Citronrutor

72 röster
citronrutor
Krämiga citronrutor på spröd mördegsbotten som bakas i långpanna.
Foto: Ulrika Pousette

Vill du baka något enkelt, krämigt, syrligt som bara smälter i munnen så ska du prova dessa citronrutor. Dessa fräscha godingar bakas i långpanna och funkar utmärkt att frysa in och ta fram närhelst man behöver.

citronkakor

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 24 generösa bitar citronrutor.

Botten:

5 dl vetemjöl

0,5 dl strösocket

2 krm salt

250 g smör

Fyllning:

6 dl strösocker

1,5 dl vetmjöl

6 ägg

6 äggulor

3,5 dl citronsaft

rivet skal från 3 citroner

Steg för steg på hur man bakar citronrutor.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en långpanna med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
  2. Arbeta ihop alla ingredienser till botten bara precis till det går ihop till en deg, gärna i matberedare men för hand funkar också bra.
  3. Tryck ut degen i botten på långpannan. Nagga hål i degen med en gaffel och förgrädda botten i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.
  4. Under tiden som botten är i ugnen så kan du passa på att göra fyllningen.
  5. Blanda ihop strösocker och vetemjöl i en bunke. Tillsätt ägg och äggulor. Rör försiktigt ihop med en ballongvisp tills äggen löst upp sig i smeten. Var väldigt försiktigt här och rör med försiktiga rörelser utan att lyfta vispen ur smeten. Är du för hårdhänt här och låter luft komma in i smeten kommer rutorna bli vita istället för gula.
  6. Tillsätt till sist saft och skal från citroner. Rör om försiktigt bara tills det precis fördelar sig jämnt i smeten.
  7. Häll upp fyllningen i formen, över den gräddade botten. Sänk temperaturen på ugnen till 150 grader och grädda citronrutorna i 20-25 minuter eller tills fyllningen blivit vobblig. Den ska inte få någon färg.
  8. Låt kakan svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan du skär upp i rutor och pudrar med florsocker. Ska du frysa in några av rutorna kan du skippa att pudra florsocker på just de bitarna och vänta med det tills de ska serveras.
  9. Förvaras i lufttät burk i kylskåpet.

TIPS!

  • Baka glutenfria citronrutor genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix och 0,5 dl potatismjöl.
Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Vilhelm
24 dagar sedan

Ser så gott ut, det där måste jag testa! 🤩😁

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x