Blåbärsprinsess – prinsesstårta med blåbär

Fotograf: Ulrika Pousette
blåbärsprinsess prinsesstårta med blåbär

Inlägget innehåller reklam för min webbshop.

Det är ju ingen hemlis att jag älskar prinsesstårta. Det är en av mina absoluta favoriter för att jag älskar fluffigheten i en prinsesstårta. Fluffiga bottnar varvade med len, hemkokt vaniljkräm, syrlig sylt, fluffig grädde och marsipan. Bara marsipanen gör ju att man blir glad med sin fina färg.

Den här gången provade jag att göra en prinsesstårta med blåbär nu när det finns så mycket blåbär att plocka och det blev sååå gott. Blåbär i sig är ju väldigt gott som det är men att koka dem till en sylt och ha dem i bakverk är också väldigt trevligt.

Den här prinsesstårtan har jag gjort som en stubbe vilket enligt mig är det absolut enklaste sättet att baka en prinsesstårta på då det i grunden bara är en rulltårtabotten som man skär i tre lika stora längder. Mindre meck och betydligt kortare gräddningstid – bara några enstaka minuter.

Botten till den här tårtan har jag bakat i en långpanna med måtten 30×40 cm. Den finns att köpa HÄR!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

blåbärsprinsess prinsesstårta med blåbär

Blåbärsprinsess – prinsesstårta med blåbär

Portioner: 6

Ingredienser

Blåbärssylt:

250 g blåbär (färska eller frysta)

0,75 dl strösocker

1 dl syltsocker

0,5 tsk vaniljpulver

0,5 msk citronsaft

0,25 dl vatten

 

Rulltårtsbotten:

3 ägg

1,5 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl maizena eller potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

 

Vaniljkräm:

1,5 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk

3 stora äggulor

2 msk majsstärkelse

1,5 msk strösocker

0,5 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta

 

Montering & dekoration:

3 dl vispgrädde

500 g lila marsipan

florsocker att pudra med

färska blåbär att garnera med

Tips!

  • Gör prinsesstårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Prinsesstårtan funkar utmärkt att frysa in. Med fördel utan florsocker och blåbär på toppen.

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

Blåbärssylt:

250 g blåbär (färska eller frysta)

0,75 dl strösocker

1 dl syltsocker

0,5 tsk vaniljpulver

0,5 msk citronsaft

0,25 dl vatten

 

Rulltårtsbotten:

3 ägg

1,5 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl maizena eller potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

 

Vaniljkräm:

1,5 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk

3 stora äggulor

2 msk majsstärkelse

1,5 msk strösocker

0,5 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta

 

Montering & dekoration:

3 dl vispgrädde

500 g lila marsipan

florsocker att pudra med

färska blåbär att garnera med

TIPS!

  • Gör prinsesstårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Prinsesstårtan funkar utmärkt att frysa in. Med fördel utan florsocker och blåbär på toppen.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blåbärssylt: Rensa och skölj blåbären om du använder färska.
  2. Varva blåbär, strösocker, syltsocker, citronsaft, vatten och vaniljpulver i en kastrull. Hetta långsamt upp under omrörning. Låt koka på medelvärme i ca 15 minuter. Skeda bort ev skum som bildas vid ytan.
  3. Häll upp blåbärssylten i varma, väl rengjorda burkar. Förslut och låt svalna. Förvara sylten i kylen.
  4. Vaniljkräm: Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull.
  5. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
  6. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål.
  7. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du fyller din tårta med den.
  8. Botten: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  9. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  10. Häll upp smeten på plåten och bre ut i ett jämnt lager. Grädda botten i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
  11. Låt svalna helt och hållet innan du skär den i tre jämnstora längder längs med långsidan.
  12. Montering & dekoration: Placera första längden på ett tårtfat eller skärbräda och fyll den med blåbärssylt, lägg på nästa botten och bre på vaniljkräm. Lägg till sist på sista längden och ställ tårtan i kylskåpet medan du vispar grädden.
  13. Grädden får inte vispas för hårt för den kommer att fortsätta “vispas” när du jobbar med den på tårtan. Täck hela tårtan med vispgrädde och låt lagret på toppen vara extra tjockt och kupolformat. Ställ sedan tårtan i kylskåpet för att kallna ordentligt medan du kavlar ut marsipanen.
  14. Knåda marsipanen mjuk innan du kavlar ut den. Marsipanen kavlas med fördel ut på en silikonmatta med majjstärkelse till en tjocklek på 2-3 mm.
  15. Täck din tårta med marsipanen och skär bort överflödet innan du garnerar med florsocker och färska blåbär.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Blåbärssylt: Rensa och skölj blåbären om du använder färska.
  2. Varva blåbär, strösocker, syltsocker, citronsaft, vatten och vaniljpulver i en kastrull. Hetta långsamt upp under omrörning. Låt koka på medelvärme i ca 15 minuter. Skeda bort ev skum som bildas vid ytan.
  3. Häll upp blåbärssylten i varma, väl rengjorda burkar. Förslut och låt svalna. Förvara sylten i kylen.
  4. Vaniljkräm: Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull.
  5. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
  6. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål.
  7. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du fyller din tårta med den.
  8. Botten: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  9. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  10. Häll upp smeten på plåten och bre ut i ett jämnt lager. Grädda botten i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
  11. Låt svalna helt och hållet innan du skär den i tre jämnstora längder längs med långsidan.
  12. Montering & dekoration: Placera första längden på ett tårtfat eller skärbräda och fyll den med blåbärssylt, lägg på nästa botten och bre på vaniljkräm. Lägg till sist på sista längden och ställ tårtan i kylskåpet medan du vispar grädden.
  13. Grädden får inte vispas för hårt för den kommer att fortsätta “vispas” när du jobbar med den på tårtan. Täck hela tårtan med vispgrädde och låt lagret på toppen vara extra tjockt och kupolformat. Ställ sedan tårtan i kylskåpet för att kallna ordentligt medan du kavlar ut marsipanen.
  14. Knåda marsipanen mjuk innan du kavlar ut den. Marsipanen kavlas med fördel ut på en silikonmatta med majjstärkelse till en tjocklek på 2-3 mm.
  15. Täck din tårta med marsipanen och skär bort överflödet innan du garnerar med florsocker och färska blåbär.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Alex
Alex
9 months ago

Vi gör liknande blåbärsprinsess i Luleå på konditorierna 🙂 men vi kör blåbärsgrädde också, så populära hos kunderna

Göran Karlsson
Göran Karlsson
9 months ago

Hej. Jag följer ditt standardrecept då jag gjorde min andra princesstårta i livet, den första när jag var 14 år och var prao på ett bageri. Nu nästa 50 år senare var det dags igen😅. Lite kul är att jag skulle använt blåbärssylt då min fru inte gillar hallonsylt. Jag fick en för låg sockerkaka då formen var lite för stor och kunde bara dela en gång så det får bli nästa gång. Tack för recept och en bra handledning.

Carolin
Carolin
8 months ago

Hur länge håller sig sylten i kylskåp?

Ellinor
Ellinor
7 months ago

Är receptet för en 30 x 40 cm form? På bilden ser det ut att vara en mindre form

Tips!

  • Gör prinsesstårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Prinsesstårtan funkar utmärkt att frysa in. Med fördel utan florsocker och blåbär på toppen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?