Sen min senaste budapestrulle så kände jag att jag inte riktigt var klar med det här bakverket. Jag fick massor av idéer på hur man kan ta den här fikaklassikern till nya höjder! Typ som den här budapestrullen med choklad och vaniljkräm. Om du brukar skippa budapestrullen på grund av vispgrädden så är det här verkligen något för dig.
Den frasmjuka nötmarängen tillsammans med den hemkokta vaniljkrämen är som en dröm tillsammans. Särskilt med chokladglasyren som garnering. Jag försökte hålla tillbaka den här gången och det började bra, men ja…ni ser ju hur det gick.
Receptet ger en chokladbudapestrulle med vaniljkräm som du kan dela i 8-10 bitar.
Ingredienser:
70 g hasselnötter
3 stora äggvitor
1 dl strösocker (till äggvispen)
0,5 dl maizena
0,5 dl kakao
1 dl strösocker (till hasselnötterna)
2 dl vaniljkräm
valfri mängd färska bär och/eller frukt.
150 g mörk choklad
1 msk matolja
hasselnötskross och mer bär och/eller frukt till garnering
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med maizena, kakao och 1 dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
- Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
- Sikta försiktigt ner hasselnötsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott.
- Täck en plåt med bakplåtspapper och lägg smeten i en spritspåse med rund tyll.
- Spritsa ut smeten i stänger längs med kortsidan tills smeten tar slut.
- Grädda nötmarängen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
- Låt nötmarängen svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.
- Bre vaniljkrämen över marängem. Toppa med färska bär och/eller frukt och rulla ihop den.
- Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du förbereder chokladglasyren.
- Grovhacka den mörka chokladen och smält i microvågsugn i 30-sekunders intervaller. Rör om mellan varje uppvärmning och tillsätt sedan matoljan. Rör om till en jämn chokladglasyr och låt den svalna innan du dekorerar din budapestrulle med den.
- Avsluta med att garnera med mer färska bär och/eller frukt och toppa med krossade hasselnötter.
- Serveras direkt eller förvaras i kylskåpet.
Hej!
Jag blev nyfiken. Varför blandar du i en del av strösockret med maizena och kakaon, istället för att tillsätta det till marängen?
Tack!