Chokladpavlova med hallon, kola & daim

Pavlova extra allt i form av en chokladpavlova med grädde, kola, hallon och daim.

Vad är en chokladpavlova?

Alltså pavlova kan vara en av de mest tacksamma marängtårtor man kan baka: god, inte så noga med utseendet, inte så noga med hur de uppskurna bitarna blir och perfekt att baka med lång framförhållning. Idag blev det en supergod chokladpavlova med segfrasig chokladmaröng, fluffig grädde, len kola, syrliga hallon och knäckiga daimbitar. Match made in heaven.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

chokladpavlova

Chokladpavlova med hallon, kola & daim

Portioner: 12

Ingredienser

Marängbotten:
100 g mörk choklad (55% kakaohalt)
3 stora äggvitor (storlek L på äggen)
1 dl strösocker
2 dl florsocker

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1/2 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk) à 397g
1 dubbeldaim à 55g
125 g färska hallon

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

Marängbotten:
100 g mörk choklad (55% kakaohalt)
3 stora äggvitor (storlek L på äggen)
1 dl strösocker
2 dl florsocker

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1/2 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk) à 397g
1 dubbeldaim à 55g
125 g färska hallon

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Marängbotten: Grovhacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten, rör om då och då tills chokladen smält. Låt chokladen svalna helt och hållet men fortfarande vara rinnig innan du har den i din maräng.

Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.

Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.

Ha till sist ner den smälta chokladen och dra några försiktiga, få varv med slickepotten så att du får virvlar av choklad i marängen.

Stjälp upp hela marängsmeten på bakplåtspappret och forma försiktigt till en rund marängbotten med hjälp av baksidan av en sked. Se till att den får en liten kant som fyllningen kan hålla sig inom.

Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.

Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp. Spritsa eller bre ut grädden över din marängbotten. Toppa med dulce de leche, färska hallon och grovhackad daim.

Servera din chokladpavlova direkt eller fövara den i kylskåpet. Kom bara ihåg att du längre tid du låter pavlovan stå med fyllningen, desto mer kommer den att suga åt sig av vätskan från fyllningen och bli mindre krispig på utsidan.

Steg för steg

Video

Marängbotten: Grovhacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten, rör om då och då tills chokladen smält. Låt chokladen svalna helt och hållet men fortfarande vara rinnig innan du har den i din maräng.

Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.

Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.

Ha till sist ner den smälta chokladen och dra några försiktiga, få varv med slickepotten så att du får virvlar av choklad i marängen.

Stjälp upp hela marängsmeten på bakplåtspappret och forma försiktigt till en rund marängbotten med hjälp av baksidan av en sked. Se till att den får en liten kant som fyllningen kan hålla sig inom.

Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.

Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp. Spritsa eller bre ut grädden över din marängbotten. Toppa med dulce de leche, färska hallon och grovhackad daim.

Servera din chokladpavlova direkt eller fövara den i kylskåpet. Kom bara ihåg att du längre tid du låter pavlovan stå med fyllningen, desto mer kommer den att suga åt sig av vätskan från fyllningen och bli mindre krispig på utsidan.

Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
18 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
Maria
2 years ago

Det låter fantastiskt gott 🤩
Går det bra att frysa den?

Zandra
Zandra
2 years ago

Hur gör jag om detta recept till långpanna?

Gullan
Gullan
Svara till  Zandra
1 year ago

Jag gjorde formen 33×23. Den blev lite tunn.
Behöver jag dubblera receptet för den storleken?
Pavlovan skall räcka till 50 bitar.
Behöver lite råd från dig…..
Laddar inför studentfest

Gullan
Gullan
Svara till  camillahamid
1 year ago

Tack! Fungerar receptet lika bra utan choklad?
Barnbarnet vill ha marsankräm + färska bär!

Pernilla
Pernilla
2 years ago

Hur många gram vita? Äggen hemma ser klena ut..😊

Marcus
Marcus
2 years ago

Skulle man kunna använda kakao istället för choklad?

Last edited 2 years ago by Marcus
Anette
Anette
1 year ago

Kan man göra marängbotten några dagar innan? Hur förvaras den bäst då? 🤔

Jenny Thiveos
Jenny Thiveos
1 year ago

Hej
Ser supergott ut, mums. Om man vill göra små pavlovor (marängbottnar) av detta recept, hur många räcker det till då?

Jeanette
Jeanette
1 year ago

Går det bra att byta ut hallonen till jordgubbar?😊

Joakim
Joakim
1 year ago

Behöver man ha en skål i glas eller metall för att vispa marängen eller går det bra med en bunke i plast? ☺️

Linnea
Linnea
1 year ago

Funkar det i vanlig plastbunke eller måste det vara i glas eller metall?

Last edited 1 year ago by Linnea

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?