Macarons är ett franskt bakverk i form av dubbla mandelmarängkakor med fyllning. En omtalad kaka inte bara för att den är väldigt god och vacker utan också för att den anses vara ett av de svåraste bakverken att göra.
Och jag håller med. Macarons kan vara rätt svåra och pyssliga och göra om man inte håller tungan rätt i mun. Tålamod och övning är de viktigaste faktorerna för att lyckas.
Dessutom finns det väldigt många olika sätt att göra macarons på. Jag har tidigare visat ett sätt som var det absolut första tillvägagångssättet som jag lärde mig. Med tiden har jag testat på fler varianter och just för chokladmacarons tycker jag att denna variant som mina chokladmacarons är gjord på med sockerlag funkar bäst. Det går dessutom betydligt snabbare att göra än de tidigare macaronsen jag visat.
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Mjölkchokladganache:
200 g mjölkchoklad
15 g smör
2 krm salt
1 dl vispgrädde
Chokladmacarons:
160 g (2,75 dl) florsocker
170 g (3,5 dl) mandelmjöl
45 g (1 dl) kakao
144 g äggvita (äggvita från ca 4 medelstora ägg, storlek M eller 1,25 dl)
210 g (2,25 dl) strösocker
70 g (0,75 dl) vatten
Fyllning:
1/2 burk karameliserad mjölk à 397 g
Tips!
Just nu finns det inga tips för detta inlägg
Dela receptet
Så här gör du:
Steg för steg:
Video:
Så här gör du:
Börja med att göra mjölkchokladganachen, då den behöver en stund på sig att tjockna.
Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i kylskåpet för att tjockna medan du gör macarons.
Sätt ugnen på 170 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
Ställ en finmaskig stil över en bunke och ha ner florsocker, mandelmjöl och kakao i silen. Sikta ner ingredienserna ner i bunken. Gör dig av med eventuellt stora bitar som bli kvar i silen. Dessa vill du inte ha ner i smeten för då får du skrovliga istället för släta macarons.
Tillsätt hälften av äggvitan, ovispad, i bunken och blanda ihop till en tjock och kladdig smet. Ställ åt sidan.
Vispa resten av äggvitan till ett vitt och fast skum i en bunke med hjälp av en elvisp eller hushållsassistent.
Koka upp strösocker och vatten i en kastrull till 120 grader. Häll ner sockerlagen försiktigt, lite i taget i äggvitevispet samtidigt som du vispar på hög hastighet hela tiden. Sakta men säkert kommer du att få en tjock maräng.
När du haft i all sockerlag är det bara att fortsätta vispa på medelhastighet tills undersidan av bunken svalnat och du fått en seg och blank marängsmet.
Vänd ner lite av marängsmeten i taget i blandningen med mandelmjöl och kakao med hjälp av en slickepott. När du haft i all marängsmet kommer du att få en segflytande smet.
Fäst en rund tyll med en öppning på 0,5 cm på en spritspåse och fyll spritspåsen med macaron-smeten. Spritsa ut smeten till runda kakor med diameter på 2-3 cm på plåtarna med bakplåtspapper. Ha i åtanke att smeten flyter ut lite grann efter att du spritsat ut den så spritsa mindre kakor än vad du vill ha dem sedan.
Slå plåtarna en i taget, bestämt med försiktigt (se videon ovan), mot köksbänken några gånger så att du blir av med eventuella luftbubblor i kakorna (en del syns inte förrän du slår plåten mot bänken så gör detta även om du inte ser några).
Grädda dina macarons, en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter. Låt kakorna svalna helt och hållet på plåten innan du fyller dem med mjölkchokladganache och kola (se videon ovan för att se hur jag gör).
Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Mjölkchokladganache:
200 g mjölkchoklad
15 g smör
2 krm salt
1 dl vispgrädde
Chokladmacarons:
160 g (2,75 dl) florsocker
170 g (3,5 dl) mandelmjöl
45 g (1 dl) kakao
144 g äggvita (äggvita från ca 4 medelstora ägg, storlek M eller 1,25 dl)
210 g (2,25 dl) strösocker
70 g (0,75 dl) vatten
Fyllning:
1/2 burk karameliserad mjölk à 397 g
TIPS!
Det finns inget tips för detta recept!
Dela receptet
Såhär gör du:
Börja med att göra mjölkchokladganachen, då den behöver en stund på sig att tjockna.
Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i kylskåpet för att tjockna medan du gör macarons.
