Chokladtårta med chokladmousse & salt kolasås

Fotograf: Ulrika Pousette

En genomsaftig chokladtårta med chokladsås, salt kolasås & färska hallon.

När det var dags att planera efterrätten inför säsong 2 av Halv åtta hos en youtuber så bestämde jag mig för att gå all in med publikfrieri. Choklad, kola och hallon är ju ofta en väldigt uppskattad smakkombination. Så det fick bli en saftig chokladtårta fylld med fluffig chokladmousse som serveras med salt kolasås och färska hallon. Riktigt gott blev det!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Chokladtårta med chokladmousse & salt kolasås

Portioner: 8

Ingredienser

Salt kolasås:
2,25 dl strösocker
100 g rumstempererat smör
1,25 dl rumstempererad vispgrädde
1 tsk flingsalt

Chokladmousse:
300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
4 äggulor
4 dl vispgrädde

Botten:
5,5 dl vetemjöl
4 dl strösocker
3 dl kakao
3 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
2 dl neutral olja (raps-, mat-, eller solrosolja)
3 dl vatten
3 dl mjölk
3 ägg

Färska hallon och röd oxalis att servera till

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

Salt kolasås:
2,25 dl strösocker
100 g rumstempererat smör
1,25 dl rumstempererad vispgrädde
1 tsk flingsalt

Chokladmousse:
300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
4 äggulor
4 dl vispgrädde

Botten:
5,5 dl vetemjöl
4 dl strösocker
3 dl kakao
3 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
2 dl neutral olja (raps-, mat-, eller solrosolja)
3 dl vatten
3 dl mjölk
3 ägg

Färska hallon och röd oxalis att servera till

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Salt kolasås: Smält strösockret på låg temperatur i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då. Sockret ska smälta helt och hållet, det ska inte finnas några klumpar kvar och ha fått en fin gyllenbrun färg.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och klicka ner lite smör i taget samtidigt som du rör om kraftigt hela tiden.
  3. Häll ner vispgrädde i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att röra om hela tiden. Skär sig såsen här så är det ingen fara, det löser sig sen när du kokar upp den.
  4. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen koka upp till 107 grader.
  5. Ta bort kastrullen från plattan igen och rör ner flingsalt.
  6. Häll upp kolasåsen i en värmetålig burk, gärna av glas.
  7. Låt såsen svalna och tjockna i rumstemperatur. Den håller längre om du förvarar den i kylskåpet men då blir den inte så rinnig i konsistensen och behöver värmas upp innan användning.
  8. Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  9. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  10. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  11. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  12. Låt chokladmoussen stelna i kylskåpet i minst 1h innan du fyller din tårta med den.
  13. Botten: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme). Täck en långpanna med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
  14. Ta fram två stora bunkar. I den ena blandar du ihop vetemjöl, strösocker, kakao, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I den andra bunken vispar du lätt ihop neutral olja, vatten, mjölk och ägg.
  15. Häll över innehållet i bunken med torra ingredienser i den andra bunken med blöta ingredienser. Rör försiktigt ihop alltsammans till en jämn chokladsmet.
  16. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt och hållet innan du delar den.
  17. Montering & dekoration: Dela chokladbotten i tre lika stora delar längs med långsidan. Varva bottnar med chokladmousse. Servera kolasåsen och hallonen antingen vid sidan av tårtan eller garnera tårtan med det direkt.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Salt kolasås: Smält strösockret på låg temperatur i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då. Sockret ska smälta helt och hållet, det ska inte finnas några klumpar kvar och ha fått en fin gyllenbrun färg.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och klicka ner lite smör i taget samtidigt som du rör om kraftigt hela tiden.
  3. Häll ner vispgrädde i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att röra om hela tiden. Skär sig såsen här så är det ingen fara, det löser sig sen när du kokar upp den.
  4. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen koka upp till 107 grader.
  5. Ta bort kastrullen från plattan igen och rör ner flingsalt.
  6. Häll upp kolasåsen i en värmetålig burk, gärna av glas.
  7. Låt såsen svalna och tjockna i rumstemperatur. Den håller längre om du förvarar den i kylskåpet men då blir den inte så rinnig i konsistensen och behöver värmas upp innan användning.
  8. Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  9. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  10. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  11. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  12. Låt chokladmoussen stelna i kylskåpet i minst 1h innan du fyller din tårta med den.
  13. Botten: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme). Täck en långpanna med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
  14. Ta fram två stora bunkar. I den ena blandar du ihop vetemjöl, strösocker, kakao, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I den andra bunken vispar du lätt ihop neutral olja, vatten, mjölk och ägg.
  15. Häll över innehållet i bunken med torra ingredienser i den andra bunken med blöta ingredienser. Rör försiktigt ihop alltsammans till en jämn chokladsmet.
  16. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt och hållet innan du delar den.
  17. Montering & dekoration: Dela chokladbotten i tre lika stora delar längs med långsidan. Varva bottnar med chokladmousse. Servera kolasåsen och hallonen antingen vid sidan av tårtan eller garnera tårtan med det direkt.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maja
Maja
1 year ago

Kan man göra något av det till tårtan dagen innan man ska äta den? 😊

Fatima
Fatima
1 year ago

Hej Camilla!
Kan man använda vanlig salt istället för flingsalt?
Tack för dina underbara recept! <3

Amel
Amel
1 year ago

Underbart! Om man saknar en sån form i smala stl som du har, vad för storlek rekommenderar du då 😍🥰

Pernilla
Pernilla
1 year ago

Hur ska man dela tårtbotten? Jag förstår inte instruktionen.

Sally
Sally
7 months ago

Finns bakpulver i receptet ?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?