Citronrutor

124 röster
citronrutor
Krämiga citronrutor på spröd mördegsbotten som bakas i långpanna.
Foto: Ulrika Pousette

Vill du baka något enkelt, krämigt, syrligt som bara smälter i munnen så ska du prova dessa citronrutor. Dessa fräscha godingar bakas i långpanna och funkar utmärkt att frysa in och ta fram närhelst man behöver.

citronkakor

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 24 generösa bitar citronrutor.

Botten:

5 dl vetemjöl

0,5 dl strösocket

2 krm salt

250 g smör

Fyllning:

6 dl strösocker

1,5 dl vetmjöl

6 ägg

6 äggulor

3,5 dl citronsaft

rivet skal från 3 citroner

Steg för steg på hur man bakar citronrutor.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en långpanna med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
  2. Arbeta ihop alla ingredienser till botten bara precis till det går ihop till en deg, gärna i matberedare men för hand funkar också bra.
  3. Tryck ut degen i botten på långpannan. Nagga hål i degen med en gaffel och förgrädda botten i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.
  4. Under tiden som botten är i ugnen så kan du passa på att göra fyllningen.
  5. Blanda ihop strösocker och vetemjöl i en bunke. Tillsätt ägg och äggulor. Rör försiktigt ihop med en ballongvisp tills äggen löst upp sig i smeten. Var väldigt försiktigt här och rör med försiktiga rörelser utan att lyfta vispen ur smeten. Är du för hårdhänt här och låter luft komma in i smeten kommer rutorna bli vita istället för gula.
  6. Tillsätt till sist saft och skal från citroner. Rör om försiktigt bara tills det precis fördelar sig jämnt i smeten.
  7. Häll upp fyllningen i formen, över den gräddade botten. Sänk temperaturen på ugnen till 150 grader och grädda citronrutorna i 20-25 minuter eller tills fyllningen blivit vobblig. Den ska inte få någon färg.
  8. Låt kakan svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan du skär upp i rutor och pudrar med florsocker. Ska du frysa in några av rutorna kan du skippa att pudra florsocker på just de bitarna och vänta med det tills de ska serveras.
  9. Förvaras i lufttät burk i kylskåpet.

TIPS!

  • Baka glutenfria citronrutor genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix och 0,5 dl potatismjöl.
Prenumerera
Notis om
guest
15 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Vilhelm
6 månader sedan

Ser så gott ut, det där måste jag testa! 🤩😁

Malin
Malin
6 månader sedan

Jag älskar när du avslutar alla recept med hur man kan göra bakverken glutenfria! Är rätt nyligt diagnostiserad med glutenallergi men det känns ju inte som några problem när det finns sådana som du <3 Tusen tack för detta! <3

Ida
Ida
6 månader sedan

Såg sjukt gått ut och bra till påsk, håller på att göra nu så ska bli kul att smaka🙃🙂

Francesca
Francesca
5 månader sedan

Mums, går det bra att frysa in?

Malin
Malin
3 månader sedan

Kan man byta ut smöret mot något mjölkfritt? 😊

Johana
Johana
3 månader sedan

Hej 👋
Kanske dum fråga, men är ovan bakare😅 men när de står 6 ägg och 6 äggulor, är det totalt 12 ägg som används?

Sanna
Sanna
2 månader sedan

ser jätte gått ut 🙂 kan inte du göra en video där du bakar citronrutor ? 🙂

sara
1 månad sedan

Jag undrar exakt hur det menas men äggen ska det va 12 ägg????

15
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x