Chokladfudge-kolapaj

chokladfudgekolapaj2

Förutom att baka så är jag en mästare på att skapa bakverk med riktigt långa namn. Men det blir liksom så när man kombinerar en massa goda smaker i ett och samma bakverk. Som den här underbara pajen med chokladfudge och kola. Namnet ska ju liksom spegla hur galet gott det är!

chokladfudgekolapaj6

Och man kan ju helt klart säga att jag idag fick festfeeling när jag skulle dekorera den här pajen. Torkade rosor, hackade jordnötter och guldflingor. Men den här pajen passar inte bara att bjuda på vid ett festligt tillfälle eller som ett mumsigt avslut på en mysig middag. På riktigt, smakerna tillsammans i den här pajen blir rena festen i munnen.chokladfudgekolapaj5

Frasigt pajskal, len fudge och härligt seg kola. Behöver jag säga något annat än att bara uppmana er till att BAKA denna goding?!chokladfudgekolapaj7

Receptet bakade jag i en rund pajform med avtagbara kanter som har diametern 20 cm. Det ger 6-8 generösa bitar.

Ingredienser (pajskal):

120 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 äggulor

1 msk vatten

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.

3. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.

4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.

5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg.

6. Ta bort alluminiumfoliet och låt pajskalet svalna helt och hållet innan du fyller det.

 

Ingredienser (chokladfudge):

100 g mörk choklad

1,5 dl strösocker

1,5 dl mörk sirap

1,5 dl vispgrädde

3 msk smör

Gör såhär:

  1. Hacka den mörka chokladen grovt.
  2. Lägg alla ingredienser förutom smör och mörk choklad i en kastrull.
  3. Låt koka försiktigt under omrörning i ca 20-30 minuter. Du vet att den är klar genom att testa att lägga en liten klick av smeten i ett glas med kallt vatten, den ska bli fast men inte gå att forma till en boll).
  4. Ta bort kastrullen från värmen och lägg i grovhackad choklad och smör. Rör om tills allt smält samman till en jämn smet och häll sedan upp i pajskalet.
  5. Låt att svalna i kylskåpet medan du förbereder kolatoppingen.

 

Ingredienser:

1 dl brunt farinsocker strö

1 dl vispgrädde

25 g smör

 

Gör såhär:

  1. Lägg farinsocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i ca 3 minuter.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och ha i smöret. Rör om tills smöret smält och häll kolan över fudgefyllningen.
  3. Låt kolan svalna och sätta sig lite i kylskåpet innan du dekorerar.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x