Chokladfondant är en kladdig fransk chokladkaka som serveras i portionsformar med en kula glass. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur man lyckas med en klassisk chokladfondant men idag bjuder jag på ett chokladfondantrecept i större format. Nämligen en chokladfondantkaka! Len utsida och kladdig insida, toppad med kakaogrädde, kakao och grovt hackad choklad. Rena chokladdrömmen!
Kakan är egentligen helt fantastiskt som den är. Du kan lugnt skippa kakaogrädden, kakaon och den grovhackade chokladen om du känner för en lite mer low key chokladkaka. Men, jag är ju som jag är med mina dekadenta serveringar och dekorationer…
En steg för steg video på hur man gör den här galet goda och chokladiga kakan, hittar ni på min instagram @mykitchenstories.se. Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med en diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 bitar.
Ingredienser:
100 g smör
150 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
2 äggulor
2 ägg
0,5 dl strösocker
4 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
0,5 dl kakao
2 msk strösocker
ytterligare 25 g grovt hackad choklad och kakao till garnering
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela smör och 150 g choklad i bitar och smält ihop i micro eller över vattenbad.
- Lägg äggulor, ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en vit och fluffig smet.
- Sikta ner vetemjölet och blanda försiktigt.
- Tillsätt därefter smör- och chokladblandningen och vänd försiktigt med slickepott bara precis till dess att allt blandats.
- Täck formen med bakplåtspapper (både botten och sidor) och häll upp smeten i den.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan svalna helt innan du lossar den från formen och dekorerar.
- Kakaogrädden gör du genom att vispa grädden till mjuka toppar. Tillsätt kakao och strösocker vispa till en fast konsistens.
- Dekorera kakan med grädden. Pudra över med kakao och garnera med grovhackad choklad.
- Servera direkt eller förvara i kylskåp!
om man dubblar receptet, vilken form på storleken är bäst att använda då?