Dadelpraliner

3 röster
dadelpraliner
Att göra dadelpraliner är både enkelt och gott.

För några år sedan drev en av mina närmsta vänner ett företag där hon sålde handgjorda dadelpraliner. Det var faktiskt genom det företaget som vi lärde känna varandra och blev så goda vänner. Hon hade en uppsjö av smaker och en av mina favoriter bland dem hon hade var en dadelpralin fylld med jordnötssmör, täckt med mörk choklad, toppad med jordnötter och flingsalt. Sen en tid tillbaka så har hon tagit paus från att sälja dem och då har jag gjort dem på egen hand i väntan på att hon ska börja sälja dem igen.

dadelpraliner
Saftiga dadelpraliner med mörk choklad & jordnötter

Dessa dadelpraliner är så goda och saftiga. Hemligheten är att använda sig av medjool dadlar av bra kvalitet, de dadlarna är de saftigaste och att använda en bra choklad. En dålig choklad kan verkligen dra ner smaken på en pralin rejält då chokladen ändå är huvudrollen.

Receptet ger 20 stycken dadelpraliner.

Ingredienser:

20 stycken medjool dadlar

1 dl jordnötssmör (gärna crunchy)

300 g mörk choklad

0,5 tsk neutral olja

0,5 dl salta & rostade jordnötter

flingsalt

Gör såhär:

  1. Dela dadlarna på mitten, kärna ur och fyll generöst med jordnötssmör.
  2. Stäng igen dadlarna ordentligt och lägg på en bricka med bakplåtspapper. Låt stå i kylskåpet för att kallna i minst 30 minuter.
  3. Finhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten och rör om tills chokladen smält.
  4. Ta bort skålen från värmen och rör ner neutral olja. Låt den smälta chokladen svalna.
  5. Häll upp den smälta, avsvalnade chokladen i ett glas. Doppa en dadel i taget i chokladen, låt överflödig choklad rinna av och ställ sedan tillbaka den på brickan med bakplåtspapper.
  6. Garnera med grovhackade jordnötter och flingsalt.
  7. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jasmina
Jasmina
1 månad sedan

Hej! Har du nån recept men utan jordnötssmör? ☺️

Julia
Julia
1 månad sedan

Hej! Gjorde dessa häromdagen, oj så goda! Går det att göra en större sats och förvara i frysen tror du?

Iman
Iman
20 dagar sedan

Hej kan jag använda någon annan sort av dadlar som färska dadlar och inte majdol

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x