Receptet ger 6-8 portioner dolma.
- Separera och skölj rent bladen
- Skölj riset
- Hacka en tomat, zucchini, aubergine och ställ åt sidan.
- Hacka de färska örterna.
- Finhacka de gula lökarna och pressa vitlök. Häll olja i en stekpanna och stek löken glansig på hög värme. Tillsätt vitlök och samtliga kryddor, stek ihop i 1 minut.
- Lägg riset i en stor bunke. Häll över löken och blanda ihop med riset.
- Ta fram en ny kastrull, häll i rikligt med olja, cirka 3 deciliter. Lägg i alla hackade grönsaker och örter till fyllningen. Rör om och blanda sedan i tomatpurén. Tillsätt salt och rör om. När grönsakerna är mjuka är fyllningen klar. Blanda ner den med riset.
- Pressa i saften från citronerna och häll i granatäppelsirapen. Häll även i rapsolja och salt. Smaka av och tillsätt mer kryddor vid behov.
- Ta fram en djup och rymlig kastrull, skiva 2 lök och lägg i botten av kastrullen tillsammans med citron och soltorkade tomater.
- Börja nu fylla bladen, lägg i cirka 1 matsked i varje blad, vik ihop bladet till fyrkanter. Lägg de fyllda bladen i kastrullen
- Häll buljongen över dolmen. Om det behövs tillsätt mer vatten, vätskan ska nå upp till kanten av det översta lagret av fyllda vinblad i kastrullen.
- Lägg en värmetålig tallrik upp och nervänd över bladen och lägg sedan på kastrullens lock. Ha på hög värme till de kokas upp. När det kokat upp tar du bort tallriken och sänker till medelvärme i cirka 45 minuter. Nästan all vätska ska ha reducerats. Om du är osäker på om dolmen är klar kan du smaka på en bladdolme för att vara säker, riset och bladen ska vara genomkokta.
- När det kokat klart lägger du upp all dolme på ett fat. Servera med bröd och tsatsiki.