
Min svärmors besök börjar lida mot sitt slut och jag är så tacksam för allt som hon har lärt mig om marockanska bakverk. Idag har varit en såndär riktig mysdag där vi bara har varit hemma och ätit på den här riktigt saftiga och goda mannagrynskakan. Den har sitt ursprung i Mellanöstern men görs mycket även i Nordafrika. Denna serveras ofta vid högtider som Ramadan och Eid, hemma hos oss och är en kaka som går hem hos både stora och små.

Den här gången smaksatte jag den med mandel och apelsin. En riktigt vinnande kombo som gör det omöjligt att bara ta en bit. Basbousa, eller revani, med mandel och apelsin är den klassiska smaksättningen men du kan såklart smaksätta den med det du själv gillar. Men oavsett blir den här kakan oerhört saftig och riktigt smälter i munnen!
Jag bakade min basbousa i en oval ugnfast form i porslin med en bredd på 20 cm och höjd ca 30 och gav ca 20 bitar.
Sockerlag
3 dl strösocker
2,5 dl vatten
1 msk apelsinblomvatten
skal från 1/2 apelsin och saft från hela
Basbousa
50 g smör
1,25 dl rapsolja
4 dl filmjölk
5 dl mannagryn
1 dl mandelmjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
rivet skal från 1 stor apelsin
skalade & rostade sötmandlar till garnering
Gör såhär:
- Lägg alla ingredienserna till sockerlagen i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i någon minut innan du sänker värmen på spisen och låt sirapen sjuda i ca 5 minuter.
- Ta bort kastrullen från värmen, täck med lock och låt svalna medan du förbereder kakan.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och smörj din form generöst med smör.
- Smält smöret till kakan och blanda ihop med resten av ingredienserna till en lös smet med hjälp av en slickepott. Den ska vara lös men man ska fortfarande kunna se spår av slickepotten.
- Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30-45 minuter eller tills den fått en gyllenbrun färg (beroende på hur bra din form leder värme så kommer detta ta olika lång tid).
- Skär kakan i bitar när den precis kommit ut ur ugnen och häll på sirapen över hela kakan. Dekorera gärna med rostade sötmandlar.
- Plasta in formen så fort den svalnat och låt den stå och i kylskåpet och suga åt sig all sockerlag ordentligt. Godast är kakan dagen efter den bakats.
TIPS!
- Gör vegansk basbousa genom att byta ut smör mot mjölkfritt margarin och filmjölk mot växtbaserad yoghurt, en rinnigare sort.
- Apelsinblomvatten kan ersättas med citronsaft.
Hej,
Den där kakan ser så gott ut 😋 måste jag baka under helgen.
Vad är det apelsinblomvatten?
Var köper man?
Hejhej! Vad kul 🙂 Apelsinblomvatten finns i utländska hyllan i välsorterade matbutiker. Men annars funkar det bra att bara ta citronsaft.
Kan man göra denna mjölkfri? Vad kan man ersätta filmjölken med tror du? Smöret kan man ju byta mot mjölkfritt alternativ
Yes, du kan använda växtbaserad yoghurt till exempel 🙂
Vad är allternativ till mandelmjöl
Jag tog vetemjöl blev helt ok. Mandelmjölet var slut. En god kaka.