Sätt ugnen på 170 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
Ställ en finmaskig stil över en bunke och ha ner florsocker, mandelmjöl och kakao i silen. Sikta ner ingredienserna ner i bunken. Gör dig av med eventuellt stora bitar som bli kvar i silen. Dessa vill du inte ha ner i smeten för då får du skrovliga istället för släta macarons.
Tillsätt hälften av äggvitan, ovispad, i bunken och blanda ihop till en tjock och kladdig smet. Ställ åt sidan.
Vispa resten av äggvitan till ett vitt och fast skum i en bunke med hjälp av en elvisp eller hushållsassistent.
Koka upp strösocker och vatten i en kastrull till 120 grader. Häll ner sockerlagen försiktigt, lite i taget i äggvitevispet samtidigt som du vispar på hög hastighet hela tiden. Sakta men säkert kommer du att få en tjock maräng.
När du haft i all sockerlag är det bara att fortsätta vispa på medelhastighet tills undersidan av bunken svalnat och du fått en seg och blank marängsmet.
Vänd ner lite av marängsmeten i taget i blandningen med mandelmjöl och kakao med hjälp av en slickepott. När du haft i all marängsmet kommer du att få en segflytande smet.
Fäst en rund tyll med en öppning på 0,5 cm på en spritspåse och fyll spritspåsen med macaron-smeten. Spritsa ut smeten till runda kakor med diameter på 2-3 cm på plåtarna med bakplåtspapper. Ha i åtanke att smeten flyter ut lite grann efter att du spritsat ut den så spritsa mindre kakor än vad du vill ha dem sedan.
Slå plåtarna en i taget, bestämt med försiktigt (se videon ovan), mot köksbänken några gånger så att du blir av med eventuella luftbubblor i kakorna (en del syns inte förrän du slår plåten mot bänken så gör detta även om du inte ser några).
Grädda dina macarons, en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter. Låt kakorna svalna helt och hållet på plåten innan du fyller dem med mjölkchokladganache och kola (se videon ovan för att se hur jag gör).
Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
Börja med att göra mjölkchokladganachen, då den behöver en stund på sig att tjockna.
Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i kylskåpet för att tjockna medan du gör macarons.
Sätt ugnen på 170 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
Ställ en finmaskig stil över en bunke och ha ner florsocker, mandelmjöl och kakao i silen. Sikta ner ingredienserna ner i bunken. Gör dig av med eventuellt stora bitar som bli kvar i silen. Dessa vill du inte ha ner i smeten för då får du skrovliga istället för släta macarons.
Tillsätt hälften av äggvitan, ovispad, i bunken och blanda ihop till en tjock och kladdig smet. Ställ åt sidan.
Vispa resten av äggvitan till ett vitt och fast skum i en bunke med hjälp av en elvisp eller hushållsassistent.
Koka upp strösocker och vatten i en kastrull till 120 grader. Häll ner sockerlagen försiktigt, lite i taget i äggvitevispet samtidigt som du vispar på hög hastighet hela tiden. Sakta men säkert kommer du att få en tjock maräng.
När du haft i all sockerlag är det bara att fortsätta vispa på medelhastighet tills undersidan av bunken svalnat och du fått en seg och blank marängsmet.
Vänd ner lite av marängsmeten i taget i blandningen med mandelmjöl och kakao med hjälp av en slickepott. När du haft i all marängsmet kommer du att få en segflytande smet.
Fäst en rund tyll med en öppning på 0,5 cm på en spritspåse och fyll spritspåsen med macaron-smeten. Spritsa ut smeten till runda kakor med diameter på 2-3 cm på plåtarna med bakplåtspapper. Ha i åtanke att smeten flyter ut lite grann efter att du spritsat ut den så spritsa mindre kakor än vad du vill ha dem sedan.
Slå plåtarna en i taget, bestämt med försiktigt (se videon ovan), mot köksbänken några gånger så att du blir av med eventuella luftbubblor i kakorna (en del syns inte förrän du slår plåten mot bänken så gör detta även om du inte ser några).
Grädda dina macarons, en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter. Låt kakorna svalna helt och hållet på plåten innan du fyller dem med mjölkchokladganache och kola (se videon ovan för att se hur jag gör).
Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
Hej! Det står ” Låt stå i rumstemperatur i kylskåpet för att tjockna medan du gör macarons.”
Ska det vara kylskåp eller rumstemperatur? Ser fram emot att testa!
Kan man dela in en blandning och göra flera olika sorters.?
Erik
3 years ago
Hej! Min dotter och jag blev nyfikna på att baka dessa. I receptet och videon nämner du “mjölkchoklad”, men vi undrar vilken sort vi ska handla. Mörk eller ljus?
