
Den senaste tiden har jag sett så många baka det brasilianska chokladkola godiset brigadeiro att jag bara var tvungen att jag bara var tvungen att svänga ihop en sats igår kväll. Det som är så fantastiskt med brigadeiro, som är ett mellanting mellan chokladtryffel och chokladkola. Brigadeiro har sitt ursprung i Brasilien och görs ursprungligen på bara tre ingredienser plus valfri ingrediens att rulla dem i. Det allra vanligaste är chokladströssel men det är även gott att rulla dem i hallonpulver, kakao eller nötter.

Brigadeiro är ett perfekt att göra om man vill göra godis i sista minuten. Den här chokladkolatryffeln är sådär härligt segkrämig och bara smälter i munnen. Att ha något crunchy, såsom strössel eller nötter, runtom ger en underbar konsistensbalans som är beroendeframkallande. Ni bara måste prova!
Receptet ger 20 stycken brigadeiro.
Ingredienser:
2 burkar sötad kondenserad mjölk à 397 g
50 g normalsaltat smör
1 dl kakao
ev. 1 nypa salt
chokladströssel, hallonpulver, kakao eller finhackade nötter till garnering

Gör såhär:
- Lägg sötad kondenserad mjölk, smör, kakao och salt i en kastrull.
- Koka upp allt under konstant omrörning på medelvärme.
- Räkna tiden från det att den börjar sjuda. Efter ca 10-12 minuter kommer smeten att tjockna.
- Ta bort kastrullen från plattan och ställ den i kylskåpet för att svalna och stelna i ca 1-2 h, tills den når en formbar konsistens som går att rulla.
- Rulla smeten till 20 lika stora bollar och rulla dem därefter i chokladströssel.
- Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.
Åhh, de där är försvinnande goda!
Så bra recept, ganska önskelåt och super goda!😍
Vad glad jag blir!
Kan dom frysas in ? Hur länge klarar dom sig i kylen?
Funar utmärkt 🙂 I lufttät burk håller de sig 1 månad i kylskåpet.
Har du tips på bra lufträt burk?
Brukar köpa glasburkarna med lock som man knäpper fast på IKEA 🙂
Kan man frysa dom?😊
Funkar utmärkt 🙂
He
Jag hade svårt att rulla dem.
Har någon annan haft de?j
Då kan det vara så att du inte kokade smeten tillräckligt länge. Använde du en tjockbottnad kastrull? <3
Om du har lite sån cooking spray så spreja händerna med det. Alternativt pyttelite smör
Går det att använda färdigkokt kondenserad mjölk? Den som redan är tjock som kola, eller det fungerar kanske inte?
Nej tyvärr <3
Funkar det med osötad kondenserad mjölk?
Nej tyvärr <3
de ser jätte smariga ut
tack <3
Hej! Mina blev supergoda men efter smeten varit i kylen så blev den väldigt hård och gick inte att rulla, jag använde tjockbottnad kastrull och den fick koka i 10 minuter efter att den hade kokat upp men den blev så hård så jag fick skära bitar istället:/
Låt den stå ute en stund i rumstemperatur en liten stund så går de att forma <3
Hej provade att baka dessa igår men det blev katastrof dem var äckliga. Smakade ost och salt. Men dem blev snygga t.o.m finare än dina. Vad kan jag ha gjort för fel?
Hejhej! Ost? Kan det vara så att du råkat använda osötad kondenserad mjölk?
ser så got utt ska testa mm.
Så enkelt och sååååå gott!!!
Går det att rulla dem imorgon om jag har gjort smeten nu. Eller blir den för hård?
Så spännande att pröva dessa🤩
Smeten klarar sig över natten i kylen utan att vara rullad 🙂
Såååååå gott!!!
Måste jag ha en kastrull med extra tjock botten
, har ingen☺. Å tack för vad det verkar enkelt recept😃
Ja, annars bränns det vid <3
Jag lyckades utan att bränna då jag inte såg ditt svar förrän nu
Om man gör smeten idag, kan man forma dom imorn?
Funkar utmärkt 🙂
TACK! Gjorde idag, blev ju magiskt goda! Ska bjuda familjen på detta på Lördag, frågan är bara om jag kan hålla tassarna borta tills dess! 🤤😍
Hej Camilla! Jag testade detta igår och det blev jättebra i form och konsistens men jag hade inte tillräckligt med hackade nötter till rullningen.. Så några fick bli utan, men tror du dom går att ta loss eller sitter dom fast i den lufttäta burken? :/
God Jul!🎄🎅🏻☺️
De går säkert att ta loss 🙂 Kram!
Hej! Jag ska göra dessa men blev lite fundersam över hur mkt kondenserad mjölk det ska vara. Menar receptet att två burkar ska vara 397g eller menar det att en burk är 397g? 😊
En burk är 397g 🙂