Citron- och vallmokaka

citron- och vallmokaka
En saftig och mjuk citron- och vallmokaka.

En saftig och mjuk kaka som bara smälter i munnen med smak av citron och vallmofrön med ljuvlig glasyr. Citronerna ger en härlig fräschör och vallmofröna en god och nötig smak. Den perfekta mjuka kakan, helt enkelt!

Receptet bakas i en form som rymmer minst 1,5 liter och ger ca 10-12 bitar.

Citron- och vallmokaka

2 dl vispgrädde

1,5 msk + 3 msk citronsaft

175 g mjukt, rumstempererat smör

2,25 dl strösocker 

3 ägg

rivet skal från en citron

4,5 dl vetemjöl 

1,5 tsk bakpulver

0,75 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

1 msk vaniljsocker 

4 matskedar vallmofrön

Glasyr

0,5 dl forsocker

2 msk citronsaft

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Smörj din form rikligt med smör.
  3. Blanda ihop vispgrädde och citronsaft i en skål. Låt stå i rumstemperatur i minst 10 minuter tills den tjocknar.
  4. I en bunke rör du ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker.
  5. I en annan bunke vispar du ihop smör och strösocker riktigt krämigt med hjälp av en elvisp.
  6. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg.
  7. Ha ner citronsaft och rivet skal från en citron och vispa till en jämn smet.
  8. Tillsätt de torra ingredienserna samt den tjocka grädden och vänd ihop till en tjock och krämig smet.
  9. Ha sedan i vallmofröna och vänd ihop alltsammans till en jämn smet med hjälp av en slickepott tills vallmofröna fördelat sig jämnt i smeten.
  10. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr ur kakan.
  11. Låt kakan svalna i formen i 5-10 minuter innan du stjälper upp den på ett fat för att svalna helt och hållet.
  12. Under tiden kan du göra glasyren genom att blanda ihop florsocker med citronsaft till en rinnig konsistens. Med den här glasyren kan du tillsätta citronsaft och florsocker om vartannat tills du känner att glasyren har en bra konsistens.
  13. Häll glasyren över kakan och servera direkt.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

5 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elina
Elina
1 månad sedan

Hej, ska grädden vispas elr blandas med citronsaften ovispad?

Zuli
Zuli
1 månad sedan

Jag hade velat göra denna men i en brödform som rymmer 1,8 liter smet. Tror du smeten ryms eller bör jag halvera receptet? 🙂

sofia
sofia
1 månad sedan

Ser så gott ut! Kan inte du snälla göra en kategori där du lägger dina favoritrecept att baka med barn, lätta recept som inte tar för lång tid/är för många steg. Kommer vara föräldrarledig med nummer 2 nu och ha den första hemma betydligt mycket mer och vill underhålla oss med några av dina läckra recept då tänkte jag 🙂

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x