Chokladpavlova med hallon, kola & daim

34 röster
chokladpavlova
Pavlova extra allt i form av en chokladpavlova med grädde, kola, hallon och daim.

Vad är en chokladpavlova?

Alltså pavlova kan vara en av de mest tacksamma marängtårtor man kan baka: god, inte så noga med utseendet, inte så noga med hur de uppskurna bitarna blir och perfekt att baka med lång framförhållning. Idag blev det en supergod chokladpavlova med segfrasig chokladmaröng, fluffig grädde, len kola, syrliga hallon och knäckiga daimbitar. Match made in heaven.

choklad pavlova daim

Receptet ger en ca 12 generösa bitar chokladpavlova med hallon, kola och daim.

Marängbotten:

100 g mörk choklad (55% kakaohalt)

3 stora äggvitor (storlek L på äggen)

1 dl strösocker

2 dl florsocker

Fyllning:

3 dl vispgrädde

1/2 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk) à 397g

1 dubbeldaim à 55g

125 g färska hallon

Steg för steg - bilder på hur man bakar chokladpavlova.
Steg för steg – bilder på hur man bakar chokladpavlova med kola, hallon & daim

Gör såhär:

  1. Marängbotten: Grovhacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten, rör om då och då tills chokladen smält. Låt chokladen svalna helt och hållet men fortfarande vara rinnig innan du har den i din maräng.
  2. Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  3. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
  4. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
  5. Ha till sist ner den smälta chokladen och dra några försiktiga, få varv med slickepotten så att du får virvlar av choklad i marängen.
  6. Stjälp upp hela marängsmeten på bakplåtspappret och forma försiktigt till en rund marängbotten med hjälp av baksidan av en sked. Se till att den får en liten kant som fyllningen kan hålla sig inom.
  7. Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
  8. Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp. Spritsa eller bre ut grädden över din marängbotten. Toppa med dulce de leche, färska hallon och grovhackad daim.
  9. Servera din chokladpavlova direkt eller fövara den i kylskåpet. Kom bara ihåg att du längre tid du låter pavlovan stå med fyllningen, desto mer kommer den att suga åt sig av vätskan från fyllningen och bli mindre krispig på utsidan.

Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Zandra
Zandra
1 månad sedan

Hur gör jag om detta recept till långpanna?

Pernilla
Pernilla
17 dagar sedan

Hur många gram vita? Äggen hemma ser klena ut..😊

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x