Dammsugare – punschrullar

Ta vara på dina överblivna kaksmulor och förvandla dem till drömgoda dammsugare eller punschrullar. Krämiga chokladrullar täckta i marsipan och doppade i choklad.

Dammsugare, punschrullar, arraksrullar eller trädstammar. Oavsett vad du kallar detta drömgoda och skåprensande bakverk så är principen densamma. Med hjälp av överblivna kaksmulor, smör, florsocker, kaffe och havregryn så har du ett nytt bakverk som formas till rullar, täcks i marsipan och doppas i choklad. Som en härlig mix av chokladbollar och kärleksmums med marsipan. Ett riktigt gott fika, helt enkelt!

Det är nog lika många som älskar dammsugare som inte tycker om dammsugare men om du hittills bara har smakat de som finns färdiga att köpa i förpackningar i mataffären så tycker jag att du iallafall ska ge dem en chans till. Det är verkligen något helt annat med färska, hemgjorda punschrullar.

I det här receptet så lägger jag även in recept på en chokladsockerkaka som jag använder som grund när jag inte har överbliven mjuk kaka hemma men om du redan har en sockerkaka eller annan mjuk kaka hemma så är det bara att använda den och skippa stegen som handlar om att baka en ny kaka för att göra dammsugare.


Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
dammsugare

Dammsugare – punschrullar

Portioner: 25-30

Ingredienser

Chokladsockerkaka:
125 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
0,5 dl kakao
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Dammsugare:
ca 750 g sockerkaka av valfri sort (hela chokladsockerkakan ovan)
100 g smör
2 dl florsocker
2 dl havregryn
1,5 dl kaffe
750 g marsipan i valfri färg
majsstärkelse till utkavling
150 g mörk choklad
0,5 tsk neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 25-30st

Ingredienser

Chokladsockerkaka:
125 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
0,5 dl kakao
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Dammsugare:
ca 750 g sockerkaka av valfri sort (hela chokladsockerkakan ovan)
100 g smör
2 dl florsocker
2 dl havregryn
1,5 dl kaffe
750 g marsipan i valfri färg
majsstärkelse till utkavling
150 g mörk choklad
0,5 tsk neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra chokladsockerkakan om du inte redan har överbliven mjuk kaka hemma. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och smörj en sockerkaksform som rymmer minst 2 liter generöst med smör.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner mjölken och låt svalna medan du gör resten av stegen.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Sikta ner kakao, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en tjock och jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och fortsätt vänd ihop smeten tills den blir jämn. Häll upp smeten i sockerkaksformen och grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du använder den till dina dammsugare.
  5. Vispa ihop smör, florsocker och havregryn krämigt med elvisp i en bunke. Tillsätt kaffet och vispa lite till. Smula ner kakan i bunken och vispa eller arbeta ihop med händerna till en formbar massa. Den ska vara krämig och lätt att forma. Upplever du att den är torr och smulig kan du gå ner med mer kaffe eller smör.
  6. Dela degen i 2-3 delar och forma till rullar som är ca 2-4 cm breda. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och ställ i kylen för att bli riktigt kalla innan du täcker och dekorerar dem.
  7. Knåda marsipanen ordentligt tills den blir mjuk och formbar. Ta hjälp av majsstärkelse om du upplever att den blir lite kladdig. Kavla ut marsipanen ca 2-3 mm tjockt. Lägg en rulle i taget på marsipanen, rulla in den i marsipanen, ett varv per rulle och skär bort överflödig marsipan. Se till att marsipanen sluter ordentligt runt själva rullen.
  8. Skär sedan den marsipantäckta rullen i bitar, så stora som du vill ha dem. Ställ tillbaka på plåten och in i kylen för att kallna igen medan du smälter chokladen.
  9. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen (några sekunder i taget, rör om mellan varje gång). Rör ner olja och låt svalna lite innan du doppar ändarna av dina kalla dammsugare i chokladen. Låt överflödig choklad rinna av innan du ställer tillbaka dem på plåten.
  10. Servera direkt eller förvara dem i en lufttät burk i kylen så håller de minst 5 dagar.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Börja med att göra chokladsockerkakan om du inte redan har överbliven mjuk kaka hemma. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och smörj en sockerkaksform som rymmer minst 2 liter generöst med smör.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner mjölken och låt svalna medan du gör resten av stegen.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Sikta ner kakao, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en tjock och jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och fortsätt vänd ihop smeten tills den blir jämn. Häll upp smeten i sockerkaksformen och grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du använder den till dina dammsugare.
  5. Vispa ihop smör, florsocker och havregryn krämigt med elvisp i en bunke. Tillsätt kaffet och vispa lite till. Smula ner kakan i bunken och vispa eller arbeta ihop med händerna till en formbar massa. Den ska vara krämig och lätt att forma. Upplever du att den är torr och smulig kan du gå ner med mer kaffe eller smör.
  6. Dela degen i 2-3 delar och forma till rullar som är ca 2-4 cm breda. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och ställ i kylen för att bli riktigt kalla innan du täcker och dekorerar dem.
  7. Knåda marsipanen ordentligt tills den blir mjuk och formbar. Ta hjälp av majsstärkelse om du upplever att den blir lite kladdig. Kavla ut marsipanen ca 2-3 mm tjockt. Lägg en rulle i taget på marsipanen, rulla in den i marsipanen, ett varv per rulle och skär bort överflödig marsipan. Se till att marsipanen sluter ordentligt runt själva rullen.
  8. Skär sedan den marsipantäckta rullen i bitar, så stora som du vill ha dem. Ställ tillbaka på plåten och in i kylen för att kallna igen medan du smälter chokladen.
  9. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen (några sekunder i taget, rör om mellan varje gång). Rör ner olja och låt svalna lite innan du doppar ändarna av dina kalla dammsugare i chokladen. Låt överflödig choklad rinna av innan du ställer tillbaka dem på plåten.
  10. Servera direkt eller förvara dem i en lufttät burk i kylen så håller de minst 5 dagar.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4.8 4 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
24 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
narjes
3 years ago

