Citronrutor i långpanna

Sommar för mig är fräscha långpannekakor som man enkelt kan ta med sig på picknicken. Det är de här syrliga citronrutorna i långpanna ett riktigt bra exempel på. Spröd mördegsbotten med ett lager krämig citronfyllning. Magiskt gott!

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger ca 24 bitar.

Ingredienser (botten):

5 dl vetemjöl

3 msk strösocker

0,5 tsk salt

250 g rumsvarmt smör

Ingredienser (fyllning):

6 ägg

4 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

skal och saft från 4 citroner

florsocker att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Nyp ihop alla ingredienserna till botten till en deg. Täck din långpanna med bakplåtspapper och tryck ut degen på botten av långpannan.
  3. Nagga hål med gaffel i botten och förgrädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills den inte längre är glansig.
  4. Under tiden kan du göra fyllningen. Vispa ihop ägg och strösocker i en bunke med ballongvisp. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker och vispa lite till.
  5. Ha till sist i citronskal och citronsaft. Vispa till en jämn smet.
  6. Häll upp fyllningen över botten och grädda kakan i mitten av ugnen i 12-15 minuter eller tills fyllningen stelnat. Låt kakan svalna helt och hållet innan du skär upp kakan i bitar och pudrar florsocker över.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Louise Nilsson
Louise Nilsson
2 år sedan

Åh vilken god kaka!

Anna
Anna
10 månader sedan

Önskar göra denna glutenfri till dotterns studentfest. Hur mycket gf mjölmix istället för vetemjöl?

Sara
Sara
10 månader sedan

Hej! Kan man baka denna några dagar i förväg alternativt frysa? 😊

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x