Dolma

Fotograf: Hannah Hedin

Du har väl inte missat att jag just nu har en ramadan-serie på min Youtube-kanal som heter ”Iftar med…”? I iftar med… möter jag skandinaviska muslimska profiler i mitt kök där vi tillsammans lagar iftar tillsammans – måltiden man bryter fastan med under ramadan. Vi får komma gästerna in på djupet om både tuffa tider i livet och inspirerande framgångar och drömmar. Det här är ett feel good-program med fokus på mat, gemenskap, glädje och inspiration under en av Sveriges mest firade mathögtider.

Jag har hittills släppt hela 4 avsnitt med gästerna Hoda Mirza, Kaeli Abdi och Imane Asry. I avsnitt 4 får vi möta Laven Mokri, aka Food by Laven som inte bara bjuder på drömgod kurdisk mat utan också på en hel del fina och djupa insikter om livet.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Dolma

Portioner: 6-8

Ingredienser

200g vindruvsblad
0,5 kg grötris
1 aubergine
1 zucchini
1 tomat
3 gul lök
6 vitlöksklyftor
ca 3 dl rapsolja
2 tsk malen gurkmeja
1 tsk svartpeppar
3 tsk av 7 kryddor
3 tsk paprikapulver
0,5 tsk chiliflakes
150 g färsk bladpersilja
40 g färsk koriander
60 g färsk dill
1,5 dl torkad persilja
0,5 dl torkad basilika
2 msk torkad dill
2,5 dl tomatpuré
1 msk salt
4 citroner
0,5 dl granatäppelsirap
soltorkade tomater
3 grönsaksbuljongtärning
tunnbröd och tzatsiki att servera till

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

200g vindruvsblad
0,5 kg grötris
1 aubergine
1 zucchini
1 tomat
3 gul lök
6 vitlöksklyftor
ca 3 dl rapsolja
2 tsk malen gurkmeja
1 tsk svartpeppar
3 tsk av 7 kryddor
3 tsk paprikapulver
0,5 tsk chiliflakes
150 g färsk bladpersilja
40 g färsk koriander
60 g färsk dill
1,5 dl torkad persilja
0,5 dl torkad basilika
2 msk torkad dill
2,5 dl tomatpuré
1 msk salt
4 citroner
0,5 dl granatäppelsirap
soltorkade tomater
3 grönsaksbuljongtärning
tunnbröd och tzatsiki att servera till

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger 6-8 portioner dolma.

  1. Separera och skölj rent bladen
  2. Skölj riset
  3. Hacka en tomat, zucchini, aubergine och ställ åt sidan.
  4. Hacka de färska örterna.
  5. Finhacka de gula lökarna och pressa vitlök. Häll olja i en stekpanna och stek löken glansig på hög värme. Tillsätt vitlök och samtliga kryddor, stek ihop i 1 minut.
  6. Lägg riset i en stor bunke. Häll över löken och blanda ihop med riset.
  7. Ta fram en ny kastrull, häll i rikligt med olja, cirka 3 deciliter. Lägg i alla hackade grönsaker och örter till fyllningen. Rör om och blanda sedan i tomatpurén. Tillsätt salt och rör om. När grönsakerna är mjuka är fyllningen klar. Blanda ner den med riset.
  8. Pressa i saften från citronerna och häll i granatäppelsirapen. Häll även i rapsolja och salt. Smaka av och tillsätt mer kryddor vid behov.
  9. Ta fram en djup och rymlig kastrull, skiva 2 lök och lägg i botten av kastrullen tillsammans med citron och soltorkade tomater.
  10. Börja nu fylla bladen, lägg i cirka 1 matsked i varje blad, vik ihop bladet till fyrkanter. Lägg de fyllda bladen i kastrullen
  11. Häll buljongen över dolmen. Om det behövs tillsätt mer vatten, vätskan ska nå upp till kanten av det översta lagret av fyllda vinblad i kastrullen.
  12. Lägg en värmetålig tallrik upp och nervänd över bladen och lägg sedan på kastrullens lock. Ha på hög värme till de kokas upp. När det kokat upp tar du bort tallriken och sänker till medelvärme i cirka 45 minuter. Nästan all vätska ska ha reducerats. Om du är osäker på om dolmen är klar kan du smaka på en bladdolme för att vara säker, riset och bladen ska vara genomkokta.
  13. När det kokat klart lägger du upp all dolme på ett fat. Servera med bröd och tsatsiki.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger 6-8 portioner dolma.

  1. Separera och skölj rent bladen
  2. Skölj riset
  3. Hacka en tomat, zucchini, aubergine och ställ åt sidan.
  4. Hacka de färska örterna.
  5. Finhacka de gula lökarna och pressa vitlök. Häll olja i en stekpanna och stek löken glansig på hög värme. Tillsätt vitlök och samtliga kryddor, stek ihop i 1 minut.
  6. Lägg riset i en stor bunke. Häll över löken och blanda ihop med riset.
  7. Ta fram en ny kastrull, häll i rikligt med olja, cirka 3 deciliter. Lägg i alla hackade grönsaker och örter till fyllningen. Rör om och blanda sedan i tomatpurén. Tillsätt salt och rör om. När grönsakerna är mjuka är fyllningen klar. Blanda ner den med riset.
  8. Pressa i saften från citronerna och häll i granatäppelsirapen. Häll även i rapsolja och salt. Smaka av och tillsätt mer kryddor vid behov.
  9. Ta fram en djup och rymlig kastrull, skiva 2 lök och lägg i botten av kastrullen tillsammans med citron och soltorkade tomater.
  10. Börja nu fylla bladen, lägg i cirka 1 matsked i varje blad, vik ihop bladet till fyrkanter. Lägg de fyllda bladen i kastrullen
  11. Häll buljongen över dolmen. Om det behövs tillsätt mer vatten, vätskan ska nå upp till kanten av det översta lagret av fyllda vinblad i kastrullen.
  12. Lägg en värmetålig tallrik upp och nervänd över bladen och lägg sedan på kastrullens lock. Ha på hög värme till de kokas upp. När det kokat upp tar du bort tallriken och sänker till medelvärme i cirka 45 minuter. Nästan all vätska ska ha reducerats. Om du är osäker på om dolmen är klar kan du smaka på en bladdolme för att vara säker, riset och bladen ska vara genomkokta.
  13. När det kokat klart lägger du upp all dolme på ett fat. Servera med bröd och tsatsiki.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?