
Om jag ska köpa fika ute så väljer jag nästan alltid en vanlig klassisk chokladboll med en kopp kaffe. Det går liksom aldrig fel och är precis lagom tycker jag. Något som inte är lika lagom men definitivt dubbelt så gott är att toppa sin kladdiga kladdkaka med en krämig chokladbollssmet! Jag vet, låter som en dröm och är helt förförande. Det perfekta fredagsfikat helt enkelt.

Receptet som jag använde till chokladbolls-glasyren skiljer sig just från den vanliga grundsmeten till chokladbollar som jag brukar köra på för att få en mer bredbar och inte lika tung konsistens. Det som gör den lite extra lyxig är att den innehåller både lite av min hemmagjorda vaniljkräm och lite vispad grädde.
Jag bakade det här receptet i en rund form med avtagbara kanter som har en diameter på 20 cm. Det ger en chokladbollskladdkaka på ca 8 bitar.
Klicka gärna på hjärtat under det här inlägget om du tycker om det här receptet!
Ingredienser (kladdkaka):
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Vispa lätt ihop smör, strösocker, muscovadosocker, vaniljsocker och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
4. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
5. Häll upp smeten i en bakform täckt med bakplåtspapper (alternativt smörjd och bröad).
6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Den ska vara kladdig i mitten, men inte för lös och färdig i kanterna. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med chokladbollsglasyr!
Ingredienser (chokladbollsglasyr):
1 dl vispgrädde
100 g mjukt smör
6 msk kakao
1,5 dl strösocker
3 dl finmalda havregryn
3 msk kallt kaffe
1,5 dl vaniljkräm
kokosflingor till garnering
Gör såhär:
1. Vispa grädden till mjuka toppar. Ställ åt sidan.
2. Vispa ihop smör, kakao, strösocker havregryn och kallt kaffe i en bunke till en jämn smet.
3. Tillsätt vispad grädde och vaniljkräm till smeten och vispa försiktigt, på låg hastighet, till en jämn och krämig smet.
4. Bred glasyren över kladdkakan, garnera med kokosflingor och låt stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering.
Hallon? Eller kanske kan jag bara ta mer grädde? 🙂
Ja precis haha, förlåt!
Det står smör i båda ingrediensbeskrivningarna, men när kommer den i, i kladdkakan?
Det borde vara olagligt att kolla din blogg innan man fått i sig lunch haha. Blir ju sååå sugen på allt gott!
Haha <3
Den här kakan ska jag ha på mitt kalas. (:
Ser galet gott ut 🙂
Vilken vanilj kräm använder man? Och hur mycket?
Det hade blivit något fel i receptet så länken till vaniljkrämen inte kom med. Har fixat det nu 🙂
Kan man göra den dagen innan?
Ååh så gott :O
Ser ju magiskt gott ut 🙂
Hur gör jag om jag vill utesluta vaniljkräm? 🙂
[…] ju haft lite av en obsession att smaksätta bakverk med chokladbollar på ett eller annat sätt. Chokladbollskladdkaka, chokladbollsbiskvier, chokladbollsdammsugare, chokladbollsbrownies, chokladbollspannacotta och nu […]
Länken till vaniljkrämen verkar inte fungera?
Hejhej, tack för att du uppmärksammade detta. Här har du den: https://mykitchenstories.se/min-basta-vaniljkram/ 🥰