kan man använda mjöl istället för majsstärkelse för kavling.

Amanda
Amanda
3 years ago

Men ingen punsch eller arrak i dina punschrullar? 😄

Tina
Tina
3 years ago

Men du har ju glömt punschen! (Eller arraksessens)

Narjes
Narjes
3 years ago

Kan man gör sin egen marsipan hemma istället för att köpa

Emelie
Emelie
3 years ago

Kan man frysa dem?

Hannah
3 years ago

Men, punschrullar utan.. punsch? Har du bara missat det, eller tycker du inte om punsch och därför uteslutit det från receptet? Det är ju hela poängen med bakverket, tänker jag, haha!

Sara
Sara
3 years ago

Min ”deg” sprack och va jättesvår att rulla ut.. vad blev fel?😩

Narjes
Narjes
Svara till  camillahamid
3 years ago

Svara på min också

Emma
Emma
3 years ago

Men det är ju ingen punsch/arrak i? Är det missat eller ska det inte vara det i det här receptet? 🙂

Maja berggren
Maja berggren
3 years ago

Kan man ha marsipan tårtlock ist för vanlig marsipan

Nathalie
Nathalie
3 years ago

I andra recept har dom i arraksessens men ser att du inte har det, kommer inte punch smaken att saknas då? 🙂

Karin
Karin
3 years ago

Punschen/arraksaromet saknas i receptet! Annars blir det inte riktiga punschrullar ju 😉

Nathalie
Nathalie
3 years ago

Kan man frysa in de?

Annika
Annika
2 years ago

Tack för en bra video

Elsa Bengtsson
Elsa Bengtsson
2 years ago

Jag bytte ut 2 msk kaffe mot 2 msk mörk rom. Mmm 😋

Alexandra
Alexandra
2 years ago

Kan man ha i kakao i smeten om man råkar ha en vaniljsockerkaka över?

Ulla-Britt Pettersson
Ulla-Britt Pettersson
2 years ago

Klar och tydlig beskrivning 🤗

Isabella Kurkkio
Isabella Kurkkio
2 years ago

Ska det verkligen vara 1,5 dl kaffe? Min deg blev för lös

gustav
gustav
2 years ago

jag använde arrak arom i, och degen blev väldigt kladdig. men det funkade fordarande, men tips till dig om du tar arrak arom, ta inte lika mycket kaffe i.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?