
Ni vet redan hur mycket jag älskar både brownies och cheesecake och som jag alltid brukar säga: gott plus gott blir jättegott tillsammans. Så idag vill jag bjuda er på ytterligare en bakverkshybrid som smakar magiskt. Fudge brownie med swirl av krämig cheesecake, syrliga bär och bitar av choklad. Den här varianten på cheesecake och brownie är inte att leka med!

Det här receptet var en riktig pärs att ta fram men så värt! För resultatet blev svindlande gott. Trixet var att få rätt konsistens på browniesmet och cheesecakesmet så att det skullle gå att swirla dem i ett fint mönster. Innan jag fick till det så smakade det fortfarande fantastiskt men såg inte alls aptitligt ut. Och den bilden ska jag bespara er haha!

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 20×27 cm, vilket ger ungefär 12 generösa bitar cheesecakebrownies.
Ingredienser (cheesecakesmet):
600 g färskost
1 ägg
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Ingredienser (browniesmet):
250 g smör
250 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
4 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 msk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 g bär av valfri sort (färska eller frysta) och ca 50 g grovhackad mörk choklad eller chokladknappar att garnera med.

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Vispa ihop alla ingredienser till cheesecakesmeten för hand med ballongvisp i en bunke. Ställ åt sidan.
- Grovhacka den mörka chokladen och smält samman med smör på medelvärme i en kastrull.
- I en annan bunke vispar du ägg och strösocker till brownien riktigt vitt och pösigt. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ihop försiktigt till en jämn smet med slickepotten.
- Fodra din form med bakplåtspapper och häll upp browniesmeten i den.
- Klicka eller spritsa i cheesecake smeten på olika platser i browniesmeten. Dra några varv med en kniv tills du får ett fint mönster. Tryck ner bären i kakan.
- Grädda brownien i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Dekorera med choklad medan kakan fortfarande är varm och låt svalna helt i kylskåpet, minst 4 timmar men helst över natten, innan servering.
TIPS!
- Gör brownien glutenfri genom att ersätta vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
- Gör brownien äggfri genom att ersätta ägget cheesecakesmeten mot 2 msk mjölk av valfri sort och i browniesmeten med kikärtsspadet från 1 paket blötlagda kikärtor.
Ser jätte smarrigt ut!! Om man vill göra i en stor form, kan man dubbla receptet då?
Om du syftar på den stora djupa plåten till ugnen så skulle jag ta x3 🙂
Kan man blanda mandelmjöl och glutenfritt mjöl. Har lite av varje och det hade varit kanon att kunna använda uppp det
Mvh Nina
Det funkar men då behöver man större mängd mandelmjöl. Kan inte ge dig en exakt mängd. Men prova dig fram 🙂 Kram !
Är det bättre att bara ha i mandelmjöl?
Hur kommer det sig att chokladknapparna på din bild, samt bären, inte smält i ugnen? Det ser ut som att du lagt till de efter. Blir absolut inte så fint om man lägger på bär och chokladknappar innan gräddning… Tråkigt att du inte kan vara ärlig med bakningsprocessen utan stagear bilderna.
Bären har gräddats i ugnen men chokladknapparna la jag på i efterhand 🙂 Är helt transparent i mina recept, finns ingen poäng med att vara oärlig. Ett tips för att bären ska hålla sig fina under gräddningstiden är att använda sig av färska och bär som precis mognat. Är de väldigt mogna och mjuka så pallar de inte ugnen lika länge utan att hålla ihop.
Det blev jättemycket cheesecake smet. Man såg nästan inte chokladen, ska det vara så? Formen hade rätt mått.
Det är en hel del cheesecake-smet, viktigt att man verkligen trycker ner spritspåsen inuti själva browniesmeten så att det hamnar cheesecakesmet både inuti och ovanpå kakan 🙂
Och efter 35 minuter är kakan fortfarande helt rinnig. Endast kanten är klar.
Exakt så ska det vara 🙂
Ledde till att jag övergräddade med en torr kant som resultat. Men tack för svar, då vet jag hur det ska vara.
Denna blev super god 😁
Så fin 😀
Hej,
Går det att frysa in den här kakan?
Den ser supersmarrig ut!