Till det här receptet behöver du en långpanna med måtten 20×30 cm.
- Citron- och vallmokaka: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
- Blanda ihop vispgrädde och citronsaft i en skål. Låt stå i rumstemperatur i minst 10 minuter tills den tjocknar.
- I en bunke rör du ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker.
- I en annan bunke vispar du ihop smör och strösocker riktigt krämigt med hjälp av en elvisp.
- Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg.
- Ha ner citronsaft och rivet skal från en citron och vispa till en jämn smet.
- Tillsätt de torra ingredienserna samt den tjocka grädden och vänd ihop till en tjock och krämig smet.
- Ha sedan i vallmofröna och vänd ihop alltsammans till en jämn smet med hjälp av en slickepott tills vallmofröna fördelat sig jämnt i smeten.
- Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr ur kakan.
- Låt kakan svalna i helt och hållet i rumstemperatur innan du toppar med frosting.
- Frosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
- Vispa ihop färskost, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
- Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
- Toppa din kaka med frostingen, garnera med vallmofrön och rivet citronskal. Servera och njut!
Det finns ingen video för detta inlägg.
Låter såå gott!!
Ska jag vispa vispgrädden innan jag blandar den med citronsaften eller ska den vara ovispad?
Provade baka nu och behövde inte vispa grädden innan jag blandade i citronen utan den tjocknade efter 15 min. Hade ingen 20*30 form så bakade i 24 cm springform, fick ha den i ugnen 20 min extra innan den var torr (100 min), så det funkade också.
Har någon fått svar ? Ska man vispa Elr ej?
Ska man vispa grädden och sen lämna den tills den tjocknar eller ska man inte vispa den?
Ska man vispa grädden med citronsaften?
Hej Camilla
Funkar den bra att göra dagen innan tror du? Ser jättegod ut.
Hejhej! Funkar utmärkt, den blir bara godare då 😍
Supergod men jag fick massor av frosting över, typ hälften?
Det ska vara ganska tjockt med frosting men får man över går det jättebra att frysa in och sen vispa upp väldigt försiktigt när man behöver den igen ❤️
Den här kakan är bland det godaste jag någonsin ha ätit, jag som inte är så förtjust i bakelser och dylikt annars =)
Åh vad glad jag blir av att läsa detta ❤️
Fy farao vilken god kaka! Bjöd på den igår när min son fyllde 18 år och hade även andra goda kakor och bullar, men den här fick bästa betyget. Så saftig, söt/syrlig och den goda, lena frostingen på… mmmmm. Tur jag har några bitar kvar i frysen 🥰
Vad glad jag blir att det blev en sån hit, tack! Visst är det tacksamt med lite fika i frysen 🤭
Sååå gott😍kan jag använda söt strö istället för socker?
Absolut 🙂
Hej! Ser så mumsigt ut. Kan man frysa hela kakan?
Hejhej, tack! Det går bra ☺️
Gjorde lite halloween kakor 🧙♀️ färgade frostingen med wilton-pastafärg och köpte färdiga sockerpasta-dekorationer. Tack för bra recept! 💕
Tack själv! Vad fina dem blev 😍
Alltså såå gott detta var! Uppskattades av alla gäster på mitt födelsekalas. Tack för all härlig inspiration.
Vad fint att höra! Tack så mycket 🫶🏼
Hej!
Går den att frysa in? 🙂
Hej, kan man använda den glutenfria varianten utan mjölkpulver? Har nämligen en som är både gluten och mjölkprotein allergisk.
Som så många andra frågar… Ska grädden vispas eller inte?! Jag vill gärna göra den här kakan men har väntat länge på ett svar på alla nedan frågor.
Jag bakade denna från köket.se där ditt recept ligger.. men de har inte rätt mått på formen, de har 30×40. 🙁 så nu har jag plattaste kakan i landet. Försökte kommentera nånstans men verkar inte funka. Om du kanske kan be dem korrigera. 🙂
Åh, vad tråkigt. Tack för att du uppmärksammade detta!