
Sommar för mig är fräscha långpannekakor som man enkelt kan ta med sig på picknicken. Det är de här syrliga citronrutorna i långpanna ett riktigt bra exempel på. Spröd mördegsbotten med ett lager krämig citronfyllning. Magiskt gott!

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger ca 24 bitar.
Ingredienser (botten):
5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
0,5 tsk salt
250 g rumsvarmt smör
Ingredienser (fyllning):
6 ägg
4 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
skal och saft från 4 citroner
florsocker att dekorera med

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Nyp ihop alla ingredienserna till botten till en deg. Täck din långpanna med bakplåtspapper och tryck ut degen på botten av långpannan.
- Nagga hål med gaffel i botten och förgrädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills den inte längre är glansig.
- Under tiden kan du göra fyllningen. Vispa ihop ägg och strösocker i en bunke med ballongvisp. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker och vispa lite till.
- Ha till sist i citronskal och citronsaft. Vispa till en jämn smet.
- Häll upp fyllningen över botten och grädda kakan i mitten av ugnen i 12-15 minuter eller tills fyllningen stelnat. Låt kakan svalna helt och hållet innan du skär upp kakan i bitar och pudrar florsocker över.