Allting som stavas cookie dough, chocolate chip cookies eller kakdeg med massor av choklad är bland det godaste jag vet! Därför har jag nu tagit fram ett förföriskt gott recept på fudge brownies, eller ja blondies som det blir när de är ljusa och utan kakao, som smakar kakdeg.
Som om inte chokladen i själva smeten är nog så har jag ju såklart även toppat de här barnsligt goda blondiesarna med en len chokladganache och flingsalt för att bryta av sötman lite. Konsistensen på de här ljusa browniesarna är helt perfekt om jag får säga det själv. Sådär härligt kletig och fudgy. Det känns helt enkelt som att äta cookie dough men en gräddad sådan men som ändå har lite smet-feeling. Ja, ni förstår säkert vad jag menar ;).
Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 20×27 cm, vilket ger 12 generösa bitar eller 24 munsbitar.
Ingredienser:
225 g smör
3,5 dl strösocker
1,5 dl brunt farinsocker strö
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
150 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar
2 dl vispgrädde och 200 g mörk choklad till ganachen
flingsalt till garnering
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och häll över det i en bunke.
- Tillsätt strösocker, farinsocker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl. Blanda försiktigt ihop bara precis tills det blir en jämn smet. Blandar du för hårt eller för mycket kommer du att gå miste om den typiska konsistensen för en riktigt fudgy brownie.
- Tillsätt 150 g mörk choklad och vänd försiktigt in den i smeten med hjälp av en slickepott.
- Täck en form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
- Grädda blondien i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt den svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med ganachen.
- Ganachen gör du enkelt genom att grovhacka den mörka chokladen och lägga den i en värmetålig skål.
- Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp tills du ser att det är påväg att börja koka. Ta bort kastrullen från värmen och häll den varma vispgrädden direkt på den grovhackade chokladen.
- Låt stå i ca 5 minuter innan du rör ihop till en jämn glasyr.
- Ganachen behöver tjockna och svalna till bredbar konsistens innan du toppar dina blondies med den. Snabbast går det om du har den i kylskåpet och rör om då och då.
- Bre ganachen över blondiesarna och garnera därefter med flingalt.
- Skär direkt i jämnstora bitar. Servera eller förvara i kylskåpet.
Författare: Camilla Hamid
Har du något bra förslag för att få till en god mjölkproteinfri ganach?
Hejhej! Ursäkta sent svar, tyvärr inte prövat mig på det ännu men absolut något jag skriver upp på min to-do list! <3
Hej! Om man vill baka glutenfritt, hur mycket glutenfri mjöl ska man då använda?
Hejhej! Förlåt för sent svar. Jag har tyvärr inte testat detta själv ännu <3 om du testat, får du jättegärna berätta hur det gått! 😊
Oh lord, så god den ser ut. Den enda Ben och Jerryglass jag gillar är just cookie dough så denna kakan bara måste jag göra 🤭👍👏
Går det att frysa in denna kakan? 🙂
Hej hej! Förlåt för sent svar, det går jättebra! ❤️
Kan man frysa in? Om inte, hur länge står den sig i kylen? 🥰
Funkar utmärkt att frysa in men håller annars upp till 4 dagar i kylen 🙂
Funkar den att göra glutenfri och hur mycket gf mjöl behöver man ta? =)
Hejhej, har tyvärr inte hunnit testa detta ännu <3
Hej! Går det här att göra glutenfri? 😊
Hejhej, har tyvärr inte testat ännu <3
Kan jag använda vaniljvispgrädde?
Hejhej, har inte testat. Säg gärna till om du testat och vad du tyckte om resultatet <3
Hej! Funkar det med brun farin som inte är just strö? Står inte strö på det farinsockret jag hade hemma 🤔
Hej skulle man kunna baka den i en rund form om man inte har en sån form som dig
Hejhej! Det funkar utmärkt, 20 cm i diameter funkar bäst. Tar du en större kan du behöva korta ner ugnstiden ❤️
Om man gör dubbelsats, funkar en stor plåt då?
Jag körde med 6,5dl glutenfri fin mix och det blev super 😍👌
Jättegod kaka och så enkel att göra, dock blir chokladganachen jätterinnig även om den stått i kylskåpet nu flera timmar. Inte alls bredbar konstistens. Så nästa gång ska jag testa att halvera grädden