Chokladfudge-kolapaj

Förutom att baka så är jag en mästare på att skapa bakverk med riktigt långa namn. Men det blir liksom så när man kombinerar en massa goda smaker i ett och samma bakverk. Som den här underbara pajen med chokladfudge och kola. Namnet ska ju liksom spegla hur galet gott det är!

Och man kan ju helt klart säga att jag idag fick festfeeling när jag skulle dekorera den här pajen. Torkade rosor, hackade jordnötter och guldflingor. Men den här pajen passar inte bara att bjuda på vid ett festligt tillfälle eller som ett mumsigt avslut på en mysig middag. På riktigt, smakerna tillsammans i den här pajen blir rena festen i munnen.

Frasigt pajskal, len fudge och härligt seg kola. Behöver jag säga något annat än att bara uppmana er till att BAKA denna goding?!chokladfudgekolapaj7

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Chokladfudge-kolapaj

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vatten

Ingredienser (chokladfudge):
100 g mörk choklad
1,5 dl strösocker
1,5 dl mörk sirap
1,5 dl vispgrädde
3 msk smör

Topping:
1 dl brunt farinsocker strö
1 dl vispgrädde
25 g smör

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vatten

Ingredienser (chokladfudge):
100 g mörk choklad
1,5 dl strösocker
1,5 dl mörk sirap
1,5 dl vispgrädde
3 msk smör

Topping:
1 dl brunt farinsocker strö
1 dl vispgrädde
25 g smör

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakade jag i en rund pajform med avtagbara kanter som har diametern 20 cm.

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
  5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg.
  6. Ta bort alluminiumfoliet och låt pajskalet svalna helt och hållet innan du fyller det.
  7. Chokladfudge: Hacka den mörka chokladen grovt.
  8. Lägg alla ingredienser förutom smör och mörk choklad i en kastrull.
  9. Låt koka försiktigt under omrörning i ca 20-30 minuter. Du vet att den är klar genom att testa att lägga en liten klick av smeten i ett glas med kallt vatten, den ska bli fast men inte gå att forma till en boll).
  10. Ta bort kastrullen från värmen och lägg i grovhackad choklad och smör. Rör om tills allt smält samman till en jämn smet och häll sedan upp i pajskalet.
  11. Låt att svalna i kylskåpet medan du förbereder kolatoppingen.
  12. Topping: Lägg farinsocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i ca 3 minuter.
  13. Ta bort kastrullen från värmen och ha i smöret. Rör om tills smöret smält och häll kolan över fudgefyllningen.
  14. Låt kolan svalna och sätta sig lite i kylskåpet innan du dekorerar.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakade jag i en rund pajform med avtagbara kanter som har diametern 20 cm.

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
  5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg.
  6. Ta bort alluminiumfoliet och låt pajskalet svalna helt och hållet innan du fyller det.
  7. Chokladfudge: Hacka den mörka chokladen grovt.
  8. Lägg alla ingredienser förutom smör och mörk choklad i en kastrull.
  9. Låt koka försiktigt under omrörning i ca 20-30 minuter. Du vet att den är klar genom att testa att lägga en liten klick av smeten i ett glas med kallt vatten, den ska bli fast men inte gå att forma till en boll).
  10. Ta bort kastrullen från värmen och lägg i grovhackad choklad och smör. Rör om tills allt smält samman till en jämn smet och häll sedan upp i pajskalet.
  11. Låt att svalna i kylskåpet medan du förbereder kolatoppingen.
  12. Topping: Lägg farinsocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i ca 3 minuter.
  13. Ta bort kastrullen från värmen och ha i smöret. Rör om tills smöret smält och häll kolan över fudgefyllningen.
  14. Låt kolan svalna och sätta sig lite i kylskåpet innan du dekorerar.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Christine
Christine
2 years ago

Hej! Den här verkar smaskig, men ska man bara koka toppklass i 3 min och hälla på den varm på fudgen?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?