Citron- och vallmokaka med frosting

Fotograf: Ulrika Pousette

Inlägget innehåller reklam för min webbshop.

Just nu är jag BESATT av den här kakan och har bakat den flera gånger senaste veckan. Jag vet inte vad det är. Kanske den saftiga kakan, nötiga smaken från vallmofröna, den fluffiga frostingen, den syrliga fräschheten från citronerna eller bara allt tillsammans som gör den här kakan så fantastisk. Du bara måste prova!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Citron- och vallmokaka med frosting

Portioner: 12

Ingredienser

Citron- och vallmokaka:
2 dl vispgrädde
1,5 msk + 3 msk citronsaft
175 g mjukt, rumstempererat smör
2,25 dl strösocker
3 ägg
rivet skal från en citron
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,75 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
4 matskedar vallmofrön

Fluffig citronfrosting:
150 g smält smör
300 g färskost
4,5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
skal från två citroner

Tips!

– Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5dl Sempers mix (den med mjölkpulver i) samt 1tsk fiberhusk.

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

Citron- och vallmokaka:
2 dl vispgrädde
1,5 msk + 3 msk citronsaft
175 g mjukt, rumstempererat smör
2,25 dl strösocker
3 ägg
rivet skal från en citron
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,75 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
4 matskedar vallmofrön

Fluffig citronfrosting:
150 g smält smör
300 g färskost
4,5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
skal från två citroner

TIPS!

– Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5dl Sempers mix (den med mjölkpulver i) samt 1tsk fiberhusk.

Dela receptet

Såhär gör du:

Till det här receptet behöver du en långpanna med måtten 20×30 cm.

  1. Citron- och vallmokaka: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Blanda ihop vispgrädde och citronsaft i en skål. Låt stå i rumstemperatur i minst 10 minuter tills den tjocknar.
  3. I en bunke rör du ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker.
  4. I en annan bunke vispar du ihop smör och strösocker riktigt krämigt med hjälp av en elvisp.
  5. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg.
  6. Ha ner citronsaft och rivet skal från en citron och vispa till en jämn smet.
  7. Tillsätt de torra ingredienserna samt den tjocka grädden och vänd ihop till en tjock och krämig smet.
  8. Ha sedan i vallmofröna och vänd ihop alltsammans till en jämn smet med hjälp av en slickepott tills vallmofröna fördelat sig jämnt i smeten.
  9. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr ur kakan.
  10. Låt kakan svalna i helt och hållet i rumstemperatur innan du toppar med frosting.
  11. Frosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
  12. Vispa ihop färskost, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  13. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
  14. Toppa din kaka med frostingen, garnera med vallmofrön och rivet citronskal. Servera och njut!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Till det här receptet behöver du en långpanna med måtten 20×30 cm.

  1. Citron- och vallmokaka: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Blanda ihop vispgrädde och citronsaft i en skål. Låt stå i rumstemperatur i minst 10 minuter tills den tjocknar.
  3. I en bunke rör du ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker.
  4. I en annan bunke vispar du ihop smör och strösocker riktigt krämigt med hjälp av en elvisp.
  5. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg.
  6. Ha ner citronsaft och rivet skal från en citron och vispa till en jämn smet.
  7. Tillsätt de torra ingredienserna samt den tjocka grädden och vänd ihop till en tjock och krämig smet.
  8. Ha sedan i vallmofröna och vänd ihop alltsammans till en jämn smet med hjälp av en slickepott tills vallmofröna fördelat sig jämnt i smeten.
  9. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr ur kakan.
  10. Låt kakan svalna i helt och hållet i rumstemperatur innan du toppar med frosting.
  11. Frosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
  12. Vispa ihop färskost, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  13. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
  14. Toppa din kaka med frostingen, garnera med vallmofrön och rivet citronskal. Servera och njut!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.7 9 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
19 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna Bengtsson
Anna Bengtsson
8 months ago

Låter såå gott!!
Ska jag vispa vispgrädden innan jag blandar den med citronsaften eller ska den vara ovispad?

Midia
Midia
8 months ago

Ska man vispa grädden och sen lämna den tills den tjocknar eller ska man inte vispa den?

Bella
Bella
8 months ago

Ska man vispa grädden med citronsaften?

Catrin
Catrin
7 months ago

Hej Camilla
Funkar den bra att göra dagen innan tror du? Ser jättegod ut.

Sonja
Sonja
7 months ago

Supergod men jag fick massor av frosting över, typ hälften?

Marina
7 months ago

Den här kakan är bland det godaste jag någonsin ha ätit, jag som inte är så förtjust i bakelser och dylikt annars =)

Cecilia
Cecilia
7 months ago

Fy farao vilken god kaka! Bjöd på den igår när min son fyllde 18 år och hade även andra goda kakor och bullar, men den här fick bästa betyget. Så saftig, söt/syrlig och den goda, lena frostingen på… mmmmm. Tur jag har några bitar kvar i frysen 🥰

Farideh
Farideh
7 months ago

Sååå gott😍kan jag använda söt strö istället för socker?

Ebba
Ebba
6 months ago

Hej! Ser så mumsigt ut. Kan man frysa hela kakan?

Felicia
Felicia
6 months ago

Gjorde lite halloween kakor 🧙‍♀️ färgade frostingen med wilton-pastafärg och köpte färdiga sockerpasta-dekorationer. Tack för bra recept! 💕

IMG_8488.jpeg
Malena
Malena
5 months ago

Alltså såå gott detta var! Uppskattades av alla gäster på mitt födelsekalas. Tack för all härlig inspiration.

Tips!

– Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5dl Sempers mix (den med mjölkpulver i) samt 1tsk fiberhusk.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?