Om inte annat får det bli denna som finns i min lokala butik: “Odense Mörk Choklad passar dig som tycker lagom är bäst. Detta är mellanchokladen för dig som tycker 36% är för lite och 70% för mycket. Den lite rundare smaken av kakao går alltid hem.”
Det ska vara precis så, ingen äggula ska i 🙂 Man får arbeta ganska hårt för att göra smeten “osmulig”.
Kajsa
3 years ago
Våran smet blev stenhård och funkade inte alls. Vad är var det som gick fel? Vi gjorde exakt som receptet skrev men allt blev bara. Superdålig recept 🙁
Hejhej, svårt att säga. Malde du eget mandelmjöl? Det kan ha varit att mandelmjölet inte var malet fint nog, ibland kan det behöva åka genom en sil – även det färdigköpta <3
Det är tyvärr inte en bra idé att göra detta utan en termometer 🙁
Maria
3 years ago
Hej!
Kan du ge ett grundrecept så man kan göra med andra smaker än choklad! Du är bäst föresten. Du har till och med fått mig att baka som inte ens kunde göra en kladdkaka innan.
Gjorde ditt recept i helgen och blev så himla nöjd och glad. Hur enkelt som helst att göra och de blev så fina. Rekommenderar att väga alla ingredienser så det blir rätt mängd.
Nästan så att man inte vill äta dem för att de blev så fina.
Tack för ett superbra recept
Hej! Jag testade att göra dessa macarons och jag följde precis allt du gjorde, det ända som blev fel var att de sprack i ugnen, jag vet inte vad jag gjorde fel eller vad som hände, men förutom det blev de supergoda, rekommenderar att testa! 😀
Jag läste också i kommentarerna och då såg jag att de inte skulle vila en stund, jag skulle sätta in de i ugnen men sedan behövde jag fixa något annat en stund (i 10-15 min). Jag undrar om det kanske var det som gjorde att de sprack?
Du jag tappade mina macarons i golvet så Mira tror inte det var så farligt😂
Marie Grönvold
3 years ago
Jag och min 9 åriga dotter gjorde macarons för första gången. Det här var ett jättebra recept! Perfekt med video till också. Glömde dock saltet i ganachen. Det finns nog inte med under ”gör såhär”.
Tack för ett toppenrecept! 🙏🏻
Håller på att experimentera fram ett recept utan mandelmjöl men det tar lite tid ❤️
Marita Anthoney
2 years ago
Provade idag, katastrof!
Men jag vet felet!
När man ska ta halva äggvitorna till det torra så åkte säkert mer än halva, och då blir det för lite att vispa till marängen! (Vitorna bara gled iväg, utan möjlighet att stoppa dem!😂)
Får göra nytt försök en annan dag!
Åh vad tråkigt att det gick fel denna gång men det går säkert bättre nästa gång nu när du vet hur du ska göra annorlunda ❤️
Angelica
2 years ago
Vågade mig på i helgen att göra macarons, för första gången i mitt liv. Följde ditt recept och LYCKADES 🙂 Jag var i chock hihi, har alltid tänkt att det är för svårt att göra. Men det gick jättebra. Min familj fick smaka och de tyckte de var jättegoda! Jag kollade både på receptet flera gånger och såg din video. Bra information! Har dock en fråga, läst och sett fler videos som låter smeten vila ca 30 min direkt efter man spritsat ut dem på plåten innan man stoppar in dem i ugnen. Men detta receptet sa inget om det. Hur kommer det sig? 🙂
Tanja Kazepis
2 years ago
Hej,
Kan man frysa in själva locken och fylla vid ett annat tillfälle? 🥰
Hej! Jag har läst båda dina macaronrecept och jag vill först testa dessa 🙂 Dock undrar jag om dessa inte behöver “skönhetssömnen” som du skriver att de andra gärna vill ha?
Luisa Sodini
2 years ago
Vilka mått är det om man vill göra detta recept med hallonsmak😍
Malak
1 year ago
Hur blir kolan så mörk av bara karameliserad mjölk?
Lina Varhos
1 year ago
Hej! Bakade dessa igår! Lyckades från första gången! Nu har jag en fråga – om man vill baka macarons med andra smaker så vad ska man ersätta kakao med? Ska man ta mer mandelmjöl och lite färg/smak?
Veronica
11 months ago
Så fina och låter så goda! Måste nog göra ett försök med ditt recept. Har älskat dina andra recept jag provat! Har misslyckats totalt två gånger. Men tredje gången gillt, visst! 😊
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Ser så gott ut!! Det här är verkligen ett recept som jag ska testa!!
