Citron- och vallmokaka med frosting

Fotograf: Ulrika Pousette

Inlägget innehåller reklam för min webbshop.

Just nu är jag BESATT av den här kakan och har bakat den flera gånger senaste veckan. Jag vet inte vad det är. Kanske den saftiga kakan, nötiga smaken från vallmofröna, den fluffiga frostingen, den syrliga fräschheten från citronerna eller bara allt tillsammans som gör den här kakan så fantastisk. Du bara måste prova!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Förhandsbeställ min nya bok signerad:

Citron- och vallmokaka med frosting

Portioner: 12

Ingredienser

Citron- och vallmokaka:
2 dl vispgrädde
1,5 msk + 3 msk citronsaft
175 g mjukt, rumstempererat smör
2,25 dl strösocker
3 ägg
rivet skal från en citron
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,75 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
4 matskedar vallmofrön

Fluffig citronfrosting:
150 g smält smör
300 g färskost
4,5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
skal från två citroner

Tips!

– Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5dl Sempers mix (den med mjölkpulver i) samt 1tsk fiberhusk.

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

Citron- och vallmokaka:
2 dl vispgrädde
1,5 msk + 3 msk citronsaft
175 g mjukt, rumstempererat smör
2,25 dl strösocker
3 ägg
rivet skal från en citron
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,75 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
4 matskedar vallmofrön

Fluffig citronfrosting:
150 g smält smör
300 g färskost
4,5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
skal från två citroner

TIPS!

– Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5dl Sempers mix (den med mjölkpulver i) samt 1tsk fiberhusk.

Dela receptet

Såhär gör du:

Till det här receptet behöver du en långpanna med måtten 20×30 cm.

  1. Citron- och vallmokaka: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Blanda ihop vispgrädde och citronsaft i en skål. Låt stå i rumstemperatur i minst 10 minuter tills den tjocknar.
  3. I en bunke rör du ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker.
  4. I en annan bunke vispar du ihop smör och strösocker riktigt krämigt med hjälp av en elvisp.
  5. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg.
  6. Ha ner citronsaft och rivet skal från en citron och vispa till en jämn smet.
  7. Tillsätt de torra ingredienserna samt den tjocka grädden och vänd ihop till en tjock och krämig smet.
  8. Ha sedan i vallmofröna och vänd ihop alltsammans till en jämn smet med hjälp av en slickepott tills vallmofröna fördelat sig jämnt i smeten.
  9. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr ur kakan.
  10. Låt kakan svalna i helt och hållet i rumstemperatur innan du toppar med frosting.
  11. Frosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
  12. Vispa ihop färskost, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  13. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
  14. Toppa din kaka med frostingen, garnera med vallmofrön och rivet citronskal. Servera och njut!

Steg för steg

Det finns inget steg för steg för detta recept

Video

Till det här receptet behöver du en långpanna med måtten 20×30 cm.

  1. Citron- och vallmokaka: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Blanda ihop vispgrädde och citronsaft i en skål. Låt stå i rumstemperatur i minst 10 minuter tills den tjocknar.
  3. I en bunke rör du ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker.
  4. I en annan bunke vispar du ihop smör och strösocker riktigt krämigt med hjälp av en elvisp.
  5. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg.
  6. Ha ner citronsaft och rivet skal från en citron och vispa till en jämn smet.
  7. Tillsätt de torra ingredienserna samt den tjocka grädden och vänd ihop till en tjock och krämig smet.
  8. Ha sedan i vallmofröna och vänd ihop alltsammans till en jämn smet med hjälp av en slickepott tills vallmofröna fördelat sig jämnt i smeten.
  9. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr ur kakan.
  10. Låt kakan svalna i helt och hållet i rumstemperatur innan du toppar med frosting.
  11. Frosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
  12. Vispa ihop färskost, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  13. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
  14. Toppa din kaka med frostingen, garnera med vallmofrön och rivet citronskal. Servera och njut!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.4 5 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

– Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5dl Sempers mix (den med mjölkpulver i) samt 1tsk fiberhusk.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?