Citronrutor

Fotograf: Foto: Ulrika Pousette

Krämiga citronrutor på spröd mördegsbotten som bakas i långpanna.

Vill du baka något enkelt, krämigt, syrligt som bara smälter i munnen så ska du prova dessa citronrutor. Dessa fräscha godingar bakas i långpanna och funkar utmärkt att frysa in och ta fram närhelst man behöver.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Citronrutor

Portioner: 24

Ingredienser

Botten:
5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocket
2 krm salt
250 g smör

Fyllning:
6 dl strösocker
1,5 dl vetmjöl
6 ägg
6 äggulor
3,5 dl citronsaft
rivet skal från 3 citroner

Tips!

  • Baka glutenfria citronrutor genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix och 0,5 dl potatismjöl.

Dela receptet

Portioner: 24st

Ingredienser

Botten:
5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocket
2 krm salt
250 g smör

Fyllning:
6 dl strösocker
1,5 dl vetmjöl
6 ägg
6 äggulor
3,5 dl citronsaft
rivet skal från 3 citroner

TIPS!

  • Baka glutenfria citronrutor genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix och 0,5 dl potatismjöl.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 24 generösa bitar citronrutor.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en långpanna med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
  2. Arbeta ihop alla ingredienser till botten bara precis till det går ihop till en deg, gärna i matberedare men för hand funkar också bra.
  3. Tryck ut degen i botten på långpannan. Nagga hål i degen med en gaffel och förgrädda botten i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.
  4. Under tiden som botten är i ugnen så kan du passa på att göra fyllningen.
  5. Blanda ihop strösocker och vetemjöl i en bunke. Tillsätt ägg och äggulor. Rör försiktigt ihop med en ballongvisp tills äggen löst upp sig i smeten. Var väldigt försiktigt här och rör med försiktiga rörelser utan att lyfta vispen ur smeten. Är du för hårdhänt här och låter luft komma in i smeten kommer rutorna bli vita istället för gula.
  6. Tillsätt till sist saft och skal från citroner. Rör om försiktigt bara tills det precis fördelar sig jämnt i smeten.
  7. Häll upp fyllningen i formen, över den gräddade botten. Sänk temperaturen på ugnen till 150 grader och grädda citronrutorna i 20-25 minuter eller tills fyllningen blivit vobblig. Den ska inte få någon färg.
  8. Låt kakan svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan du skär upp i rutor och pudrar med florsocker. Ska du frysa in några av rutorna kan du skippa att pudra florsocker på just de bitarna och vänta med det tills de ska serveras.
  9. Förvaras i lufttät burk i kylskåpet.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 24 generösa bitar citronrutor.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en långpanna med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
  2. Arbeta ihop alla ingredienser till botten bara precis till det går ihop till en deg, gärna i matberedare men för hand funkar också bra.
  3. Tryck ut degen i botten på långpannan. Nagga hål i degen med en gaffel och förgrädda botten i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.
  4. Under tiden som botten är i ugnen så kan du passa på att göra fyllningen.
  5. Blanda ihop strösocker och vetemjöl i en bunke. Tillsätt ägg och äggulor. Rör försiktigt ihop med en ballongvisp tills äggen löst upp sig i smeten. Var väldigt försiktigt här och rör med försiktiga rörelser utan att lyfta vispen ur smeten. Är du för hårdhänt här och låter luft komma in i smeten kommer rutorna bli vita istället för gula.
  6. Tillsätt till sist saft och skal från citroner. Rör om försiktigt bara tills det precis fördelar sig jämnt i smeten.
  7. Häll upp fyllningen i formen, över den gräddade botten. Sänk temperaturen på ugnen till 150 grader och grädda citronrutorna i 20-25 minuter eller tills fyllningen blivit vobblig. Den ska inte få någon färg.
  8. Låt kakan svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan du skär upp i rutor och pudrar med florsocker. Ska du frysa in några av rutorna kan du skippa att pudra florsocker på just de bitarna och vänta med det tills de ska serveras.
  9. Förvaras i lufttät burk i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
19 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linnea
Linnea
2 years ago

Om man vill göra glutenfria, är det degen man ska byta ut till det som du har skrivit eller är det också fyllningen? Vilken mängd är till vad? 😇 älskar dina bakverk!
Mvh

Cecilia
Cecilia
Svara till  Linnea
1 year ago

Detta undrar jag också

Vilhelm
2 years ago

Ser så gott ut, det där måste jag testa! 🤩😁

Malin
Malin
2 years ago

Jag älskar när du avslutar alla recept med hur man kan göra bakverken glutenfria! Är rätt nyligt diagnostiserad med glutenallergi men det känns ju inte som några problem när det finns sådana som du <3 Tusen tack för detta! <3

Ida
Ida
2 years ago

Såg sjukt gått ut och bra till påsk, håller på att göra nu så ska bli kul att smaka🙃🙂

Francesca
Francesca
2 years ago

Mums, går det bra att frysa in?

Linnea
Linnea
2 years ago

Är det saft från citron som används eller annan citronsaft? 😊

Malin
Malin
2 years ago

Kan man byta ut smöret mot något mjölkfritt? 😊

Inge
Inge
2 years ago

Hur många citroner behöver man?

Johana
Johana
2 years ago

Hej 👋
Kanske dum fråga, men är ovan bakare😅 men när de står 6 ägg och 6 äggulor, är det totalt 12 ägg som används?

Sanna
Sanna
2 years ago

ser jätte gått ut 🙂 kan inte du göra en video där du bakar citronrutor ? 🙂

sara
2 years ago

Jag undrar exakt hur det menas men äggen ska det va 12 ägg????

Tips!

  • Baka glutenfria citronrutor genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix och 0,5 dl potatismjöl.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?