😍😍
💖😍 gottt
Hej! Det står ” Låt stå i rumstemperatur i kylskåpet för att tjockna medan du gör macarons.”
Ska det vara kylskåp eller rumstemperatur? Ser fram emot att testa!
Rumstemperatur ska det vara 🙂 <3
Nästa kan väl vara Pistacchiofyllning 🙏🏼🤗
Hej! Går det att frysa in med fyllning eller blir det bara tokigt? 🙂
Hej hej! Det går jättebra att frysa in ❤️
kan man byta ut mandelmjöl mot någonting annat?
Ett veganskt recept på macarons, vore guld 🙊!
Min sambo är allergisk mot mandel, finns det nått man kan ersätta mandelmjölet med som funkar lika bra?
Kan man dela in en blandning och göra flera olika sorters.?
Hej! Min dotter och jag blev nyfikna på att baka dessa. I receptet och videon nämner du “mjölkchoklad”, men vi undrar vilken sort vi ska handla. Mörk eller ljus?
Om inte annat får det bli denna som finns i min lokala butik:
“Odense Mörk Choklad passar dig som tycker lagom är bäst. Detta är mellanchokladen för dig som tycker 36% är för lite och 70% för mycket. Den lite rundare smaken av kakao går alltid hem.”
Värt att dela tillsammans med detta recept:
https://mykitchenstories.se/sotad-kondenserad-mjolk
Gärna hallon smak. Du är så duktig 👍♥️
Hej hej! Förlåt för sent svar ❤️ Tack snälla fina! Här har du tips på fler smaker: https://mykitchenstories.se/lyckas-med-franska-macarons-varje-gang/
Hur länge står de sig i kylen? 🥰
Minst 4 dagar i lufttät burk 🥰
Kolan som är i mitten är det bara karamelliserad mjölk?
Hej hej, förlåt för sent svar. Ja, precis! ☺️
Värmer du karamelliserade mjölken i vattenbad först eller går det bra att ta direkt från burken efter man öppnat den?
Karamelliserad mjölk använder man direkt ur burken <3
Är det inte dulce de leche du använder?
Hejhej, precis! ☺️
Tack fina Camilla 🌞🥰🙆♀️ nu har jag bakat med dig på Youtube så trevligt och jag är jättenöjd med mina fina macrons ♥️♥️
Åh😍 tack själv! ❤️❤️
Hej Camilla! Jag vill baka vita macarons, går det att följa detta receptet och bara ta bort kakaon eller vad gäller?
Hej hej! Ursäkta sent svar, här hittar du ett grundrecept ❤️ https://mykitchenstories.se/lyckas-med-franska-macarons-varje-gang/
Jag längatar att göra mina choklad macarons
😍🙌🏼
Kan man ha ganachen till brownies?
Hej hej! Ursäkta sent svar, älskar hur kreativa ni är! Det går jättebra, mums 😍
Så bra recept! Har aldrig lyckats med macrons tidigare, men dessa blev perfekta.
Wow vad fina!!
Hej Camilla
Hur gjorde du mjölkchokladganache och kola?
Tack
Kika på videon så visar jag steg för steg hur man gör 🙂
Hej ska dom inte stå och “torka” lite innan dom ska in i ugnen….
Inte denna variant 🙂
Hej! Jag ville ha citron macarons istället, kan jag byta ut kakao med citron?
Det blir ingen smet när jsg blandar mjölet med hälften av äggvitan, mer dom smulor bara. Ska man möjligen ha i äggulorna också?
Det ska vara precis så, ingen äggula ska i 🙂 Man får arbeta ganska hårt för att göra smeten “osmulig”.
Våran smet blev stenhård och funkade inte alls. Vad är var det som gick fel? Vi gjorde exakt som receptet skrev men allt blev bara. Superdålig recept 🙁
Hur stora var dina ägg? <3
Mina fick en ganska grynig yta, vad kan gått fel?
Hejhej, svårt att säga. Malde du eget mandelmjöl? Det kan ha varit att mandelmjölet inte var malet fint nog, ibland kan det behöva åka genom en sil – även det färdigköpta <3
Inspirerande
Tack 😀
Hur kan man göra om man inte har en temperaturmätare till sockret? ☺️
Det är tyvärr inte en bra idé att göra detta utan en termometer 🙁
Hej!
Kan du ge ett grundrecept så man kan göra med andra smaker än choklad! Du är bäst föresten. Du har till och med fått mig att baka som inte ens kunde göra en kladdkaka innan.
