Så här gör du:
- Börja med att göra kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn. Häll över i en bunke.
- Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken.
- Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i formen och häll upp smeten i den.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
- Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet.
- Koka upp frysta hallon, vatten och citronsaft i en kastrull tills hallonen löst upp sig helt.
- Sila hallonmouset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar. Låt koka under omrörning tills den nått 45 grader (eller låt koka i 3-5 minuter).
- Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
- Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner hallonmoset utan att det skär sig. Tillsätt hallonmoset och vispa lite till.
- Tillsätt florsockret och vänd försiktigt med slickepott tills du får en jämn mousse. Bre moussen över kladdkakan i formen och låt stelna i kylen minst 2h.
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Om man har gelatin pulver, hur kan man ersätta agar agar pulvret?
Ja, bara att ta dubbelt så mycket gelatinpulver 🙂
Om man vill göra den glutenfri, ungefär hur många dl glutenfri mjölmix ska man då ha? 🙂
Hejhej, förlåt för sent svar. Har tyvärr inte testat detta själv ännu <3
Kan man byta ut agar agar rätt av mot gelatinpulver? Har det hemma nämnligen
Dubbla mängden gelatinpulver så funkar det 🙂
Om man vill göra den glutenfri, ungefär hur många dl glutenfri mjölmix ska man då ha? 🙂
Skulle det funka att göra jordgubbsmousse istället för hallon? 🤔
Det funkar!
Hej fina! Min mousse blev inte lika fluffig som din, kanske vispade jag grädden lite för lite och kanske var hallonmoussen lite för tunn? Jag vispade lite till grädde och blandade ihop och la den nu i frysen? Hoppas den stelnar på ca 8h? Vad gör man? 🙁
Kan man göra denna en dag innan eller blir det bättre om man gör den samma dag? 😊
Blir ännu godare dagen efter 🙂
Hej! Jag undrar över några saker. Först står i steg 9 att man ska koka till 45 grader, fast om man kokar blir det ju 100 grader? Vi kokade i 3 min men den stelnade aldrig forts att den blev kall. Då läste vi på agar agar-förpackningen att man ska tänka på att det inte stelnar om man har citrusfrukt i, och det har man ju i denna🤔 Kakan ser för övrigt underbar ut, tack för inspo! Hoppas vi får till stelningen nu, annars funderar vi på att lägga till gelatin också 🙈🙊
Det står på min förpackning från khoisan Tea agar agar att den inte tjocknar om den används med citrusfrukter. Funkar det trots att det är sagt från en citron i?
Det stämmer inte, det är tvärtom. Citron förstärker agar agar’s effekt 🙂
Tror du att man kan frysa in denna och ha på mirror glaze? Har aldrig gjort mirror glaze innan😬
Det kan man 😀
Tack för snabbt svar! Älskar dina recept👌❤️
Hur lång tid innan servering bör man ta ut den ur kylen?😄
Hej hej! Du kan ta ut den strax innan servering 😊
Kan man göra denna glutenfri?
Hejhej, har tyvärr inte testat än! <3
Hur lång tid tar det för hallonen att bli till pure ungefär?
Hejhej, det tar bara några minuter för hallonen att smälta ner till en härlig puré 😊
Kan man använda en springform som är 24 cm? Blir botten för tunn då?
Hejhej! Det går bra 🙂
Kan man byta ut hallon mot jordgubbar? Jag är ute efter ett recept på jordgubbsmousse utan gelatin. 😊
Hej min puré tjocknade inte , va gjorde jag för fel gå?
Prova att koka hallonpurén lite längre tid. Sockerkristallerna ska ha smält helt och hållet 🥰
Prova att koka den lite längre, man vet att det har kokat tillräckligt när sockerkristallerna smält 🥰
Kan man bruke gelatinplater? Og hvor mange?
Hejhej! Ursäkta sent svar, följ gärna anvisningarna på paketet för bästa resultat <3
Kan jag använda hallonmoussen som tårtfyllning?
Funkar utmärkt men vänta med att fylla tårtan med den tills moussen stelnat i kylskåpet 🙂
Hej kan man frysa in hela kakan med hallonmousse på?
Absolut 🙂
Angående hallonnmoussen så är det inget strösocker med i receptet. Kan agar agar ändå få hallonpurén att tjockna utan strösocker?
Ja precis ☺️
Bakade denna underbara dröm. Hallonmoussen blev så sjuuukt god 😋 len, luftig och lagom söt. Agar agar är ju helt fantastiskt! Denna borde du baka och lägga upp på din Youtube kanal. Tack för att du delade med dig av denna goda moussetårta.
Vad fint att du gillade den! Tack själv 🥰
Hejsan. Går det att göra denna vegansk?