Birria Tacos

Fotograf: Albin Hag

Nu är en ny säsong av Halv Åtta hos en Youtuber igång och den här gången är det jag, Alice Stenlöf, Hoda Mirza och Nicole Falciani som tävlar om vem som kan laga den bästa trerätters-middagen. I avsnitt 2 är det jag som bjuder på middag och till huvudrätt blev det birria tacos. En härligt långkokt köttgryta som serveras som tacos tillsammans med guacamole och tomatsalsa.

Inspirationen till det här receptet har jag fått från the food queen Zeinas Kitchen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
birria tacos

Birria Tacos

Portioner: 6

Ingredienser

Köttgrytan:
rapsolja till stekning
1 kg kött (jag körde på högrev)
2 gula lökar
8 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad mejram
1 tsk torkad timjan
1 tsk ingefärapulver
1 kanelstång
4 st lagerblad
2 st buljongtärningar eller 2,5 msk grönsaksfond eller köttfond
salt & peppar
400 g krossad tomat eller 6 st färska tomater
3 msk tomatpuré
2 msk vinäger av valfri sort
6 dl kokhett vatten

Till servering:
tortillabröd
riven texmexost

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

Köttgrytan:
rapsolja till stekning
1 kg kött (jag körde på högrev)
2 gula lökar
8 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad mejram
1 tsk torkad timjan
1 tsk ingefärapulver
1 kanelstång
4 st lagerblad
2 st buljongtärningar eller 2,5 msk grönsaksfond eller köttfond
salt & peppar
400 g krossad tomat eller 6 st färska tomater
3 msk tomatpuré
2 msk vinäger av valfri sort
6 dl kokhett vatten

Till servering:
tortillabröd
riven texmexost

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Skär köttet i stora bitar. Finhacka löken och riv vitlöken fint.
  2. Hetta upp oljan på hög värme i en gryta och stek köttet tills det får en fin färg runt om. Lägg åt sidan. I samma gryta och olja som du stekte köttet steker du lök tills det får färg och mjuknar på medelvärme.
  3. Vänd i vitlöken och stek lite till. Tillsätt alla kryddor och fräs under omrörning nån minut. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till. Vänd i köttet och stek lite till. Häll över krossad tomat, chilipasta, vinäger, 2 dl kokhett vatten, smula i buljong, blanda noga.
  4. Låt grytan puttra under lock i ca 2-3 h men gärna längre än så. Ska du låta den stå över natten som jag gjorde så ska du låta den gå på så låg temperatur som möjligt. Tills köttet faller isär när du sticker i en gaffel. Öppna upp locket med jämna mellanrum, blanda och späd eventuellt ut med vatten om det känns torrt. Grytan ska dock inte vara vattnig i konsistens. Lyft upp köttet från såsen, lägg på ett fat dra isär det med två gafflar tills då får strimlor.
  5. Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Doppa tortillabrödet i såsen, lägg brödet i stekpannan. Strö ost över brödet, lägg kött och vik ihop tacosen. Stek ca 1 min på varje sida. Servera tacosen med såsen, doppa bröden i den smakrika såsen. Jag hackade lite lök och koriander, pressade lime och blandade i min sås. Enjoy!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Skär köttet i stora bitar. Finhacka löken och riv vitlöken fint.
  2. Hetta upp oljan på hög värme i en gryta och stek köttet tills det får en fin färg runt om. Lägg åt sidan. I samma gryta och olja som du stekte köttet steker du lök tills det får färg och mjuknar på medelvärme.
  3. Vänd i vitlöken och stek lite till. Tillsätt alla kryddor och fräs under omrörning nån minut. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till. Vänd i köttet och stek lite till. Häll över krossad tomat, chilipasta, vinäger, 2 dl kokhett vatten, smula i buljong, blanda noga.
  4. Låt grytan puttra under lock i ca 2-3 h men gärna längre än så. Ska du låta den stå över natten som jag gjorde så ska du låta den gå på så låg temperatur som möjligt. Tills köttet faller isär när du sticker i en gaffel. Öppna upp locket med jämna mellanrum, blanda och späd eventuellt ut med vatten om det känns torrt. Grytan ska dock inte vara vattnig i konsistens. Lyft upp köttet från såsen, lägg på ett fat dra isär det med två gafflar tills då får strimlor.
  5. Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Doppa tortillabrödet i såsen, lägg brödet i stekpannan. Strö ost över brödet, lägg kött och vik ihop tacosen. Stek ca 1 min på varje sida. Servera tacosen med såsen, doppa bröden i den smakrika såsen. Jag hackade lite lök och koriander, pressade lime och blandade i min sås. Enjoy!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4.7 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emelie
Emelie
1 year ago

Hittar inte hur man tillagar köttet? 🙂

Sara
Sara
1 year ago

Går det att göra i en crock pot? 🥩😊

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?