Chokladtårta med körsbär

Fotograf: Ulrika Pousette

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Chokladtårta med körsbär

Ingredienser

Chokladbottnar
4 dl strösocker
5,5 dl vetemjöl
3 dl kakao
1 msk vaniljsocker
3 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl mjölk
2 dl neutral olja
3 dl vatten
3 ägg

Körsbärskompott
250 g körsbär
1 dl brunt farinsocker
2 msk vatten
0,5 tsk agar agar

Chokladfrosting
300 g mörk choklad
300 g smör
600 g färskost
2 dl florsocker

Dekoration
körsbär
hackad mörk choklad

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Chokladbottnar
4 dl strösocker
5,5 dl vetemjöl
3 dl kakao
1 msk vaniljsocker
3 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl mjölk
2 dl neutral olja
3 dl vatten
3 ägg

Körsbärskompott
250 g körsbär
1 dl brunt farinsocker
2 msk vatten
0,5 tsk agar agar

Chokladfrosting
300 g mörk choklad
300 g smör
600 g färskost
2 dl florsocker

Dekoration
körsbär
hackad mörk choklad

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att förbereda tre lika stora springformar 20 cm, och fodra dem med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 150 grader, över- och undervärme.
  2. Blanda ihop dem torra ingredienserna, strösocker, vetemjöl, kakao, vaniljsocker, bikarbonat och salt.
  3. I en annan skål, vispa ihop mjölk, neutral olja, vatten och ägg.
  4. Rör sedan ner vätskan med de torra ingredienserna till en jämn smet. Fördela lika mycket smet i springformarna och grädda bottnarna i mitten av ugnen på 150 grader, över- och undervärme i ungefär 40 minuter, en form i taget eller om du får plats med två på en omgång.
  5. Sedan ska bottnarna svalna helt och hållet innan du monterar ihop tårtan.
  6. Under tiden bottnarna gräddas, kan du göra körsbärskompotten.
  7. Kärna ur körsbären och lägg ner dem i en kastrull tillsammans med brunt farinsocker, vatten och agar agar. Koka under omrörning tills sockerkristallerna har smält.
  8. När körsbärskompotten är färdig, häller du över den i en skål och låter den svalna och tjockna.
  9. Sedan är det dags att göra chokladforstingen, som består av hackad mörk choklad som du smälter över ett vattenbad.
  10. I en annan skål vispar du ihop smör och färskost riktigt krämigt med en elvisp. Ha sedan i den smälta chokladen som fått svalna lite och vispa lite till. Sedan vänder du försiktigt in florsockret med hjälp av en slickepott.
  11. Ta ut chokladbottnarna ur formarna en åt gången medan du monterar tårtan. Spritsa ett tunt lager frosting runt själv botten som en vägg, innan du har på körsbärskompotten för att förhindra att den rinner ut. Se videon här för att se hur jag menar.
  12. Täck och garnera tårtan med frostingen som är kvar och dekorera med chokladflagor och körsbär. Hoppas att det ska smaka!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Börja med att förbereda tre lika stora springformar 20 cm, och fodra dem med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 150 grader, över- och undervärme.
  2. Blanda ihop dem torra ingredienserna, strösocker, vetemjöl, kakao, vaniljsocker, bikarbonat och salt.
  3. I en annan skål, vispa ihop mjölk, neutral olja, vatten och ägg.
  4. Rör sedan ner vätskan med de torra ingredienserna till en jämn smet. Fördela lika mycket smet i springformarna och grädda bottnarna i mitten av ugnen på 150 grader, över- och undervärme i ungefär 40 minuter, en form i taget eller om du får plats med två på en omgång.
  5. Sedan ska bottnarna svalna helt och hållet innan du monterar ihop tårtan.
  6. Under tiden bottnarna gräddas, kan du göra körsbärskompotten.
  7. Kärna ur körsbären och lägg ner dem i en kastrull tillsammans med brunt farinsocker, vatten och agar agar. Koka under omrörning tills sockerkristallerna har smält.
  8. När körsbärskompotten är färdig, häller du över den i en skål och låter den svalna och tjockna.
  9. Sedan är det dags att göra chokladforstingen, som består av hackad mörk choklad som du smälter över ett vattenbad.
  10. I en annan skål vispar du ihop smör och färskost riktigt krämigt med en elvisp. Ha sedan i den smälta chokladen som fått svalna lite och vispa lite till. Sedan vänder du försiktigt in florsockret med hjälp av en slickepott.
  11. Ta ut chokladbottnarna ur formarna en åt gången medan du monterar tårtan. Spritsa ett tunt lager frosting runt själv botten som en vägg, innan du har på körsbärskompotten för att förhindra att den rinner ut. Se videon här för att se hur jag menar.
  12. Täck och garnera tårtan med frostingen som är kvar och dekorera med chokladflagor och körsbär. Hoppas att det ska smaka!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?