Blåbärsmazarin med mandeltosca i långpanna

48 röster
Saftig blåbärsmazarin med knäckig mandeltosca som bakas i långpanna och som smälter i munnen.
Foto: Ulrika Pousette

Nu börjar blåbären kika fram i skogen – min favorittid på året! Egenplockade blåbär är inte bara goda som de är och härliga att baka med, det är även en väldigt rolig aktivitet att göra med barnen. Mina barn äter aldrig blåbär när vi köper dem i affären, då är de helt ointresserade men när vi är ute och plockar så äter dem massor.

Årets första blåbärsbak med egenplockade blåbär är denna drömgoda kaka. En saftig blåbärsmazarin, med lite citronzest för fräschör och syra, som toppas med en knäckig mandeltosca. Den här kakan bokstavligt talat SMÄLTER i munnen. Jag får inte nog. Ni måste prova den!

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 16 stora eller 32 små bitar.

Blåbärsmazarin:

300 g mandelmassa

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

200 g rumsvarmt smör

4 ägg

2 dl vetemjöl

rivet skal från 1 citron

250 g färska blåbär

Mandeltosca:

250 g flagad mandel

75 g smör

0,5 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

1,5 msk vetemjöl

1,5 msk vispgrädde

Gör såhär:

  1. Blåbärsmazarin: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en långpanna med måtten 30×40 cm med bakplåtspapper.
  2. Riv ner mandelmassan grovt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till kakan förutom färska blåbär och vispa ihop med hjälp av en elvisp bara precis tills det går ihop till en jämn och tjock smet.
  3. Häll upp smeten i formen och bred ut den i ett jämnt lager. Tryck ner hälften av blåbären i smeten och låt resten ligga ovanpå.
  4. Grädda blåbärsmazarinen i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills den börjat få lite yta. Under tiden kan du göra toscan.
  5. Mandeltosca: Ha ner alla ingredienser till toscan förutom flagad mandel i en kastrull. Smält ihop och låt koka under omrörning i ca 5 minuter eller tills sockerkristallerna smält och smeten tjocknat.
  6. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner mandeln och klicka ut toscasmeten på kakan. Grädda kakan i ytterligare 15 minuter.
  7. Låt kakan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du skär upp den i bitar och serverar.

TIPS!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix i kakan och vetemjölet i toscan mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Gör kakan utan nötter genom att byta ut flagad mandel mot riven kokos.
  • Blåbärsmazarinen funkar utmärkt att frysa in.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

18 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Camilla
Camilla
8 månader sedan

Gör denna fina kakan nu, men ska det verkligen vara 250 g mandelspån??

Helena
Helena
8 månader sedan

Stämmer det att det inte ska vara något bakpulver?

Mia
Mia
8 månader sedan

Nu står kakan i ugnen och det doftar ljuvligt😌
Jag hade inte så mycket mandel så jag tog hasselnötter, valnötter o mandel, tror nog att det funkar också 😋

Annie
Annie
8 månader sedan

Funkar det med frysta blåbär eller blir det för blött tror du? Det ser fantastiskt gott ut! 😊

Annie
Annie
Svara på  Camilla Hamid
8 månader sedan

Tusen tack för ditt svar Camilla! ❤️

Helene Nilsson
Helene Nilsson
8 månader sedan

Hej, stämmer verkligen mängden mandelspån i toscasmeten?

Helene Nilsson
Helene Nilsson
Svara på  Camilla Hamid
8 månader sedan

Jag fick bara i 200 g mandelspån och det blev ändå en väldigt fast smet och därmed svår att bre ut på kakan, är det någon annan ingrediens som inte stämmer då?

Julia
Julia
8 månader sedan

Hur ska konsistensen vara när man tar ut kakan från ugnen? Min blev väldigt lös efter ca 30 min i ugnen.

Lotta
Lotta
7 månader sedan

Fantastiskt god kaka! Hade för lite mandelspån så drygade ut med solrosfrön. Det blev bra. Jag brukar ta solrosfrön istället för mandel om jag ska göra toscasmet till mandelallergiker.

Sabina
Sabina
5 månader sedan

kan man ha frysta blåbär

18
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x