Dammsugare – punschrullar

9 röster
dammsugare
Ta vara på dina överblivna kaksmulor och förvandla dem till drömgoda dammsugare eller punschrullar. Krämiga chokladrullar täckta i marsipan och doppade i choklad.

Dammsugare, punschrullar, arraksrullar eller trädstammar. Oavsett vad du kallar detta drömgoda och skåprensande bakverk så är principen densamma. Med hjälp av överblivna kaksmulor, smör, florsocker, kaffe och havregryn så har du ett nytt bakverk som formas till rullar, täcks i marsipan och doppas i choklad. Som en härlig mix av chokladbollar och kärleksmums med marsipan. Ett riktigt gott fika, helt enkelt!

punschrullar

Det är nog lika många som älskar dammsugare som inte tycker om dammsugare men om du hittills bara har smakat de som finns färdiga att köpa i förpackningar i mataffären så tycker jag att du iallafall ska ge dem en chans till. Det är verkligen något helt annat med färska, hemgjorda punschrullar.

dammsugare

I det här receptet så lägger jag även in recept på en chokladsockerkaka som jag använder som grund när jag inte har överbliven mjuk kaka hemma men om du redan har en sockerkaka eller annan mjuk kaka hemma så är det bara att använda den och skippa stegen som handlar om att baka en ny kaka för att göra dammsugare.

Receptet ger ca 25-30 stycken dammsugare eller punschrullar (beroende på hur breda eller tunna rullar du gör av smeten samt hur långa eller korta du skär dem).

Chokladsockerkaka:

125 g smör

1 dl mjölk

3 ägg

3 dl strösocker

0,5 dl kakao

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

Dammsugare:

ca 750 g sockerkaka av valfri sort (hela chokladsockerkakan ovan)

100 g smör

2 dl florsocker

2 dl havregryn

1,5 dl kaffe

750 g marsipan i valfri färg

majsstärkelse till utkavling

150 g mörk choklad

0,5 tsk neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar sina egna dammsugare.

Gör såhär:

  1. Börja med att göra chokladsockerkakan om du inte redan har överbliven mjuk kaka hemma. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och smörj en sockerkaksform som rymmer minst 2 liter generöst med smör.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner mjölken och låt svalna medan du gör resten av stegen.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Sikta ner kakao, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en tjock och jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och fortsätt vänd ihop smeten tills den blir jämn. Häll upp smeten i sockerkaksformen och grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du använder den till dina dammsugare.
  5. Vispa ihop smör, florsocker och havregryn krämigt med elvisp i en bunke. Tillsätt kaffet och vispa lite till. Smula ner kakan i bunken och vispa eller arbeta ihop med händerna till en formbar massa. Den ska vara krämig och lätt att forma. Upplever du att den är torr och smulig kan du gå ner med mer kaffe eller smör.
  6. Dela degen i 2-3 delar och forma till rullar som är ca 2-4 cm breda. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och ställ i kylen för att bli riktigt kalla innan du täcker och dekorerar dem.
  7. Knåda marsipanen ordentligt tills den blir mjuk och formbar. Ta hjälp av majsstärkelse om du upplever att den blir lite kladdig. Kavla ut marsipanen ca 2-3 mm tjockt. Lägg en rulle i taget på marsipanen, rulla in den i marsipanen, ett varv per rulle och skär bort överflödig marsipan. Se till att marsipanen sluter ordentligt runt själva rullen.
  8. Skär sedan den marsipantäckta rullen i bitar, så stora som du vill ha dem. Ställ tillbaka på plåten och in i kylen för att kallna igen medan du smälter chokladen.
  9. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen (några sekunder i taget, rör om mellan varje gång). Rör ner olja och låt svalna lite innan du doppar ändarna av dina kalla dammsugare i chokladen. Låt överflödig choklad rinna av innan du ställer tillbaka dem på plåten.
  10. Servera direkt eller förvara dem i en lufttät burk i kylen så håller de minst 5 dagar.


Prenumerera
Notis om
guest
5 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
narjes
1 månad sedan

kan man använda mjöl istället för majsstärkelse för kavling.

Narjes
Narjes
1 månad sedan

Kan man gör sin egen marsipan hemma istället för att köpa

Sara
Sara
17 dagar sedan

Min ”deg” sprack och va jättesvår att rulla ut.. vad blev fel?😩

Narjes
Narjes
Svara på  Camilla Hamid
15 dagar sedan

Svara på min också

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x