvligt goda. Tack för bra recept. Med vänlig hälsning, Lars Ellerman

Carina Eliasson
Carina Eliasson
1 år sedan

Lättsamt recept med himmelskt goda Donuts 💕😋
Tack och Glad Påsk 🐔🐥🐣🐓🌷

Zewdi
Zewdi
1 år sedan

Bra jobbat 👍💕❤

majvor edvardsson
majvor edvardsson
1 år sedan

verkar vara ett enkelt recept så dessa ska jag baka de ser underbart goda ut

Sara
Sara
1 år sedan

Jag tänkte göra donutsen men ska ta barnen till leos kan de jäsa i 5 timmar ?

Angelica Krasmus
Angelica Krasmus
1 år sedan

Detta ska jag testa idag då lin son på snart 3 år är gaaaalen i donuts (han säger på engelska å inte svenska munkar 😄)
Tack snälla du som delar med dig av så många goda å underbara recept 😊❤️

Angela
Angela
1 år sedan

Kan man köra utan ägg?

Marwa
Marwa
1 år sedan

Kan man också använda torrjäst???🤔🤔🤔

Nina
Nina
1 år sedan

Kan man frysa in dem färdigjästa och sedan tina och fritera?

Sanne
Sanne
11 månader sedan

Ser fantastisk goda ut!! Hade gärna önskat också se hur man gör donuts med glasering,
Det är barnens favorit !!!!!!

Sara
Sara
8 månader sedan

Hur värmer man upp dom efter frysen.
För visst kan man frysa dom utan socker bara

Stephanie
Stephanie
8 månader sedan

Dem va fantastiskt goda! Dessa ska med till kollegorna och så blir det fredsgslyx! 😍

Marika
Marika
6 månader sedan

Prova att ha i grovmalen kardemumma.. så mycket godare 👌

Elin
Elin
4 månader sedan

Hej, skulle man kunna göra degen kvällen innan och låta jäsas under natten för att sen bakad ut och friteras på morgonen?

Ingrid
Ingrid
3 månader sedan

Bakade dessa idag och tänkte att man kan kanske ha i anis ??? !!! Provar nästa gång 🙂 tack för ett bra recept 🙂

Linnéa Cadier
Linnéa Cadier
15 dagar sedan

Gick susen! Supernöjd 😁 Första gången och blev riktigt bra. Enkelt.

36
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x