Chokladfondant

180 röster
chokladfondant
Chokladfondant är en lyxig chokladkaka med rinnig insida som är lättare att göra än vad man kan tro.

Finns det något godare att bjuda på till efterrätt än en ordentlig chokladfondant med en kula vaniljglass och syrliga bär? Häromveckan när jag hyrde en stuga tillsammans med mina vänner så var det jag som stod för efterrätten och då bakade jag just chokladfondant. Det var sååå uppskattat! Även av de som annars inte gillar till exempel kladdkaka.

I den här veckans youtube-video ger jag alla mina tips för att lyckas med sin chokladfondant. Det är lättare än vad man tror! Dessutom kan du förbereda den kvällen innan. Det är bara att göra smeten och fylla formarna. Plasta in dem och ta fram och grädda när det passar dig 🙂

Receptet ger 6 små och 4 medelstora portioner chokladfondant.

Ingredienser:

100 g smör

150 g mörk choklad (70% kakao)

2 ägg

2 äggulor

0,5 dl strösocker

4 msk vetemjöl

smör och kakao till formarna

I videon ovan visar jag steg för steg hur man lyckas med sin chokladfondant.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över och undervärme). Smörj formarna och täck dem i kakao.
  2. Dela smör och choklad i bitar och smält ihop försiktigt i en kastrull eller över vattenbad.
  3. Lägg äggulor, ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en vit och fluffig smet med elvisp.
  4. Sikta ner vetemjölet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Tillsätt därefter smör- och chokladblandningen och vänd försiktigt med slickepott bara precis till dess att allt blandats.
  6. Fyll formarna med ca 2/3 smet. Du kan fylla dem mer men tänk då på att gräddningstiden också förändras.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter. I min ugn ger 12 minuter en rinnig insida, 15 minuter en krämigare insida och 20 minuter typ en genomgräddad mjuk kaka men det är olika från ugn till ugn. Testa dig fram!
  8. Låt formarna svalna lite innan du vänder dem upp och ner på en tallrik och serverar med en kula glass och färska bär.

TIPS!

  • Gör din chokladfondant glutenfri genom att skippa mjölet helt och öka gräddningstiden något eller genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

53 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nour
1 år sedan

De blev så goda👌

Kim
Kim
1 år sedan

Måste prova! Vilka formar använder du? 🙂

Tina
Tina
1 år sedan

Din ugn stämmer alltid överens med min ugn 🙈😂….., alla kladdiga bakelser. I videon säger du att i din ugn blir de krämiga efter 12 min men i texten skriver du 15. Hur länge har du i din ugn om en krämig konsistens?

Sombol
Sombol
1 år sedan

kan man byta ut mörk choklad till ljus choklad

Madeleine
Madeleine
1 år sedan

Hur stora formar har du när det blir 6?
Siktade mjölet men känns som det blev klumpar endå, tips?

Gunhild
Gunhild
1 år sedan

Går denna att frysa in?

Rasha Hassan nuur
Rasha Hassan nuur
1 år sedan

Kan man använda choklad knoppar ljus bruna

Kim
Kim
1 år sedan

Vad använder du för storlek på formar? Kör du på porslin? Behöver man smöra dem innan eller är fondanten tillräckligt fet för att släppa av sig själv?

Steffi
Steffi
1 år sedan

Hej, Kan jag göra dom kvällen innan dom är tänkta att serveras? Och räcker det med att jag förvarar dom i kylen? Tänker mest så fyllningen inte stelnar 🙂

Sofie
Sofie
1 år sedan

Kan man förbereda något innan?

Henrika
Henrika
Svara på  Camilla Hamid
11 månader sedan

Hej,
Ska de vara rumstempererade när de sätts in i ugnen eller det spelar ingen roll?

Maria
Maria
1 år sedan

Hej! Chokladfondanten ser jättegod ut! Kan man baka dem i muffinsformar eller behöver man ”riktiga formar”?

Maria Blomquist
Maria Blomquist
1 år sedan

Hej kan jag förbereda dem färdigt idag och sen sätta dem i ugnen imorgon? Eller blir resultatet bäst att göra den samma dagen😊

Ellen Månsson
Ellen Månsson
1 år sedan

Hej, går det att göra i endast muffinsplåt och smörja dem som formarna.

Emma Andersen
Emma Andersen
1 år sedan

hej! I videon så serverar du på en talrik med någon rinnig choklad grej, vad är det för någon grej? Det såg jättefint och lyxigt (:

Anne
Anne
1 år sedan

Hej! Funkar det lika bra att använda vetemjöl special?

Jenny
Jenny
1 år sedan

Mjölet klumpar sig alltid hur mycket jag än siktar ned det. Har provat att ha i det i omgången och vänder alltid runt försiktigt men blir alltid klumpar. Annars ett jättebra recept! Så goda!

Margot Djäkner
Margot Djäkner
1 år sedan

Så goda!!! Följde receptet till punkt o pricka, de blev perfekta.😋😋😋

Cattis
Cattis
1 år sedan

Ska prova att göra dom, ser goda ut😊

Andreas
Andreas
1 år sedan

Hej.
Om jag använder varmluftsugn, räcker det om jag då sänker temperaturen till 180*?

Isra
Isra
1 år sedan

Vad skulle du råda att man erkätter äggen med? Äter inte ägg och är så sugen på att testa receptet 😍

Linnea
Linnea
Svara på  Isra
11 månader sedan

Finns veganskt recept av Camilla här på chokladfondant 🙂

Maria
Maria
11 månader sedan

Kan man använda laktosfritt smör?

Anna
Anna
11 månader sedan

Har gjort mina nu. Ska bli spännande att smaka . Tack för receptet.

Lotta
Lotta
11 månader sedan

Wow vad god den var tusen tack!!❤️

Madeleine
Madeleine
11 månader sedan

Serverade dessa med vaniljglass, grädde med lite vaniljsocker i och pudrade pepparkakskrydda över – Blev magiskt!! Underbart recept! Använde 100g 70%-ig choklad + 50g marabou mjölkchoklad (plus en ruta ner i mitten av varje form). Tack för ett fantastiskt recept! 🥳

Nona
7 månader sedan

Du är bäst vi älskar dig ❤️‍🔥

Nona
Svara på  Camilla Hamid
7 månader sedan

du är vacker 😻❤️❤️‍🔥😍


Nona
7 månader sedan

Jag är ditt största fan ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

53
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x