Citronmarängtårta i långpanna

Nu i festliga sommartider så har jag fått väldigt många förfrågningar om fräscha tårtor i långpanna. Det är så tacksamt med långpannetårtor! Man gör dem i en och samma form och den räcker till väldigt många. Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på citronmarängtårta i långpanna. Mandelbotten med lemon curd, maräng och färska jordgubbar. Sjukt enkel men också sjukt god!

Syrliga smaker är bland det godaste som finns! Precis vad man behöver i fikaväg under en varm sommardag eller bara som en fräsch efterrätt efter en tyngre huvudrätt.

Montering:

Bre lemon curden i ett jämnt lager på mandelbotten. Lägg marängen i en spritspåse och spritsa sedan den över lemon curd-lagret. Bränn av marängen och garnera sedan med färska jordgubbar. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Citronmarängtårta i långpanna

Portioner: 30

Ingredienser

Ingredienser (lemon curd):
6 dl strösocker
8 stora äggulor (spara äggvitan till marängen)
saft och rivet skal från 8 citroner (ca 4 dl citronsaft)
200 g tärnat smör

Ingredienser (mandelbotten):
3 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl mandelmjöl (går att byta ut mot potatis- eller kokosmjöl för nötfritt)
2 tsk vaniljsocker

Ingredienser (maräng):
8 stora äggvitor
4 dl strösocker
färska jordgubbar till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

Ingredienser (lemon curd):
6 dl strösocker
8 stora äggulor (spara äggvitan till marängen)
saft och rivet skal från 8 citroner (ca 4 dl citronsaft)
200 g tärnat smör

Ingredienser (mandelbotten):
3 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl mandelmjöl (går att byta ut mot potatis- eller kokosmjöl för nötfritt)
2 tsk vaniljsocker

Ingredienser (maräng):
8 stora äggvitor
4 dl strösocker
färska jordgubbar till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Jag bakade min tårta i en form med måtten 25×36 cm (mindre långpanna).

  1. Lemon curd: Lägg strösocker, äggulor, citronsaft och citronskal i en värmetålig skål.
  2. Vispa till en jämn smet och ställ sedan skålen över en kastrull med kokande vatten. Sänk värmen till medel och låt lemon curden värmas upp under omrörning över det sjudande vattnet.
  3. Rör om i lemon curden hela tiden tills den tjocknat ordentligt (ca 10 minuter).
  4. Ta bort skålen från värmen och klicka i smöret.
  5. Rör om tills smöret smält helt och ställ sedan lemon curden i kylskåpet för att svalna.
  6. Mandelbotten: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  7. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt i ca 10 minuter i en bunke.
  8. Blanda samman i resten av ingredienserna i en skål och tillsätt dem till äggvispet.
  9. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  10. Täck långpannan i bakplåtspapper och bred ut smeten i den.
  11. Grädda botten i mitten av ugnen i 8 minuter tills den fått en fin gyllene färg.
  12. Låt botten svalna helt innan du toppar med lemon curd och maräng.
  13. Maräng: Vispa äggvitan till ett vitt fast skum.
  14. Tillsätt strösockret lite i taget under fortsatt vispning och fortsätt sedan vispa tills du får en blank och fast smet som går att spritsa.
Steg för steg

Video

Jag bakade min tårta i en form med måtten 25×36 cm (mindre långpanna).

  1. Lemon curd: Lägg strösocker, äggulor, citronsaft och citronskal i en värmetålig skål.
  2. Vispa till en jämn smet och ställ sedan skålen över en kastrull med kokande vatten. Sänk värmen till medel och låt lemon curden värmas upp under omrörning över det sjudande vattnet.
  3. Rör om i lemon curden hela tiden tills den tjocknat ordentligt (ca 10 minuter).
  4. Ta bort skålen från värmen och klicka i smöret.
  5. Rör om tills smöret smält helt och ställ sedan lemon curden i kylskåpet för att svalna.
  6. Mandelbotten: Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  7. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt i ca 10 minuter i en bunke.
  8. Blanda samman i resten av ingredienserna i en skål och tillsätt dem till äggvispet.
  9. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  10. Täck långpannan i bakplåtspapper och bred ut smeten i den.
  11. Grädda botten i mitten av ugnen i 8 minuter tills den fått en fin gyllene färg.
  12. Låt botten svalna helt innan du toppar med lemon curd och maräng.
  13. Maräng: Vispa äggvitan till ett vitt fast skum.
  14. Tillsätt strösockret lite i taget under fortsatt vispning och fortsätt sedan vispa tills du får en blank och fast smet som går att spritsa.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mia
Mia
1 year ago

Går den att göra helt glutenfri, med vad gör mjöl iså fall? 🙂

Malin
Malin
1 year ago

Hej! Går tårtan att frysa in? MVH, Malin

Last edited 1 year ago by Malin

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?