
Citronkladdkaka – en drömmig kladdkaka med massor av citronsmak som bara smälter i munnen. Perfekt för dig som både är sugen på kladdkaka och något riktigt citronigt. Och det enda du behöve är 6 ingredienser för att baka den.

Även om det här är en kladdkaka utan kakao så gäller samma tips för att lyckas få till den perfekta konsistensen. Rör ihop alla ingredienser försiktigt i en bunke – man behöver vara väldigt varsam med sin kladdkakesmet för att inte få in en massa luft och riskera att den blir torr.
Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 23 cm, vilket ger en citronkladdkaka på 10-12 bitar.
Som många andra kladdkakor så är denna citronkladdkaka absolut bäst dagen efter. Jag rekommenderar därför att ni bakar den kvällen innan den ska serveras.
Ingredienser:
225 g smör
4 ekologiska citroner (skal och 1 dl saft)
3 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3 ägg
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll över i en bunke.
- Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken.
- Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på formen, smörj eller fodra kanterna och häll upp smeten i den.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Denna kladdkaka blir inte dallrig i mitten som mina andra kladdkakor utan ser rätt fast ut på ytan när den är klar trots att den är kladdig på insidan.
- Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet. Servera med lättvispad grädde.
Allergianpassa:
- Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin.
- Byt ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 2 dl finax blåa mjölmix för glutenfritt.
- Byt ut äggen mot 0,5 dl oatly ikaffe + 100 g vit vegansk choklad, grovhackad och smält.
[…] Sugen på att baka en klassisk citronkladdkaka utan krusiduller? Du hittar receptet HÄR! […]
Men så bra med tips om hur man allergianpassar♥️ Citronkladdkaka here we go!
Hej Camilla! Jag undrar – det står två olika saker i receptet om gräddningen. I texten innan står det att kakan ska vara vobblig i mitten, men i receptet står det att den ska vara fast. Jag gräddar min just nu så jag går på känsla (den ser för övrigt jättegod ut), men tänkte att du kanske vill ändra för tydlighetens skull ❤️
Hejhej! Tack för att du sa till! Nu är det fixat 🙂
Min kaka blev väldigt besk och stark, skulle man ha skal från 4 citroner? Det framgick inte så bra.
Kan det vara så att du råkade få med lite av det vita i skalet från citronen? Det har en tendens att ge en besk smak. Det stämmer att det ska vara skal från 4 citroner 🥰
Kakan ser väldigt god ut, men några frågor? Ska det endast vara 1 dl citronsaft totalt, bilr ju mer saft ifrån 4 citroner, men skal ifrån 4 citroner? Silas fruktköttetbort ifrån citronjuice?
Hejhej, precis 1 dl silad citronsaft + skal från fyra citroner. Man kan fortfarande använda citronerna till annat gott ❤️
Är det riktigt att äggen bara ska blandas i😉
Ja precis 🥰