Chokladfondant

91 röster
chokladfondant
Chokladfondant är en lyxig chokladkaka med rinnig insida som är lättare att göra än vad man kan tro.

Finns det något godare att bjuda på till efterrätt än en ordentlig chokladfondant med en kula vaniljglass och syrliga bär? Häromveckan när jag hyrde en stuga tillsammans med mina vänner så var det jag som stod för efterrätten och då bakade jag just chokladfondant. Det var sååå uppskattat! Även av de som annars inte gillar till exempel kladdkaka.

I den här veckans youtube-video ger jag alla mina tips för att lyckas med sin chokladfondant. Det är lättare än vad man tror! Dessutom kan du förbereda den kvällen innan. Det är bara att göra smeten och fylla formarna. Plasta in dem och ta fram och grädda när det passar dig 🙂

Receptet ger 6 små och 4 medelstora portioner chokladfondant.

Ingredienser:

100 g smör

150 g mörk choklad (70% kakao)

2 ägg

2 äggulor

0,5 dl strösocker

4 msk vetemjöl

smör och kakao till formarna

I videon ovan visar jag steg för steg hur man lyckas med sin chokladfondant.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över och undervärme). Smörj formarna och täck dem i kakao.
  2. Dela smör och choklad i bitar och smält ihop försiktigt i en kastrull eller över vattenbad.
  3. Lägg äggulor, ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en vit och fluffig smet med elvisp.
  4. Sikta ner vetemjölet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Tillsätt därefter smör- och chokladblandningen och vänd försiktigt med slickepott bara precis till dess att allt blandats.
  6. Fyll formarna med ca 2/3 smet. Du kan fylla dem mer men tänk då på att gräddningstiden också förändras.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter. I min ugn ger 12 minuter en rinnig insida, 15 minuter en krämigare insida och 20 minuter typ en genomgräddad mjuk kaka men det är olika från ugn till ugn. Testa dig fram!
  8. Låt formarna svalna lite innan du vänder dem upp och ner på en tallrik och serverar med en kula glass och färska bär.

TIPS!

  • Gör din chokladfondant glutenfri genom att skippa mjölet helt och öka gräddningstiden något eller genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
Prenumerera
Notis om
guest
18 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sombol
Sombol
2 månader sedan

kan man byta ut mörk choklad till ljus choklad

Gunhild
Gunhild
2 månader sedan

Går denna att frysa in?

Rasha Hassan nuur
Rasha Hassan nuur
2 månader sedan

Kan man använda choklad knoppar ljus bruna

Kim
Kim
2 månader sedan

Vad använder du för storlek på formar? Kör du på porslin? Behöver man smöra dem innan eller är fondanten tillräckligt fet för att släppa av sig själv?

Steffi
Steffi
2 månader sedan

Hej, Kan jag göra dom kvällen innan dom är tänkta att serveras? Och räcker det med att jag förvarar dom i kylen? Tänker mest så fyllningen inte stelnar 🙂

Sofie
Sofie
2 månader sedan

Kan man förbereda något innan?

Maria
Maria
2 månader sedan

Hej! Chokladfondanten ser jättegod ut! Kan man baka dem i muffinsformar eller behöver man ”riktiga formar”?

Anne
Anne
1 månad sedan

Hej! Funkar det lika bra att använda vetemjöl special?

Jenny
Jenny
16 dagar sedan

Mjölet klumpar sig alltid hur mycket jag än siktar ned det. Har provat att ha i det i omgången och vänder alltid runt försiktigt men blir alltid klumpar. Annars ett jättebra recept! Så goda!

18
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x