Donuts

Härligt frasfluffiga donuts som bara smälter i munnen.

Om det är någonting som jag inte får nog av så är det friterade donuts med mycket socker. Hembakat är absolut godast, särskilt när man äter dem lite varma och de har en frasig utsida och fluffig insida. Beroendeframkallande goda!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
donuts

Donuts

Portioner: 30

Ingredienser

Deg:
25 g jäst
2.5 dl rumstempererad mjölk
1 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
75 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
7-8 dl vetemjöl
Fritering & garnering:
1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i
strösocker att vända donutsarna i

Fritering & garnering:
1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i
strösocker att vända donutsarna i

Tips!

  • Gör glutenfria donuts genom att ha i 1 msk fiberhusk efter att du haft i mjölken. Låt stå en stund innan du har i resten av ingredienserna enligt receptets instruktioner. Istället för vetemjöl har du i ca 350-400 g glutenfri mjölmix.
  • Gör veganska donuts genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot växtbaserad mjölk och skippa ägget.
  • Ska du inte äta alla på en gång så kan du frysa in dem utan socker på.

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

Deg:
25 g jäst
2.5 dl rumstempererad mjölk
1 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
75 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
7-8 dl vetemjöl
Fritering & garnering:
1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i
strösocker att vända donutsarna i

Fritering & garnering:
1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i
strösocker att vända donutsarna i

TIPS!

  • Gör glutenfria donuts genom att ha i 1 msk fiberhusk efter att du haft i mjölken. Låt stå en stund innan du har i resten av ingredienserna enligt receptets instruktioner. Istället för vetemjöl har du i ca 350-400 g glutenfri mjölmix.
  • Gör veganska donuts genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot växtbaserad mjölk och skippa ägget.
  • Ska du inte äta alla på en gång så kan du frysa in dem utan socker på.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
  3. Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare och sedan ytterligare en mindre cirkel i mitten med hjälp av t. ex öppningen på en tyll. Att trycka igenom pekfingret och snurra degen runt fingret går också bra men ger något ojämnare donuts till utseendet.
  5. Täck donutsen med bakduk (gärna placerade på plåtar med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
  6. Värm oljan till 175° och fritera dina donuts ca 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de fortfarande är varma. Servera direkt och njut!
Steg för steg

donuts

Video
  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
  3. Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare och sedan ytterligare en mindre cirkel i mitten med hjälp av t. ex öppningen på en tyll. Att trycka igenom pekfingret och snurra degen runt fingret går också bra men ger något ojämnare donuts till utseendet.
  5. Täck donutsen med bakduk (gärna placerade på plåtar med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
  6. Värm oljan till 175° och fritera dina donuts ca 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de fortfarande är varma. Servera direkt och njut!

Dela receptet

3.4 9 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
36 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marwa
Marwa
3 years ago

Vad ska man göra om man inte har maskinen

Sara
Sara
3 years ago

Åh låter och ser fantastiskt gott ut. Kan man frysa in degen? Gör man det isf före eller efter jäsningen?

Mathilda
Mathilda
Svara till  Sara
1 year ago

Undrar desamma!

Karolina
Karolina
3 years ago

Går det att göra dessa glutenfria?

Ella
Ella
3 years ago

Kan man återanvända degen och göra mer dounuts? Alltså knåda ihop den och göra igen?

Mohamed
Mohamed
3 years ago

Hur långt tid tar de att göra?

Sofia
Sofia
3 years ago

Mums vad goda de ser ut!

Lars Ellerman
Lars Ellerman
3 years ago

Ljuvligt goda. Tack för bra recept. Med vänlig hälsning, Lars Ellerman

Carina Eliasson
Carina Eliasson
3 years ago

Lättsamt recept med himmelskt goda Donuts 💕😋
Tack och Glad Påsk 🐔🐥🐣🐓🌷

Zewdi
Zewdi
3 years ago

Bra jobbat 👍💕❤

majvor edvardsson
majvor edvardsson
3 years ago

verkar vara ett enkelt recept så dessa ska jag baka de ser underbart goda ut

Sara
Sara
3 years ago

Jag tänkte göra donutsen men ska ta barnen till leos kan de jäsa i 5 timmar ?

Angelica Krasmus
Angelica Krasmus
2 years ago

Detta ska jag testa idag då lin son på snart 3 år är gaaaalen i donuts (han säger på engelska å inte svenska munkar 😄)
Tack snälla du som delar med dig av så många goda å underbara recept 😊❤️

Angela
Angela
2 years ago

Kan man köra utan ägg?

Marwa
Marwa
2 years ago

Kan man också använda torrjäst???🤔🤔🤔

Nina
Nina
2 years ago

Kan man frysa in dem färdigjästa och sedan tina och fritera?

Sanne
Sanne
2 years ago

Ser fantastisk goda ut!! Hade gärna önskat också se hur man gör donuts med glasering,
Det är barnens favorit !!!!!!

Sara
Sara
2 years ago

Hur värmer man upp dom efter frysen.
För visst kan man frysa dom utan socker bara

Stephanie
Stephanie
2 years ago

Dem va fantastiskt goda! Dessa ska med till kollegorna och så blir det fredsgslyx! 😍

Marika
Marika
2 years ago

Prova att ha i grovmalen kardemumma.. så mycket godare 👌

Elin
Elin
2 years ago

Hej, skulle man kunna göra degen kvällen innan och låta jäsas under natten för att sen bakad ut och friteras på morgonen?

Ingrid
Ingrid
1 year ago

Bakade dessa idag och tänkte att man kan kanske ha i anis ??? !!! Provar nästa gång 🙂 tack för ett bra recept 🙂

Linnéa Cadier
Linnéa Cadier
1 year ago

Gick susen! Supernöjd 😁 Första gången och blev riktigt bra. Enkelt.

Tips!

  • Gör glutenfria donuts genom att ha i 1 msk fiberhusk efter att du haft i mjölken. Låt stå en stund innan du har i resten av ingredienserna enligt receptets instruktioner. Istället för vetemjöl har du i ca 350-400 g glutenfri mjölmix.
  • Gör veganska donuts genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot växtbaserad mjölk och skippa ägget.
  • Ska du inte äta alla på en gång så kan du frysa in dem utan socker på.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?