Receptet bakas i en form som rymmer minst 1,5 liter och ger ca 10-12 bitar.
- Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
- Smörj din form rikligt med smör.
- Blanda ihop vispgrädde och citronsaft i en skål. Låt stå i rumstemperatur i minst 10 minuter tills den tjocknar.
- I en bunke rör du ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker.
- I en annan bunke vispar du ihop smör och strösocker riktigt krämigt med hjälp av en elvisp.
- Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg.
- Ha ner citronsaft och rivet skal från en citron och vispa till en jämn smet.
- Tillsätt de torra ingredienserna samt den tjocka grädden och vänd ihop till en tjock och krämig smet.
- Ha sedan i vallmofröna och vänd ihop alltsammans till en jämn smet med hjälp av en slickepott tills vallmofröna fördelat sig jämnt i smeten.
- Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr ur kakan.
- Låt kakan svalna i formen i 5-10 minuter innan du stjälper upp den på ett fat för att svalna helt och hållet.
- Under tiden kan du göra glasyren genom att blanda ihop florsocker med citronsaft till en rinnig konsistens. Med den här glasyren kan du tillsätta citronsaft och florsocker om vartannat tills du känner att glasyren har en bra konsistens.
- Häll glasyren över kakan och servera direkt.
Det finns ingen video för detta inlägg.
Hej, ska grädden vispas elr blandas med citronsaften ovispad?
Hejhej, ha ner citronsaften i ovispad grädde ☺️
Jag hade velat göra denna men i en brödform som rymmer 1,8 liter smet. Tror du smeten ryms eller bör jag halvera receptet? 🙂
Hejhej! Receptet är bakat i en 1,5 liters form så det funkar bra med din! ☺️
Hej Camilla!
När du skriver 1.5 msk + 3msk citronsaft ska 4.5 msk ner i grädden. Eller hur menar du?
Mvh
Markus
Ser så gott ut! Kan inte du snälla göra en kategori där du lägger dina favoritrecept att baka med barn, lätta recept som inte tar för lång tid/är för många steg. Kommer vara föräldrarledig med nummer 2 nu och ha den första hemma betydligt mycket mer och vill underhålla oss med några av dina läckra recept då tänkte jag 🙂
Hej Camilla,
Hur mycket citronsaft ska jag blanda med grädde? 1,5 msk eller 3 msk?
Gjorde denna glutenfri i helgen. Tog 5dl Sempers mix (den med mjölkpulver i) samt 1tsk fiberhusk. Den blev riktigt fin!
Härligt 🙂 Skriver in det i receptet för att tipsa andra. Stort tack!
Hej,
när ska man använda rsp citronsaft mängd i receptet? Såhär står det :”1,5 msk + 3 msk citronsaft ”
Hej! Jag bakade i en 1,5 liters form men den svämmade över ganska rejält. Vad kan jag ha gjort för fel?