Hej hej! Vad kul att höra 🤩 Klicka på denna länk: Lyckas med franska macarons varje gång
Gjorde ditt recept i helgen och blev så himla nöjd och glad. Hur enkelt som helst att göra och de blev så fina. Rekommenderar att väga alla ingredienser så det blir rätt mängd.
Nästan så att man inte vill äta dem för att de blev så fina.
Tack för ett superbra recept
Åh vad glad jag blir! Stort tack för att du berättar 😀
Hej Camilla jag skulle gärna vill ha macarons recept med passion smak plus fyllning
MVH Amira
Det ska vi se till att ordna 🥰
Vart ska saltet i? Ska det i med smöret och chokladen o sen på med den varma grädden?
Precis 💕
Äntligen ett recept som fungerar! Stort tack!
Vad glad jag blir 😀
Kan man byta ut mandelmjölet då jag är allergisk?
Tyvärr inte men jag jobbar på att ta fram ett recept på macarons med ett nötfritt mjöl ❤️
Kan det inte funka med kokosmjöl?? 🙂
Bubbliga och platta
De blir oftast såhär om man varit lite för hårdhänt och/eller vänt för mycket.
Hej! Jag testade att göra dessa macarons och jag följde precis allt du gjorde, det ända som blev fel var att de sprack i ugnen, jag vet inte vad jag gjorde fel eller vad som hände, men förutom det blev de supergoda, rekommenderar att testa! 😀
Jag läste också i kommentarerna och då såg jag att de inte skulle vila en stund, jag skulle sätta in de i ugnen men sedan behövde jag fixa något annat en stund (i 10-15 min). Jag undrar om det kanske var det som gjorde att de sprack?
Hejhej! Om de spricker så är det ett tecken på att du rört i smeten för mycket. Att de fått vila gör ingenting 🥰
Du jag tappade mina macarons i golvet så Mira tror inte det var så farligt😂
Jag och min 9 åriga dotter gjorde macarons för första gången. Det här var ett jättebra recept! Perfekt med video till också. Glömde dock saltet i ganachen. Det finns nog inte med under ”gör såhär”.
Tack för ett toppenrecept! 🙏🏻
Åh vad kul att ni gjorde detta tillsammans! Tack själv 🥰
Hej! ☺ Hur länge håller sig kakorna (utan fyllning i rumstemperstur)? ☺
Hejhej! I lufttät burk: minst 4 dagar 🥰
Kan man göra en annan smak genom att bara byta ut nått?😍
Hur gör man om man inte tål mandel mjöl eller gluten?
Håller på att experimentera fram ett recept utan mandelmjöl men det tar lite tid ❤️
Provade idag, katastrof!
Men jag vet felet!
När man ska ta halva äggvitorna till det torra så åkte säkert mer än halva, och då blir det för lite att vispa till marängen! (Vitorna bara gled iväg, utan möjlighet att stoppa dem!😂)
Får göra nytt försök en annan dag!
Åh vad tråkigt att det gick fel denna gång men det går säkert bättre nästa gång nu när du vet hur du ska göra annorlunda ❤️
Vågade mig på i helgen att göra macarons, för första gången i mitt liv. Följde ditt recept och LYCKADES 🙂 Jag var i chock hihi, har alltid tänkt att det är för svårt att göra. Men det gick jättebra. Min familj fick smaka och de tyckte de var jättegoda! Jag kollade både på receptet flera gånger och såg din video. Bra information! Har dock en fråga, läst och sett fler videos som låter smeten vila ca 30 min direkt efter man spritsat ut dem på plåten innan man stoppar in dem i ugnen. Men detta receptet sa inget om det. Hur kommer det sig? 🙂
Hej,
Kan man frysa in själva locken och fylla vid ett annat tillfälle? 🥰
Vad smart! Ja, det går jättebra 🤩
Hej! Jag har läst båda dina macaronrecept och jag vill först testa dessa 🙂 Dock undrar jag om dessa inte behöver “skönhetssömnen” som du skriver att de andra gärna vill ha?
Vilka mått är det om man vill göra detta recept med hallonsmak😍
Hur blir kolan så mörk av bara karameliserad mjölk?
Hej! Bakade dessa igår! Lyckades från första gången! Nu har jag en fråga – om man vill baka macarons med andra smaker så vad ska man ersätta kakao med? Ska man ta mer mandelmjöl och lite färg/smak?
Så fina och låter så goda! Måste nog göra ett försök med ditt recept. Har älskat dina andra recept jag provat! Har misslyckats totalt två gånger. Men tredje gången gillt, visst! 😊