Citron- och vallmokaka

Fotograf: Ulrika Pousette

En saftig och mjuk citron- och vallmokaka.

En saftig och mjuk kaka som bara smälter i munnen med smak av citron och vallmofrön med ljuvlig glasyr. Citronerna ger en härlig fräschör och vallmofröna en god och nötig smak. Den perfekta mjuka kakan, helt enkelt!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Citron- och vallmokaka

Portioner: 10-12

Ingredienser

Citron- och vallmokaka
2 dl vispgrädde
1,5 msk + 3 msk citronsaft
175 g mjukt, rumstempererat smör
2,25 dl strösocker
3 ägg
rivet skal från en citron
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,75 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
4 matskedar vallmofrön

Glasyr
0,5 dl forsocker
2 msk citronsaft

Tips!

Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5dl Sempers mix (den med mjölkpulver i) samt 1tsk fiberhusk.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Citron- och vallmokaka
2 dl vispgrädde
1,5 msk + 3 msk citronsaft
175 g mjukt, rumstempererat smör
2,25 dl strösocker
3 ägg
rivet skal från en citron
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,75 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
4 matskedar vallmofrön

Glasyr
0,5 dl forsocker
2 msk citronsaft

TIPS!

Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5dl Sempers mix (den med mjölkpulver i) samt 1tsk fiberhusk.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en form som rymmer minst 1,5 liter och ger ca 10-12 bitar.

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Smörj din form rikligt med smör.
  3. Blanda ihop vispgrädde och citronsaft i en skål. Låt stå i rumstemperatur i minst 10 minuter tills den tjocknar.
  4. I en bunke rör du ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker.
  5. I en annan bunke vispar du ihop smör och strösocker riktigt krämigt med hjälp av en elvisp.
  6. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg.
  7. Ha ner citronsaft och rivet skal från en citron och vispa till en jämn smet.
  8. Tillsätt de torra ingredienserna samt den tjocka grädden och vänd ihop till en tjock och krämig smet.
  9. Ha sedan i vallmofröna och vänd ihop alltsammans till en jämn smet med hjälp av en slickepott tills vallmofröna fördelat sig jämnt i smeten.
  10. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr ur kakan.
  11. Låt kakan svalna i formen i 5-10 minuter innan du stjälper upp den på ett fat för att svalna helt och hållet.
  12. Under tiden kan du göra glasyren genom att blanda ihop florsocker med citronsaft till en rinnig konsistens. Med den här glasyren kan du tillsätta citronsaft och florsocker om vartannat tills du känner att glasyren har en bra konsistens.
  13. Häll glasyren över kakan och servera direkt.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en form som rymmer minst 1,5 liter och ger ca 10-12 bitar.

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Smörj din form rikligt med smör.
  3. Blanda ihop vispgrädde och citronsaft i en skål. Låt stå i rumstemperatur i minst 10 minuter tills den tjocknar.
  4. I en bunke rör du ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker.
  5. I en annan bunke vispar du ihop smör och strösocker riktigt krämigt med hjälp av en elvisp.
  6. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg.
  7. Ha ner citronsaft och rivet skal från en citron och vispa till en jämn smet.
  8. Tillsätt de torra ingredienserna samt den tjocka grädden och vänd ihop till en tjock och krämig smet.
  9. Ha sedan i vallmofröna och vänd ihop alltsammans till en jämn smet med hjälp av en slickepott tills vallmofröna fördelat sig jämnt i smeten.
  10. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr ur kakan.
  11. Låt kakan svalna i formen i 5-10 minuter innan du stjälper upp den på ett fat för att svalna helt och hållet.
  12. Under tiden kan du göra glasyren genom att blanda ihop florsocker med citronsaft till en rinnig konsistens. Med den här glasyren kan du tillsätta citronsaft och florsocker om vartannat tills du känner att glasyren har en bra konsistens.
  13. Häll glasyren över kakan och servera direkt.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
11 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elina
Elina
1 year ago

Hej, ska grädden vispas elr blandas med citronsaften ovispad?

Zuli
Zuli
1 year ago

Jag hade velat göra denna men i en brödform som rymmer 1,8 liter smet. Tror du smeten ryms eller bör jag halvera receptet? 🙂

Markus
Markus
1 year ago

Hej Camilla!
När du skriver 1.5 msk + 3msk citronsaft ska 4.5 msk ner i grädden. Eller hur menar du?

Mvh
Markus

sofia
sofia
1 year ago

Ser så gott ut! Kan inte du snälla göra en kategori där du lägger dina favoritrecept att baka med barn, lätta recept som inte tar för lång tid/är för många steg. Kommer vara föräldrarledig med nummer 2 nu och ha den första hemma betydligt mycket mer och vill underhålla oss med några av dina läckra recept då tänkte jag 🙂

Wioletta
Wioletta
1 year ago

Hej Camilla,
Hur mycket citronsaft ska jag blanda med grädde? 1,5 msk eller 3 msk?

Katarina Sjölund
Katarina Sjölund
11 months ago

Gjorde denna glutenfri i helgen. Tog 5dl Sempers mix (den med mjölkpulver i) samt 1tsk fiberhusk. Den blev riktigt fin!

Fatma Elhassen
Fatma Elhassen
11 months ago

Hej,
när ska man använda rsp citronsaft mängd i receptet? Såhär står det :”1,5 msk + 3 msk citronsaft ”

Elsa
Elsa
8 months ago

Hej! Jag bakade i en 1,5 liters form men den svämmade över ganska rejält. Vad kan jag ha gjort för fel?

Tips!

Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5dl Sempers mix (den med mjölkpulver i) samt 1tsk fiberhusk.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?