Citronkladdkaka

175 röster
citronkladdkaka
Härligt kladdig och sötsyrligt fräsch citronkladdkaka med MYCKET citronsmak!

Citronkladdkaka – en drömmig kladdkaka med massor av citronsmak som bara smälter i munnen. Perfekt för dig som både är sugen på kladdkaka och något riktigt citronigt. Och det enda du behöve är 6 ingredienser för att baka den.

citronkladdkaka
Denna citronkladdkaka innehåller inte någon kakao!

Även om det här är en kladdkaka utan kakao så gäller samma tips för att lyckas få till den perfekta konsistensen. Rör ihop alla ingredienser försiktigt i en bunke – man behöver vara väldigt varsam med sin kladdkakesmet för att inte få in en massa luft och riskera att den blir torr. Även för gräddningen gäller detsamma – kladdkakan är klar när kanterna är gräddade och mitten är vobblig.

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 23 cm, vilket ger en citronkladdkaka på 10-12 bitar.

Som många andra kladdkakor så är denna citronkladdkaka absolut bäst dagen efter. Jag rekommenderar därför att ni bakar den kvällen innan den ska serveras.

Ingredienser:

225 g  smör

4 ekologiska citroner (skal och 1 dl saft)

3 dl strösocker

2,25 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

3 ägg

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll över i en bunke.
  3. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken.
  4. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på formen, smörj eller fodra kanterna och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Denna kladdkaka blir inte dallrig i mitten som mina andra kladdkakor utan ser rätt fast ut på ytan när den är klar trots att den är kladdig på insidan.
  7. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet. Servera med lättvispad grädde.

Allergianpassa:

  • Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Byt ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 2 dl finax blåa mjölmix för glutenfritt.
  • Byt ut äggen mot 0,5 dl oatly ikaffe + 100 g vit vegansk choklad, grovhackad och smält.
Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
10 månader sedan

[…] Sugen på att baka en klassisk citronkladdkaka utan krusiduller? Du hittar receptet HÄR! […]

Anna
Anna
10 månader sedan

Men så bra med tips om hur man allergianpassar♥️ Citronkladdkaka here we go!

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x